Τα νησιά Κέιμαν φαίνεται πως δεν θα αποτελούν για πολύ καιρό ακόμη τον «παράδεισο» της φοροδιαφυγής.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, τα νησιά Κέιμαν προανήγγειλαν την κατάργηση του απορρήτου και τον εξονυχιστικό έλεγχο για τις χιλιάδες εταιρείες και κερδοσκοπικά ταμεία (hedge funds) που έχουν έδρα στην επικράτειά τους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η βρετανική επικράτεια στην Καραϊβική, θέλοντας να αποτινάξει τη φήμη της ως κέντρου μυστικών χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, προωθεί σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν στη δημοσιοποίηση των ονομάτων χιλιάδων επιχειρήσεων και των διευθυντών τους που καλύπτονταν στο παρελθόν από πέπλο μυστικότητας.
Οι νομισματικές αρχές των νησιών (CIMA) έστειλαν προτάσεις, που είναι σε γνώση της εφημερίδας, σε hedge funds που έχουν έδρα στα Κέιμαν, στις οποίες αναφέρουν το σχέδιο για τη δημιουργία μίας δημόσιας βάσης δεδομένων για τα funds που εγκαθίστανται για πρώτη φορά στα νησιά.
Στη βάση δεδομένων θα καταγράφονται και οι διευθυντές των funds, μετά την ολοκλήρωση μίας σχετικής διαδικασίας στα μέσα Μαρτίου.
Οι αρχές των Κέιμαν σχεδιάζουν επίσης να υποβάλουν τους διευθυντές των hedge funds σε μία διαδικασία αξιολόγησης, ώστε να διασφαλίζεται ότι έχουν τα προσόντα να λειτουργούν ως θεματοφύλακες για τους απλούς επενδυτές.
«Στους 24 μήνες από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η Επιτροπή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών (BVI Financial Services Commission), η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας, η Επιτροπή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών του Τζέρσεϊ, το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών στις Μπαχάμες και η Επιτροπή Εποπτείας στη νήσο Μαν, επικαιροποίησαν του κώδικες εταιρικής διακυβέρνησής τους, τις νομοθεσίες και/ ή τους κανόνες τους», αναφέρει η CIMA σε ένα έγγραφο.
Η κίνηση από τα νησιά Κέιμαν έρχεται, αναφέρουν οι Financial Times, εν μέσω ενός μπαράζ διεθνών επικρίσεων για την έλλειψη διαφάνειας στους φορολογικούς παραδείσους και για τους νόμους τους για την προστασία του απορρήτου για τις επιχειρήσεις.
Τα Κέιμαν υπέστησαν τις πιο σφοδρές επιθέσεις εναντίον των κέντρων offshore εταιρειών από τους πολιτικούς των ΗΠΑ και της ΕΕ, καθώς δεν προσαρμόστηκαν στους γρήγορα εξελισσόμενους νέους παγκόσμιους κανόνες. Τα νησιά βρέθηκαν στο επίκεντρο και στις συζητήσεις που έγιναν στις ΗΠΑ για τις φορολογικές υποθέσεις του υποψήφιου για την προεδρία Μιτ Ρόμνεϊ.