Μια ριζοσπαστική επιλογή για την οικονομική διάσωση της Κύπρου περιέχεται σε εμπιστευτικό υπόμνημα που έχει ετοιμαστεί ενόψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Financial Times.
Όπως μεταδίδουν κυπριακά Μέσα Ενημέρωσης, η πρόταση -η οποία εμπεριέχεται σε εμπιστευτικό έγγραφο το οποίο θα παρουσιασθεί στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και η οποία δεν έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- προβλέπει την επιβολή ζημιών σε μη ασφαλισμένες καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, αλλά και κούρεμα των επενδυτών των κρατικών ομολόγων της χώρας. Με τον τρόπο αυτόν θα μειωνόταν δραστικά το μέγεθος της διάσωσης της Κύπρου από τα 16,7 δισ. ευρώ σε μόλις 5,5 δισ. ευρώ και θα περιοριζόταν το δημόσιο χρέος της Κύπρου σε μόλις 77% του ΑΕΠ, έναντι 140% του ΑΕΠ.
Πάντως, ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτήριζαν απίθανο το να επιβληθούν ζημιές στους καταθέτες τονίζοντας ότι θα προκαλούσε φυγή καταθέσεων (bank run) σε άλλες υπό πίεση οικονομίες. Είναι ενδεικτικό πως το ίδιο το έγγραφο προειδοποιεί ότι τα ρίσκα που απορρέουν από αυτή την επιλογή είναι σημαντικά περιλαμβάνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης στις χρηματοοικονομικές αγορές της Ευρωζώνης και πρώιμης κατάρρευσης του κυπριακού τραπεζικού τομέα.
Εξάλλου, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιεργκ Άσμουσεν προειδοποίησε πως αν η Κύπρος δεν λάβει διεθνή βοήθεια τότε θα πτωχεύσει, επισημαίνοντας τους κινδύνους για ολόκληρο το Ευρωσύστημα αν μια χώρα μέλος διολισθήσει στη χρεοκοπία.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα Δευτέρα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Handelsblatt, ο Άσμουσεν δηλώνει ότι αναμένει να υπάρξει πακέτο διάσωσης για την Κύπρο μέχρι το τέλος του Μάρτη και σημειώνει ότι «δεν είναι δυνατόν να αναμένουμε μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές» που θα διεξαχθούν το Σεπτέμβρη στη Γερμανία.