Και αν το δεύτερο πακέτο δεν είναι αρκετό; Στο ενδεχόμενο αυτό αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο επικαλείται απόρρητη έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με το αρνητικό σενάριο της δεκασέλιδης απόρρητης έκθεσης που μοιράστηκε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης την προηγούμενη εβδομάδα, το ελληνικό χρέος ενδέχεται να υποχωρήσει με βραδύτερους ρυθμούς στο μόλις 160% του ΑΕΠ της χώρας έως το 2020 – σημαντικά χαμηλότερα από το στόχο της μείωσής του στο 120% του ΑΕΠ.
Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα θα χρειαστεί συνολικά περί τα 245 δισ. ευρώ, που ξεπερνά κατά πολύ τα 170 δισ. ευρώ που προβλέπει το βασικό σενάριο που συζητήθηκε από τους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης στο χθεσινό Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα πάντα με την ίδια έκθεση, οι ελληνικές αρχές μπορεί να μην καταφέρουν να εφαρμόσουν όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την προσαρμογή της πολιτικής που οραματίζεται το βασικό σενάριο. Η μεγαλύτερη ευελιξία των μισθών μπορεί να συναντήσει την αντίσταση οικονομικών κύκλων, η απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών μπορεί να συνεχίσει να παρεμποδίζεται από ισχυρά συμφέροντα και οι μεταρρυθμίσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον μπορεί να αποτύχουν λόγω των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων.
Ακόμα και υπό το βασικό σενάριο ωστόσο, αναφέρει η έκθεση, η χώρα θα χρειαστεί, επιπλέον 50 δισ. ευρώ (πέραν των 130 δισ. ευρώ του νέου δανείου) έως το τέλος της δεκαετίας.