Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε θέλει να κρατήσει την χώρα μακριά από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Μάλι. Αλλά η επιμονή του σε έναν «ειρηνευτικό ρόλο» ενοχλεί όλο και περισσότερο τους συμμάχους του Βερολίνου, και μερικούς Γερμανούς.
«Η κοινή γνώμη είδε τα ”δύο πρόσωπα” της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής την περασμένη Τετάρτη», γράφει το Der Spiegel. Ο υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ και ο Βεστερβέλε καταβάλλουν προσπάθειες να κρύψουν τις διαφορετικές απόψεις τους για το θέμα της συμμετοχής της Γερμανίας στη στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας στο Μάλι.
Ο υπουργός Εξωτερικών έχει απορρίψει το ενδεχόμενο αποστολής στρατού στην αφρικανική χώρα, κάτι που δεν άρεσε στο Παρίσι. Ο ντε Μεζιέρ μιλάει για την βοήθεια που προσφέρει η Γερμανία στον αγώνα κατά των ισλαμιστών, αλλά τάσσεται κατά της αποστολής χερσαίων δυνάμεων. Πριν από λίγους μήνες, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Υμπέρ Βεντρίν παραπονέθηκε ότι ο Βεστερβέλε εκφράζει την «βαθιά γερμανική νοοτροπία» που θεωρεί ότι η χώρα είναι και πρέπει να παραμένει ειρηνιστική.
«Πραγματικά δεν βλέπω τί εμποδίζει την Γερμανία να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στη διεθνή πολιτική και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις», είπε. Η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ έχει ακριβώς την ίδια άποψη.
«Οι Γάλλοι δεν είναι οι μόνοι που επικρίνουν το Βερολίνο. Πολιτικοί ηγέτες στις ΗΠΑ και στην Βρετανία βρίσκουν πολύ ενοχλητικό το γεγονός ότι η Γερμανία παρουσιάζεται σαν μια δύναμη που θέλει την ειρήνη και αφήνει τους άλλους να κάνουν όλη τη βρώμικη δουλειά», γράφει το Der Spiegel.
Η δυσπιστία προς το Βερολίνο έχει ενισχυθεί από τότε που η γερμανική κυβέρνηση απείχε από την ψηφοφορία στα Ηνωμένα Εθνη για την επέμβαση στην Λιβύη, πριν από δύο χρόνια. Ηταν η μοναδική δυτική χώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας που δεν στήριξε την στρατιωτική δράση, και αρνήθηκε να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.
«Οπως συμβαίνει συχνά αυτόν τον καιρό η Γερμανία… κρατάει το κεφάλι χαμηλά… Οι χλιαρές δηλώσεις του Βεστερβέλε αφήνουν μια άσχημη γεύση», έγραψε η βρετανική εφημερίδα The Guardian, την περασμένη εβδομάδα. Ακόμη και το ίδιο το επιτελείο τού Βεστερβέλε ανησυχεί για τις αρνητικές αντιδράσεις που προκαλεί η πολιτική της αποχής στους συμμάχους τής Γερμανίας.
«Ο κόσμος στο εξωτερικό δεν καταλαβαίνει γιατί πρέπει πρώτα να θέτουμε μια κόκκινη γραμμή περί μη εμπλοκής και να θέλουμε μονίμως να εξαιρούμαστε. Δεν εξηγούμε ποτέ τι θέλουμε να επιτύχουμε με αυτή τη στάση. Μιλάμε πάντοτε για το πώς μπορούμε να μείνουμε εκτός», παραπονιέται ένας υψηλόβαθμος Γερμανός διπλωμάτης.
«Αλλά ο Βεστερβέλε επιμένει στη θέση του περί μη εμπλοκής, επειδή είναι πεπεισμένος ότι η γερμανική κοινή γνώμη θέλει πολύ συγκρατημένη πολιτική ως προς την ανάπτυξη στρατού στο εξωτερικό», καταλήγει το Der Spiegel.