Στην διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρώπης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εστιάζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής, καμία πλευρά δεν δείχνει διατεθειμένη να υποχωρήσει από τις θέσεις της.
Το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει ότι μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα ξέσπασε διαφωνία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα επίτευξης των στόχων για τη μείωση του χρέους, εγείροντας ερωτήματα για το αν το ΔΝΤ θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση στην Ελλάδα. Επίσης, υπογραμμίζει ότι η κ. Λαγκάρντ απέφυγε να προβλέψει το αποτέλεσμα της συνόδου του Eurogroup, στις 20 Νοεμβρίου, για τη μείωση του ελληνικού χρέους, παρά τις δηλώσεις Γερμανών και Ιταλών αξιωματούχων για την επίτευξη συμφωνίας την ερχόμενη εβδομάδα.
Όπως σημειώνεται, η επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής αποτελεί τον πιο πρόσφατο συμβιβασμό σχετικά με την ελληνική κρίση. Οι πιστωτές της χώρας, με πρώτη την Γερμανία, έχουν επιλέξει ότι είναι προτιμότερη η συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας, αντί του κινδύνου της χρεοκοπίας της χώρας που θα οδηγούσε στην έξοδό της από το ευρώ και στη δημιουργία περαιτέρω αναταράξεων.
Η Wall Street Journal σε ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον, αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή εκπροσώπου του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρεϊ, ο οποίος τόνισε ότι για το ΔΝΤ παραμένει αδιαπραγμάτευτη η μείωση του ελληνικού χρέους, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εξετάσουν τις επιλογές που υπάρχουν.
«Είναι ζωτικής σημασίας για εμάς η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «αυτό σημαίνει ότι το 2020 το χρέος της Ελλάδας θα πρέπει να βρίσκεται στο 120% του ΑΕΠ». Στη συνέχεια, επισήμανε πως «είναι σαφές ότι πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», προσθέτοντας επίσης ότι «θα πρέπει να υπάρξει σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ».