Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο θανάτου του κινηματογραφικού παραγωγού και ιδρυτή της εταιρίας Finos Film, Φιλοποίμενα Φίνου, στις 26 Ιανουαρίου 1977, παρουσιάζει επεισόδιο της εκπομπής ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, αφιερωμένο στον ίδιο.
Ο Φ. Φίνος με περισσότερες από 170 ταινίες στο ενεργητικό του, οι οποίες θεωρούνται στην πλειοψηφία τους κλασσικές, κατατάσσεται ανάμεσα στους σημαντικότερους Έλληνες κινηματογραφικούς παραγωγούς της περιόδου 1940 – 1970. Γεννήθηκε στην Τιθορέα το 1908 και ο πατέρας του, αν και γιατρός στο επάγγελμα, δραστηριοποιήθηκε στην κινηματογραφική επιχειρηματικότητα και του ανήκε ο θερινός κινηματογράφος Αλκαζάρ, από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους της εποχής του στην Αθήνα. Εκεί ο Φίνος ήρθε σε επαφή με τον κινηματογράφο και τα τεχνικά του μέσα, τα οποία τον γοήτευσαν από παιδί.
Γυρίζει την πρώτη του ταινία το 1938 «Το Τραγούδι του Χωρισμού», με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και τη Λήδα Μιράντα στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και τον ίδιο να σκηνοθετεί για πρώτη και τελευταία φορά. Κατά τη διάρκεια του Ελληνο-ιταλικού πολέμου υπηρετεί στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, σε συνεργείο κινηματογραφικών λήψεων στο Αλβανικό Μέτωπο για τα «Επίκαιρα» της εποχής, ενώ αργότερα τραβάει πλάνα ντοκουμέντα από την περίοδο της κατοχής στην Αθήνα. Οι Γερμανοί κατακτητές θα κατασχέσουν το μεγαλύτερο μέρος από αυτό το κινηματογραφικό υλικό και το 1944 θα εκτελέσουν τον πατέρα του με την κατηγορία της συνεργασίας με την Αντίσταση.
Ο Φίνος την ίδια περίοδο και συγκεκριμένα το 1943 θα ιδρύσει την εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ. Η πρώτη ταινία της ΦΙΝΟΣ, «Η φωνή της καρδιάς», με πρωταγωνιστές τους Aιμίλιο Βεάκη, Αλέκο Λειβαδίτη, Λάμπρο Κωνσταντάρα, Δημήτρη Χορν και Καίτη Πάνου, έκανε πρεμιέρα στις 29 Μαρτίου 1943 στον κινηματογράφο Rex της Πανεπιστημίου.
Η Finos Films συνδέθηκε άρρηκτα με την λεγόμενη «Χρυσή εποχή του Ελληνικού Κινηματογράφου» και από τις ταινίες του Φίνου δημιουργήθηκαν και αναδείχθηκαν μερικοί από τους δημοφιλέστερους κινηματογραφικούς αστέρες του ελληνικού κινηματογράφου. Στο ενεργητικό του Φίνου περιλαμβάνονται ταινίες, πολλές από τις οποίες θεωρούνται κλασσικές, όπως «Η Αγνή του λιμανιού» (1952), «Η Αλίκη στο Ναυτικό» (1961), «Μανταλένα» (1960), «Οι κυρίες της αυλής» (1966), «Στεφανία» (1966), «Λατέρνα, φτώχια και γαρύφαλλο» (1957), «Η θεία από το Σικάγο» (1957), για να αναφέρουμε μόνο μερικές εξ’ αυτών.
Το επεισόδιο αυτό της σειράς ντοκιμαντέρ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη περιλαμβάνει πλούσιο αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό από ταινίες και συνεντεύξεις του Φίνου και συνεργατών του, αλλά και πλάνα αρχείου από την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα το 1941 και από τις πρώτες ημέρες της απελευθέρωσης της Αθήνας, πολλά εκ των οποίων είχαν γυριστεί από τον ίδιο.
Η εκπομπή προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 29 Φεβρουαρίου 1996 και μπορείτε να την δείτε εδώ: https://www.ert.gr/ert-arxeio/filopoimin-finos-26-ianoyarioy-1977-4/