Αντικρουόμενα είναι τα μηνύματα που έδωσε σε ευρωπαίους εταίρους, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, στη σύνοδο του Παρισίου εμφανίστηκε διατεθειμένος να δεχτεί «κούρεμα» τμήματος του ελληνικού χρέους, με τη προϋπόθεση η Αθήνα να τηρήσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.
Μέσα σε μία ημέρα ωστόσο, ο κ. Σόιμπλε υπαναχώρησε από όσα είχε πει και στο Eurogroup της Τρίτης στις Βρυξέλλες υποστήριξε τις γνωστές, άκαμπτες θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης, για την οποία ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι κάτι παραπάνω από ανεπιθύμητο.
Συγκεκριμένα, στη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι τη Δευτέρα (μία ημέρα πριν την σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες) και στην οποία μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, καθώς και αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Σόιμπλε, όπως υποστηρίζουν γνώστες του θέματος, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να διαγράψουν οι χώρες της ευρωζώνης, μέρος των δανείων που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε μάλιστα ότι οποιαδήποτε διαγραφή του ελληνικού χρέους θα έπρεπε να είναι σταδιακή και θα ξεκινούσε μετά το 2015, με την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα είχε εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της.
Μία ημέρα αργότερα ωστόσο, στo Eurogroup, ο κ. Σόιμπλε έκανε, σύμφωνα με τις ανώνυμες πηγές της εφημερίδας, στροφή 180 μοιρών από την θέση που είχε διατυπώσει στο Παρίσι, αρνούμενος να δεχτεί απώλειες από τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα. Επέμεινε αντιθέτως σε μία σειρά ημίμετρων για τη μείωση του ελληνικού χρέους όπως στη μικρή μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα, αλλά και στο να δοθούν άλλα 10 δισ. ευρώ στην Αθήνα για την επαναγορά των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές.
Σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην κατοχή της η WSJ και συζητήθηκε στη θυελλώδη σύνοδο του Eurogroup της Τρίτης, ακόμα και αν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης υιοθετήσουν τις γερμανικές προτάσεις στο σύνολό τους και δεχθούν α) να μειωθεί το επιτόκιο των διμερών δανείων ύψους 53 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί στην Ελλάδα κατά 0,9%, β) να επιστρέψουν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και γ) να χρηματοδοτήσουν την επαναγορά ομολόγων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες και οι ιδιώτες επενδυτές, το ελληνικό χρέος αναμένεται να ανέλθει στο 128,2% το 2020 και στο 115,2% το 2022. Να σημειωθεί ότι το σημερινό επιτόκιο των διμερών δανείων προς την Ελλάδα ανέρχεται στο 1,5% πάνω από το τριμηνιαίο δείκτη Euribor, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο 0,19%.
Τα ημίμετρα που πρότεινε ο κ. Σόιμπλε απορρίπτονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο, είναι διατεθειμένο να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, μόνο εφόσον το ελληνικό χρέος κυμανθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020, ποσοστό το οποίο θεωρεί ως «βιώσιμο».
Ο κ. Σόιμπλε, θεωρείται, όπως υποστηρίζει η WSJ ένας από τους πιο ευρωπαϊστές πολιτικούς της Γερμανίας. «Το αφεντικό του ωστόσο, η κυρία Ανγκελα Μέρκελ, φοβάται την αντίδραση του γερμανικού εκλογικού σώματος και την κόπωσή του με τα πακέτα στήριξης, ενόψει των εκλογών του 2013», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Ο κ. Σόιμπλε εμφανιζόταν στο παρελθόν κάθετα αντίθετος σε οποιοδήποτε κούρεμα του ελληνικού χρέους, υποστηρίζοντας ότι αν υλοποιείτο, θα ήταν «μη νόμιμο» και δεν θα επέτρεπε στη Γερμανία να χορηγήσει νέα βοήθεια στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ανώνυμες πηγές της WSJ, ωστόσο, στη σύνοδο του Παρισιού, «εμφανίστηκε να υποστηρίζει πολύ άνετα τις (νέες) απόψεις του και γι’ αυτό το λόγο θεωρήσαμε ότι είχε την έγκριση της Μέρκελ».