«Έκκληση για δραστικό κούρεμα» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της Süddeutsche Zeitung, εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
«Παρά τις αντιστάσεις της Γερμανίας, υπάρχουν νέα σχέδια για εκτεταμένο κούρεμα για την Ελλάδα. Η ΕΚΤ και το ΔΝΤ προσπαθούν να πείσουν τους δανειστές να περικόψουν το χρέος στο μισό», αναφέρει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, η οποία επικαλείται πηγές από τους κύκλους των διαπραγματεύσεων. «Ωστόσο, θεωρείται σχεδόν απίθανο να καταλήξουν στο άμεσο διάστημα η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και η ΕΕ σε ένα τέτοιο σχέδιο διάσωσης».
«Η γερμανική κυβέρνηση κατά του κουρέματος του δημόσιου χρέους» τιτλοφορείται το ρεπορτάζ της εφημερίδας Tagesspiegel του Βερολίνου. «Η γερμανική κυβέρνηση θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει ένα κούρεμα του δημόσιου χρέους διότι αυτό θα κόστιζε δισεκατομμύρια στη Γερμανία. Αντ’ αυτού, η γερμανική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της μείωσης των επιτοκίων για τις πιστώσεις στην Αθήνα», σημειώνει.
Στη συνέχεια του δημοσιεύματος γίνεται αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην έξαρση της ανεργίας. «Η κρίση έχει τεράστιες συνέπειες για τον κόσμο στην Ελλάδα», καταλήγει.
Για «βοήθεια à la carte» κάνει λόγο η οικονομική εφημερίδα Financial Times Deutschland. «Ο καθένας όπως μπορεί. Οι χώρες της Ευρωζώνης θα ψάξουν η καθεμία μόνη της πως μπορεί να βοηθήσει καλύτερα την Αθήνα ώστε να μειώσει το χρέος της. Από μια λίστα με μέτρα, η κάθε χώρα θα επιλέξει τα μέσα, τα οποία μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα ενώπιον των πολιτών της. Η Γερμανία θα μπορούσε να αυξήσει τις εγγυήσεις που δίνει στο μηχανισμό διάσωσης».
Η ολλανδική De Telegraaf γράφει: «Θα έπρεπε να διερωτηθεί κανείς μήπως είναι προτιμότερο να κλείσει η κάνουλα. Εάν ένας δανειζόμενος δεν μπορεί να αποπληρώσει τα δάνειά του, δεν μπορεί κανείς να του δίνει τυφλά και άλλα χρήματα. Τα επιχειρήματα για περαιτέρω πληρωμές προς την Αθήνα θα πρέπει να είναι πολύ πειστικά διότι η υποστήριξη της κοινωνίας για ακόμα περισσότερα δώρα στους Έλληνες, δικαιολογημένα, έχει εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό».