Ο απολογισμός των πεπραγμένων του 2011 και οι εκτιμήσεις για το 2012 σε συνδυασμό με την κατάσταση της οικονομίας κυριαρχούν στον Τύπο.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ του Σαββατοκύριακου: “Τι πληρώσαμε το 2011, τι φέρνει το 2012”. Η εφημερίδα σημειώνει “τα κατορθώματα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ 10 νέα χαράτσια και «κουρέματα» μισθών – συντάξεων. Και 15 φορολογικές επιβαρύνσεις!”.
ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: “Ανατροπή με σκιές στην υπόθεση των εισαγγελέων”.
Η εφημερίδα τονίζει ότι “οι εισαγγελείς ανακάλεσαν τις παραιτήσεις με υπόμνημα για τις δυσκολίες στο έργο τους και η κυβέρνηση αποσύρει τη ρύθμιση που θα είχε ως αποτέλεσμα την αντικατάστασή τους”.
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: “Εξέγερση και αιματοκύλισμα”.
Η εφημερίδα γράφει ότι “φτωχαίνουν τον Λαό με νέα και νέα μέτρα για να τον απαξιώσουν και να τον υποτάξουν πλήρως, ελπίζοντας – προκαλώντας εξέγερση και αιματοκύλισμα. Κάθε τόσο ρίχνουν στην «αγορά» για πρόβα, τους όρους Πραξικόπημα και Εξέγερση, ως δοκιμαστικά τεστ”.
ΕΣΤΙΑ: “Σήμερα ένθετο 30 Δεκεμβρίου 1901”.
Η εφημερίδα δημοσιεύσει “αυτούσιο το φύλλο της «Εστίας» προ 110 ετών”.
Η ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: “Δημόσιο: Όλες οι αλλαγές σε μισθούς και συντάξεις”.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι “σημαντικές αλλαγές και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αλλά και μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων φέρνει η νέα χρονιά για τους δημοσίους υπαλλήλους. Στόχος είναι το 2013 να κλείσουν οι πόρτες εξόδου για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος ή εναλλακτικά δεν έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος και 40 έτη ασφάλισης”.
Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: “Για μια νέα αρχή: 2012 λόγοι ανατροπής της φαυλότητας και της αδικίας”.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “οι οργισμένοι πολίτες κατανοούν όλο και περισσότερο πως αυτό το φαύλο, υποτελές πολιτικό προσωπικό και οι διαπλεκόμενοι κλεπτοκράτες πρέπει να ανατραπούν το ταχύτερο δυνατόν”.
Η ΕΠΟΧΗ: “2012: Αλληλεγγύη Ανυπακοή Αξιοπρέπεια”.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι “θα θέλαμε, αλλά δεν μας προκύπτει, ιδιαίτερη αισιοδοξία για το νέο χρόνο. Το 2012 έρχεται με… επιθετικές διαθέσεις για την πραγματική οικονομία και την κοινωνία, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη”.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: “Γ. Προβόπουλος: Η δραχμή θα ήταν κόλαση”.
Η εφημερίδα τονίζει ότι “«Τυχόν επιστροφή στη δραχμή θα ισοδυναμούσε, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια, με αληθινή κόλαση». Η προειδοποίηση προέρχεται από τα πλέον επίσημα χείλη αυτά του διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργου Προβόπουλου, ο οποίος σε συνέντευξή του, που δημοσιεύει σήμερα η «Κ», περιγράφει τη ζοφερή, όπως τη χαρακτηρίζει, εικόνα της μετά ευρώ εποχής”.
Η Νίκη της Δημοκρατίας: “Τι κερδίζουμε, τι χάνουμε εάν γυρίσουμε στη δραχμή”.
Η εφημερίδα γράφει ότι “φουντώνουν οι φήμες και τα σενάρια για επιστροφή στη δραχμή στην περίπτωση που δε στεφτεί με επιτυχία το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους. Το επόμενο δίμηνο θεωρείται καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις που δρομολογούνται στη χώρα και δεν είναι λίγοι αυτοί που τονίζουν ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα”.
Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: “Η Ελλάδα χρεοκοπεί με μαθηματική ακρίβεια”.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι “χρονιά της ελληνικής χρεοκοπίας, που θα σημάνει σεισμικό πτωχευτικό ντόμινο στην Ευρωζώνη και νέα παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση «τύπου Lehman Brothers», προεξοφλούν οι πιο έγκυρες – παγκοσμίου βεληνεκούς – οικονομικές επιθεωρήσεις και διεθνείς παράγοντες ότι θα είναι το 2012”.
Κυριακάτικη Δημοκρατία: “Ηθελαν να «κάψουν» και τον Καραμανλή το 2007 στην Ηλεία!».
Η εφημερίδα τονίζει ότι “ο «παρεξηγημένος» (υπουργός Δημ. Τάξης τότε) Β. Πολύδωρας σπάει μετά από τέσσερα χρόνια τη σιωπή του και αποκαλύπτει. «Σχέδιο για ανατροπή της κυβέρνησης Καραμανλή» στοιχειοθετεί ο πρώην υπουργός, που τότε λοιδορήθηκε. Αφήνει και βαριά υπονοούμενα για τον Παπανδρέου”.
Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: “Μήνυμα του ΚΚΕ στο λαό: Το 2012 να γίνει χρονιά εργατικής λαϊκής αντεπίθεσης”.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι “το 2012 πρέπει να γίνει χρονιά που τα εργατικά λαϊκά στρώματα θα εγκαταλείψουν μαζικά και αποφασιστικά τα κόμματα και τα ιδεολογήματα των κομμάτων που υπερασπίζονται τον καπιταλισμό και την ΕΕ. Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα που έως τώρα στήριζαν ή ανέχονταν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, έχουν χρέος να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, για να ισχυροποιηθεί η εργατική λαϊκή πάλη, η αλληλεγγύη, η αντεπίθεση”.
Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: “Ανοίγει το ασφαλιστικό με αύξηση των ορίων στα 67 έτη”.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι “μόνο με το δεξί δεν μπαίνει ο νέος χρόνος για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, οι οποίοι θα δουν να μειώνονται και άλλο οι συνταξιοδοτικές αποδοχές, ενώ αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στο 67ο έτος από τα 65 που ισχύουν σήμερα”.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: “Οπως πάτε θα χρεοκοπήσετε μέσα στο 2012 κ. Παπαδήμο”.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι “αυστηρό μήνυμα στον Ελληνα πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, με περιεχόμενο «εσείς, όπως πάτε, θα χρεωκοπήσετε», θα απευθύνουν την πρώτη εβδομάδα του 2012 τα κορυφαία στελέχη της τρόικας κύριοι Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς”.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ: “Συντεταγμένη χρεοκοπία εντός διμήνου”.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “προς πιστωτικό γεγονός βαίνει η Ελλάδα, καθώς πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων μέσω του PSI οδεύει προς ναυάγιο”.
ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: “«Θα μας στείλουν για… τσίπουρα”.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “η δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οικονομία και κρατικά ταμεία αποκαλύπτεται στους αγωνιώδεις διαλόγους υπουργών, εν όψει της τελικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Το έλλειμμα του 2011 κινείται από 10%-11% του ΑΕΠ και αν δεν περιοριστεί, τότε «θα πάμε όλοι μαζί για τσίπουρα» είπε ο κ. Φ. Σαχινίδης”.
Το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: “«Λαθρέμποροι καυσίμων έφαγαν τους εισαγγελείς!”.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “η βόμβα παραίτησης των δύο εισαγγελέων και οι τρομερές καταγγελίες τους για πάρτι οικονομικών απατεώνων με νόμιμο, ηθικό και ακόμα και φιλανθρωπικό μανδύα στην πλάτη τους έχει πολύ πρακτικό περιεχόμενο”.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: “Γι’ αυτούς χτυπά η καμπάνα! Έδωσαν ονόματα οι δύο Εισαγγελείς”.
Η εφημερίδα γράφει ότι “ονόματα και διευθύνσεις έδωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φώτη Μακρή οι δύο Εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, που κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις και στοιχεία για τις σοβαρότατες καταγγελίες τους για παρεμβάσεις που δέχθηκαν στο έργο τους και οι οποίες περιέχονται στην επιστολή-βόμβα της παραίτησής τους”.
ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: “«Εμβάσματα» 33 δισ. ευρώ σε φορολογικούς παραδείσους”.
Η εφημερίδα τονίζει ότι “όπως προκύπτει από τα αποκαλυπτικά στοιχεία της Συντονισμένης Ερευνας για τις Αμεσες Επενδύσεις που διεξήγαγε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συγκεντρώνοντας στοιχεία από 80 χώρες, στα τέλη του 2010 οι εκροές κεφαλαίων από την Ελλάδα προς άλλες οικονομίες ανήλθαν συνολικά σε 42,73 δισ. δολάρια”.
Realnews: “«Πρώτα τα μέτρα και μετά οι κάλπες». Τελεσίγραφο της τρόικας στην κυβέρνηση για το νέο Μνημόνιο”.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “δεσμεύσεις τώρα για τα νέα μέτρα ύψους περίπου 25 δισ. ευρώ που θα περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο ζητεί η τρόικα απειλώντας, σε διαφορετική περίπτωση, με αναβολή των διαπραγματεύσεων που ισοδυναμεί για την Ελλάδα με στάση πληρωμένων πριν κλείσει το πρώτο τρίμηνο του 2012”.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: “Περικοπή 1 δισ. στο ΠΔΕ για διόρθωση αποκλίσεων”.
Η εφημερίδα γράφει ότι “το Υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να ελαχιστοποιήσει την απόκλιση του ελλείμματος για το 2011, με περικοπή κατά 1 δισ. ευρώ των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και χρονική μετάθεση των πληρωμών οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες”.
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: “Στα 7,5 δισ. ο φορολογικός λογαριασμός του νέου έτους”.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “δύσκολο «ποδαρικό» με φόρους κάνει το 2012, αφού ο «λογαριασμός» του νέου έτους που ξημερώνει αύριο υπολογίζεται ότι θα «στοιχίσει» 7,5 δισ. ευρώ, χωρίς μάλιστα σε αυτά να συνυπολογιστούν τυχόν νέα μέτρα που θα φέρει η φετινή «μαύρη τρύπα» που ήδη αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ”.
ΚΕΡΔΟΣ: “Στον αστερισμό της ύφεσης”.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι “μία γοητευτική αναζήτηση ψηγμάτων αισιοδοξίας θα ξετυλιχθεί εντός του νέου έτους, με τις περισσότερες προβλέψεις να θέλουν να συνεχίζεται η ύφεση, η ευρωπαϊκή πολιτική να εξακολουθεί να ταλανίζει το ευρώ και η μικρή μας χώρα να ελπίζει ότι το 2012 θα αποδειχθεί καλύτερο από το 2011”.