Συνεχίζονται τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ με τον ξένο Τύπο να υπολογίζει ακόμη και το κόστος μιας ενδεχόμενης εξόδου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian το κόστος της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα φτάσει το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ.
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν το κόστος μιας πιθανής χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Γράφει επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση λαμβάνει έκτακτα μέτρα για την περίπτωση της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, μετά τη δήλωση του επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Σερ Μέρβιν Κινγκ, ότι η Ευρώπη «κατασπαράσσει τον εαυτό της».
Ο Guardian αναφέρεται και σε δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον: «Είτε η Ευρώπη θα έχει μια αφοσιωμένη, σταθερή, επιτυχημένη Ευρωζώνη με ένα αποτελεσματικό τείχος προστασίας, καθώς κεφαλαιοποιούνται και ρυθμίζονται οι τράπεζες, ένα σύστημα δημοσιονομικής κατανομής των βαρών, και υποστηρικτική νομισματική πολιτική σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, ή είμαστε σε άγνωστο έδαφος το οποίο κρύβει τεράστιους κινδύνους για όλους».
Τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρονται επίσης, και στη διαρροή κεφαλαίων από την Ελλάδα, εξαιτίας της πολιτικής αναταραχής.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, που επικαλείται πηγές στην Αθήνα, οι Έλληνες καταθέτες απέσυραν περίπου 1,2 δισ. ευρώ από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τη Δευτέρα και την Τρίτη. Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν, πάντως, ότι δεν υπάρχει εγκατάλειψη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας σε πλήρη κλίμακα.
«Φόβος και σύγχυση κυβερνούν, καθώς η Ελλάδα έρχεται αντιμέτωπη με ένα αβέβαιο μέλλον» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του CNN.
«Σύγχυση, φόβος, απογοήτευση: τα συναισθήματα είναι έντονα στους Έλληνες πολίτες, καθώς αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο νέων εκλογών τον επόμενο μήνα και μεγάλη ανασφάλεια για το οικονομικό μέλλον της χώρας» αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο.
Η ιστοσελίδα του CNN φιλοξενεί πολλά θέματα για την Ελλάδα, αναφερόμενη στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, ενώ δημοσιεύει και συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα.
«Μια ασταθής ήπειρος – Φόβος για τη δύση του ευρώ» είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.
«Τι έρχεται μετά την Ελλάδα; Οι πολίτες κάνουν επιδρομές στους λογαριασμούς τους, η Ιταλία προτίθεται να χρησιμοποιήσει στρατό κατά των πολιτών και οι επενδυτές φοβούνται για τα χρήματά τους. Στην Ευρώπη, κυριαρχεί η αβεβαιότητα» γράφει η εφημερίδα.
«Απόφαση» είναι ο τίτλος του σχολίου της γερμανικής συντηρητικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία παρατηρεί μεταξύ άλλων: «Έχουμε, λοιπόν, νέες εκλογές και είναι πιθανό να ενισχυθούν πράγματι οι ακραίες δυνάμεις. Όμως, θα πρέπει εκείνοι που έκλεισαν τις συμφωνίες με τις Βρυξέλλες να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τι διακυβεύεται: Όποιος ψηφίσει το κόμμα του νέου λαϊκού ήρωα Τσίπρα, αποφασίζει και για την έξοδο από την ΟΝΕ. Τελεία. Ο ηγέτης της ριζοσπαστικής Αριστεράς θέλει να συνεχίσει την πολιτική εκείνη που οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή. Πιστεύει μάλιστα ότι μπορεί να εκβιάσει τους εταίρους της Αθήνας. Εάν για την πολιτική αυτή εξασφαλίσει τη στήριξη των ψηφοφόρων, τότε η απόφαση θα είναι δική τους. Αλλά το μάρμαρο δεν επιτρέπεται να το πληρώσουν άλλοι. Αυτό το θλιβερό παιγνίδι θα πρέπει να βρει ένα τέλος» καταλήγει η συντηρητική εφημερίδα.
Επικριτικό έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι και το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. «Όχι, δεν είναι αριστεροί ριζοσπάστες, είναι αριστεροί λαϊκιστές, οι οποίοι υπόσχονται στο λαό ό,τι αυτός θα ήθελε, δηλαδή την επιστροφή στην άνετη Ελλάδα του χθες» παρατηρεί η εφημερίδα.
H Süddeutsche Zeitung δεν αφήνει ασχολίαστη την άκαμπτη στάση που τηρεί η Γερμανία και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Δεν θέλει να δει ο Σόιμπλε ότι εδώ και δύο χρόνια οι Έλληνες κάνουν μεν περικοπές, αλλά η συγκεκριμένη συνταγή οδηγεί τους πολίτες στην απόγνωση; […] Ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών στην Ελλάδα η ΕΕ και το ΔΝΤ θα πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις στην Ελλάδα, αλλιώς η νέα κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει».