Στην ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και των Επαγγελματιών των ΜΜΕ, που θα τελεί υπό την επιστημονική ευθύνη του Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας, του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, αποφάσισε να προχωρήσει η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Προεδρίας της Κυβέρνησης.
Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας τηνΠαρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023, συνάντηση εργασίας, στο Διοικητήριο Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, κ. Δημήτριου Γαλαμάτη, του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα, του Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Νικόλαου Παπαϊωάννου, του Προέδρου της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης κ. Νικόλαου Καρρά, του Προέδρου του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, κ. Αιμίλιου Περδικάρη, του Γενικού Διευθυντή της ΕΡΤ3, κ. Τριαντάφυλλου Στάγκου και του Προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας, κ. Απόστολου Βεϊζαδέ. Συμμετείχε επίσης, ο Διευθυντής Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, κ. Νίκος Παναγιώτου.
Οι οκτώ φορείς συμφώνησαν στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης, στο οποίο θα συμμετάσχουν ως συνεργαζόμενα μέρη η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ), το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (Ε.Ρ.Τ.) και η Δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ).
Το Διεθνές Κέντρο θα μελετά θέματα σχετικά με την ασφάλεια των δημοσιογράφων και των επαγγελματιών των ΜΜΕ, τόσο σε εμπόλεμες ζώνες, όσο και σε περιοχές όπου υπάρχει κρίση, αλλά και σε καθημερινά θέματα, όπου εμφανίζεται απειλή κατά των δημοσιογράφων και των επαγγελματιών των ΜΜΕ και της ελευθερίας της Ενημέρωσης.
Κύριο έργο του Διεθνούς Κέντρου θα είναι η εξειδικευμένη εκπαίδευση και προετοιμασία δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών (τεχνικών, φωτογράφων) των ΜΜΕ, όπως και η δημιουργία εργαλείων υποστήριξης για την προάσπιση του έργου τους σε εμπόλεμες ζώνες, σε περιοχές όπου αντιμετωπίζουν κρίση (φυσικές καταστροφές, ανθρωπιστική κρίση κ.ά.), σε κάθε μορφή απειλής. Επιπρόσθετα, θα παρέχει πρακτική εκπαίδευση, η οποία θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συμβουλευτικές υπηρεσίες, συνδρομή για την παροχή κατάλληλου εξοπλισμού πριν και κατά τη δημοσιογραφική αποστολή και ψυχολογική υποστήριξη. Η εκπαίδευση θα γίνεται από το ΑΠΘ, από κοινού με μεγάλο δίκτυο συνεργατών και θα αξιοποιεί υλικό της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτηςδήλωσε: «Η ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και των Επαγγελματιών των ΜΜΕ, που θα τελεί υπό την επιστημονική ευθύνη του Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας, του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, φιλοδοξούμε να αποτελέσει πρότυπο σε διεθνές επίπεδο.
Η ίδρυσή του εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενεργειών, που υλοποιούμε ως Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Προεδρίας της Κυβέρνησης, με τη δημιουργία Ομάδας Εργασίας Συντονισμού (Task Force), για τη Διασφάλιση της Προστασίας, της Ασφάλειας και της Ενίσχυσης της Θέσης των Δημοσιογράφων και άλλων Επαγγελματιών των Μέσων Ενημέρωσης, πρωτοβουλία που έχει αναγνωριστεί από την ΕΕ και από μια σειρά από κράτη μέλη ως πρωτοποριακή.
Ειδικά στην περίπτωση αυτή, φέρνουμε κοντά τους φορείς και τις ενώσεις των δημοσιογράφων με την ακαδημαϊκή κοινότητα και την τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β΄ βαθμού. Δρούμε από κοινού. Προχωράμε σε μια πράξη προάσπισης και προαγωγής του δημοσιογραφικού έργου, αλλά και υποστήριξης των Μέσων Ενημέρωσης, πράξη που συνιστά βασικό προαπαιτούμενο της πολυφωνίας, του πλουραλισμού και της αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης και των fake news.
Επιπλέον δε, η ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου καθιστά τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία ευρύτερα, σημείο διεθνούς αναφοράς, για μια από τις πιο σημαντικές σύγχρονες προκλήσεις του χώρου των ΜΜΕ, αλλά και πόλο έλξης μεγάλου αριθμού επαγγελματιών του, προκειμένου να εκπαιδευτούν».