Την εκτίμηση, ότι η Κύπρος ενδέχεται να πιεστεί από τους πιστωτές της να κατασκευάσει αγωγό για εξαγωγή του φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, εκτιμά το περιοδικό The Economist.
Σε σημερινό του δημοσίευμα το έγκριτο περιοδικό αναφέρει πως ανάμεσα στις επιλογές που εξετάζονται σε σχέση με τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους είναι και ο δανεισμός του πλήρους ποσού από την τρόικα και η καθυστέρηση της αποπληρωμής μέχρι να αρχίσουν να «ρέουν» τα οφέλη από τα τεράστια κοιτάσματα αερίου.
«Για πολιτικούς λόγους οι Κύπριοι σχεδιάζουν την εξαγωγή αερίου με την κατασκευή ενός δαπανηρού τερματικού υγροποίησης αερίου που ίσως χρειαστεί 15 έτη να δημιουργήσει έσοδα. Εντούτοις, οι πιστωτές της Κύπρου μπορεί να πιέσουν για την πιο γρήγορη (και πιο φθηνή) επιλογή της κατασκευής αγωγού στην Τουρκία. Κάτι τέτοιο, με τις συνομιλίες με τους τουρκοκύπριους να έχουν παγώσει, θα ήταν δύσκολο να γίνει αποδεκτό από τους ελληνοκύπριους», αναφέρει το The Economist.
Οι εν λόγω εκτιμήσεις για μελλοντικές πιέσεις των πιστωτών σε σχέση με το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης για την κυπριακή πολιτική ηγεσία, που θεωρεί το βαθμό εμπλοκής των πιστωτών στο ζήτημα του φυσικού αερίου ως ένα από τα σημαντικά σημεία τριβής με την τρόικα.
Σημειώνεται πως, σε πρόσφατη έκθεσή της, η RBS υπολογίζει την αξία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην κυπριακή αποκλειστική ζώνη κοντά στα 620 δισ. ευρώ. Τα αποθέματα στο οικόπεδο 12, στο οποίο έχει ήδη προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση η αμερικανική Noble, υπολογίζονται κοντά στα 90 δισ. ευρώ. Τα δε καθαρά έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων υπολογίζονται κοντά στα 100 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου.