«Ντροπή της Ευρώπης» χαρακτηρίζει την Ελλάδα η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, για τη συμπεριφορά στην οποία υπόκεινται οι μετανάστες που ζουν στη χώρα.
Το άρθρο αναφέρεται σε δηλώσεις του εντεταλμένου της γερμανικής κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μάρκους Λένινγκ, ο οποίος επικρίνει την αντιμετώπιση των μεταναστών από την Ελλάδα.
Ο Λένινγκ χρησιμοποίησε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους: «Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι ντροπή για όλους τους Ευρωπαίους» είπε. Από την μία πλευρά παρατηρούνται ελλείψεις στην περίθαλψη, από την άλλη δεν επαρκεί η προστασία που παρέχεται από τις επιθέσεις ακροδεξιών. Αυτός ο συνδυασμός είναι «εξαιρετικά ανησυχητικός».
Ο ίδιος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την ύπαρξη πολιτικής βούλησης στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση των μεταναστών. «Αν στην Ελλάδα υπήρχε η βούληση να δοθεί βοήθεια στους μετανάστες, αυτό θα έπρεπε να γίνει. Υπάρχουν ακόμα αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να ασχοληθούν με αυτό το θέμα» τόνισε.
Ο Lένινγκ παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα φέρει εντός της ΕΕ το κύριο βάρος στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Γι’ αυτόν τον λόγο όμως δέχεται οικονομική και εν τοις πράγμασι βοήθεια από την Γερμανία και την ΕΕ. «Ωστόσο, η κατάσταση επί χρόνια παραμένει ανυπόφορη» διαπίστωσε. «Αν η Ελλάδα δεν είναι σε θέση μόνη της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, πρέπει να σκεφτεί κανείς, μήπως διεθνείς οργανισμοί όπως οι υπηρεσίες του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες πρέπει να ενεργοποιηθούν».
Η Amnesty International επέρριψε στην Αθήνα σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε χθες απάνθρωπη μεταχείριση των μεταναστών. Οι μετανάστες δεν μπορούν να ζητήσουν άσυλο, κρατούνται «κάτω από καταστροφικές συνθήκες σε κέντρα κράτησης και έχουν και να αντιμετωπίσουν και ρατσιστικές επιθέσεις.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι Έλληνες συνοριοφύλακες σε πολλές περιπτώσεις άφησαν ανθρώπους να πεθάνουν, οι οποίοι προσπάθησαν να διαφύγουν από τον εμφύλιο πόλεμο στην Συρία.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, μία ομάδα από 40 Σύρους μετανάστες, μεταξύ των οποίων και παιδιά, υπό την απειλή των όπλων εξαναγκάστηκαν να κολυμπήσουν στον Έβρο με κατεύθυνση την Τουρκία. Η αστυνομία μετέφερε τους μετανάστες με βάρκες μέχρι την μέση του ποταμού και τους έριξε στο νερό χωρίς σωσίβιο. Μόνον 25 από τα 40 άτομα κατόρθωσαν να φτάσουν στην τουρκική ακτή.
Οι μεγάλες επιβαρύνσεις που υφίσταται η Ελλάδα δεν αποτελούν δικαιολογία για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν όσοι αναζητούν άσυλο, τονίζει η Διεθνής Αμνηστία. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση για τους ασυνόδευτους ανηλίκους. Η ΕΕ δεν πρέπει να αποδεχτεί για πολύ καιρό ακόμα τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Ελλάδα, τόνισε ο Τζων Νταλχούιζεν, υπεύθυνος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
Η αντιμετώπιση των μεταναστών στην Ελλάδα δεν συνάδει με το νόμπελ ειρήνης που έλαβε η ΕΕ. «Τα άλλα κράτη της ΕΕ πρέπει από την πλευρά τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κατανείμουν ισομερώς μεταξύ τους τους αναζητούντες άσυλο» είπε.