Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει τη «λίστα Λαγκάρντ» σε συνάρτηση με το ρόλο τού πρώην υπουργού Παπακωνσταντίνου και τις δηλώσεις του σοσιαλδημοκράτη Στάινμπρουκ για το ύψος των απολαβών ενός καγκελαρίου.
Η Mitteldeutsche Zeitung παρατηρεί: «Ως υπουργός Οικονομικών ο Παπακωνσταντίνου υπογράμμιζε πάντα πόσο σημαντική είναι η μάχη κατά της φοροδιαφυγής και την διαφυγής κεφαλαίων για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους. Το ενδεχόμενο να παραποίησε στοιχεία προκειμένου να καλύψει συγγενείς του θα ήταν τερατώδες. Μπορεί κανείς να θεωρήσει από δύο οπτικές γωνίες την υπόθεση: Από τη μία πλευρά φαίνεται να επιβεβαιώνεται ότι όλα στην Ελλάδα είναι σάπια. Από την άλλη πλευρά θα μπορούσε κανείς να πει ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει. Στο παρελθόν, τέτοιου είδους υποθέσεις θα τις συγκάλυπταν. Ακόμη και κορυφαίοι πολιτικοί δεν βρίσκονται τώρα πια στο απυρόβλητο. Ωστόσο, η ζημιά για το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας θα ήταν ανεπανόρθωτη. Όλο και περισσότεροι Έλληνες γυρνούν αηδιασμένοι την πλάτη στα παραδοσιακά κόμματα. Οι κατηγορίες σε βάρος του Παπακωνσταντίνου είναι νερό στον μύλο των εξτρεμιστικών δυνάμεων, όπως είναι η ριζοσπαστική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής. Κι αυτό δεν είναι καλό για την σταθερότητα της χώρας», καταλήγει η εφημερίδα.
«Τόσο ευφυής και τόσο ανόητος»
Η επισήμανση του σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ πως οι καγκελάριοι θα πρέπει να αμείβονται καλύτερα, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στη Γερμανία. Με τίτλο «Τόσο ευφυής και τόσο ανόητος» η Süddeutsche Zeitung επικρίνει τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό, υπογραμμίζοντας: «Ο Πέερ Στάινμπρουκ, ο εκατομμυριούχος από τις παράλληλες ασχολίες, θα έπρεπε όσο είναι δυνατόν να αποφεύγει να λέει ότι είναι κακοπληρωμένη η θέση για την οποία αγωνίζεται. Θα έπρεπε να παραχωρήσει στον Γκέρχαρντ Σρέντερ αυτού του είδους την χρηματική φιλοσοφία. Η πρόσληψη του Στάινμπρουκ από τους πολίτες καθορίζεται περισσότερο από το περιεχόμενο του τραπεζικού του λογαριασμού παρά από τις πολιτικές του προτάσεις. Όλα όσα κάνει προκειμένου να παγιώσει αυτές τις εντυπώσεις βλάπτουν τον ίδιο, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και τις λίγες ελπίδες για κυβερνητική αλλαγή».
«Δεν θέλει να γίνει καγκελάριος»
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Frankfurter Rundschau, που παρατηρεί: «Όποιος διάβασε τις δηλώσεις του Στάινμπρουκ το Σαββατοκύριακο δεν έχει καμία πλέον αμφιβολία ότι ο άνθρωπος αυτός είναι αποφασισμένος να αναλάβει τη διεύθυνση ενός τραπεζικού υποκαταστήματος παρά να γίνει καγκελάριος της Γερμανίας. Και το κακό δεν είναι η επισήμανση ότι ένας διευθυντής τραπεζικού υποκαταστήματος κερδίζει περισσότερα από έναν καγκελάριο. Χειρότερο είναι ότι είπε πως ένας καγκελάριος κερδίζει πολύ λίγα. Αυτό το “πολύ λίγα” σημαίνει κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες ότι οι απολαβές είναι πολύ χαμηλές για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του Στάινμπρουκ και για τον λόγο αυτόν ζητά βελτίωση των απολαβών του καγκελαρίου στην επόμενη βουλευτική περίοδο».