Τα «Ελλήνων Δρώμενα» της ΕΤ3 το Σάββατο, 21 Απριλίου 2012, στις 17.00, ταξιδεύουν στην Αρκαδία για να συναντήσουν μια αρχαία γλώσσα – την ονομαζόμενη τσακώνικη διάλεκτο, μέσα από τον αρχαίο χορό τσακώνικο.
Οι συντελεστές της εκπομπής βρέθηκαν στα όρη του Πάρνωνα, σε μία δυσπρόσιτη περιοχή, εκεί όπου ζουν οι Τσάκωνες, οι οποίοι εδώ και 3 χιλιάδες χρόνια μιλούν μια αρχαία διάλεκτο, το μοναδικό δείγμα της Δωρικής γλώσσας.
Στην απομονωμένη αυτή περιοχή, επέζησε και διασώθηκε ακόμη και μετά την έλευση της κοινής νέας Ελληνικής γλώσσας, η τσακώνικη διάλεκτος η οποία ομιλείται ακόμη και σήμερα, σε πείσμα της παγκόσμιας ομογενοποίησης των γλωσσών και των ιδιωμάτων.
Οι άνθρωποι σε μία συστάδα χωριών στον Πάρνωνα, δεν έπαψαν ποτέ να μιλούν και συνεχίζουν και σήμερα να τραγουδούν και να εκφράζονται με την τσακώνικη διάλεκτο, καλύπτοντας έτσι με πληρότητα την ανάγκη τους να κρατήσουν ισχυρό το νήμα που τους συνδέει με το παρελθόν τους.
Ένα παρελθόν που αρχίζει από την εποχή των Δωριέων, διασχίζει την ιστορία με την ελληνική επανάσταση, όπου οι Τσάκωνες είχαν ενεργό ρόλο στην απελευθέρωση της Τριπολιτσάς με κεντρικό ορμητήριό τους τον ιστορικό Πραστό, για να φτάσει μέχρι σήμερα, με τη γλωσσική έκφραση να δίνει στην περιοχή τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αφού οι κάτοικοι δεν ξέχασαν ποτέ την αρχαία γλώσσα τους.
Σύμφωνα με την παράδοση, ο τσακώνικος χορός σχετίζεται με ένα επεισόδιο της μυθολογίας: την έξοδο του Θησέα από το Λαβύρινθο. Πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι πρόκειται για τον αρχαίο Γέρανο που είχαν χορέψει ο Θησέας και οι σύντροφοί του.
Ο φακός της εκπομπής καταγράφει σκηνές από την έκφραση της τσακώνικης διαλέκτου από τους κατοίκους των χωριών της Τσακωνιάς, καθώς και τη χορογραφία του σπάνιου και ιδιαίτερου τσακώνικου χορού μαζί με τραγούδια της περιοχής.
Μεταδίδεται: Σάββατο, 21 Απριλίου 2012, στις 17.00
Έρευνα-σκηνοθεσία: Αντώνης Τσάβαλος
Φωτογραφία: Παντελής Μαντζανάς
Μοντάζ: Διονύσης Τσιρώνης, Γιώργος Χρυσαφάκης
Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Τσαντέ