Η επαναγορά ελληνικών ομολόγων έρχεται ξανά στο προσκήνιο, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», η θέση αυτή κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος.
«Οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας βρίσκονται σε δύσκολη θέση: Πώς μπορούν να μειώσουν το μη βιώσιμο χρέος της χώρας, χωρίς, όμως, οι ίδιοι να υποστούν ζημιές;». Με αυτό το ερώτημα ξεκινά το άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας σε μια προσπάθεια να αναλύσει τις δύο όψεις μιας τέτοιας λύσης.
«Μία πρόταση που συζητείται στους ευρωπαϊκούς πολιτικούς κύκλους είναι η εθελοντική επαναγορά των ελληνικών ομολόγων του ιδιωτικού τομέα. Έπειτα από την αναδιάρθρωση του Μαρτίου, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχουν μείνει στους ιδιώτες είναι συνολικής αξίας περίπου 62 δισ. ευρώ με διάφορες ημερομηνίες λήξεως. Tα ομόλογα αυτά τελούν υπό διαπραγμάτευση με μέση τιμή περίπου 25 σεντς στο ευρώ, σύμφωνα με την Exotix», επισημαίνει στο δημοσίευμα.
«Εάν προταθεί επαναγορά, στα 40 σεντς επί παραδείγματι, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να πετύχει σημαντική μείωση του χρέους της. Οι επενδύσεις από hedge funds (αντισταθμιστικά αμοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου) σε ελληνικά ομόλογα εν μέρει αποδίδονται σε αυτή την προσδοκία. “Εάν λάβουμε ως δεδομένο ότι μία τέτοια εξέλιξη δεν θα επιβληθεί υποχρεωτικά, τότε η επαναγορά ομολόγων θα είναι μία εξέλιξη φιλική προς την αγορά που θα χαροποιήσει αρκετά hedge funds”, δηλώνει ο Gabriel Sterne της Exotix», προσθέτουν οι «Financial Times».
«Πρόκειται για μια παλιά ιδέα που κατατέθηκε πριν ξεσπάσει η κρίσης χρέους της Ευρώπης, αλλά φαίνεται να είναι η επικρατέστερη στη διαμάχη ανάμεσα στους πιστωτές του επίσημου τομέα στην Ελλάδα σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσουν τη δυσοίωνη πορεία του χρέους της Αθήνας. Πράγματι, τα hedge funds έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα εν μέρει και από την προσδοκία ότι η επαναγορά θα μπορούσε να εφαρμοσθεί», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα.
Ωστόσο, είναι μία άποψη που δεν την συμμερίζονται όλοι. «Θα ήταν παράλογο να προχωρήσουν σε επαναγορά ομολόγων» δηλώνει στους FT ο Hans Hume, πρόεδρος της Greylock Capital, υπογραμμίζοντας ότι «θα πρέπει να σταματήσουν να ασχολούνται με τον ιδιωτικό τομέα και να επικεντρωθούν στον επίσημο τομέα (OSI)».