Εκτενή αναφορά στο Χάρη Θεοχάρη, τον άνθρωπο που ήρθε από την Lehman Brothers να εκσυγχρονίσει το απαρχαιωμένο σύστημα της ελληνικής φορολογίας και ανέλαβε την γενική γραμματεία εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, κάνει σήμερα το Reuters.
Οπως τονίζει το πρακτορείο, ο 42χρονος με το παιδικό πρόσωπο, περιγράφει τον εαυτό του στο twitter ως «μαϊμού της τεχνολογίας πληροφοριών».
Καθώς η Αθήνα προσπαθεί να αποφύγει τη χρεοκοπία, το πρώην στέλεχος της Lehman Brothers αναλαμβάνει να εκσυγχρονίσει από που στην πράξη είναι ένα φορολογικό σύστημα με γραφειοκρατία του 19ου αιώνα και να το φέρει στο επίπεδο αυτών της Ευρωζώνης.
Αν και είχε εγκαταλείψει το Λονδίνο όταν κατέρρεε ο επενδυτικός κολοσσός, οι συνέπειες της κατάρρευσης τον έπληξαν, καθώς βρισκόταν στην ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ στο ίδιο πόστο του επικεφαλής συστημάτων πληροφοριών.
Τον περασμένο μήνα διορίστηκε γενικός γραμματέας δημόσιων εσόδων, μία ισχυρή θέση που δημιουργήθηκε κατόπιν εντολών της τρόικας. Η δουλειά του είναι να απαλλάξει τις εφορίες και τις συναρμόδιες υπηρεσίες από τις πολιτικές παρεμβάσεις και τους μη παραγωγικούς αξιωματούχους, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Ο διορισμός του δείχνει ότι έχει γίνει αντιληπτή η ανάγκη μετάβασης στην εποχή της πληροφορία για το απαρχαιωμένο, βασισμένο στα έγγραφα φορολογικό σύστημα, ώστε να υπάρχει διασταύρωση των διάσπαρτων δεδομένων και να αποκαλύπτονται οι περιπτώσεις εκτεταμένης διαφθοράς.
«Δεν είμαι ο τύπος ανθρώπου που θα κλειδωθεί στον πύργο του και δεν θα μιλάει σε κανέναν … Πρέπει να οργανώσουμε τις υπηρεσίες και να συντομεύσουμε τις τυπικές διαδικασίες», λέει στο Reuters ο ίδιος.
Νωρίτερα, ως επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών του υπουργείο, εισήγαγε καινοτομίες όπως η διαδικτυακή πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Φανατικός χρήστης του twitter, «τουιτάρει» σχόλια προς τους φορολογούμενους στη μία τα ξημερώματα και στις έξι το πρωί εμφανίζεται φρεσκοξυρισμένος στα τηλεοπτικά πάνελ.
«Ο προϋπολογισμός και το σχέδιο διάσωσης έχουν θέσει σαφείς στόχους. Ο καθένας θα κριθεί ως προς αυτούς κάθε τρίμηνο» σημείωσε σε συνέντευξή του.
Ο Θεοχάρης σκοπεύει να συγχωνεύσει υπηρεσίες της εφορίας ώστε να ενοποιηθούν δυναμικό και πληροφορίες για να γίνει αποδοτικότερο το σύστημα. Κάποιες από αυτές θα εφαρμοστούν δυσκολότερα, όπως η αντικατάσταση επικεφαλής των ΔΟΥ που δεν αποδίδουν σύμφωνα με τους στόχους, αλλά έχουν πολιτικές διασυνδέσεις. Επίσης, πρέπει να αλλάξει η αντίληψη ότι μπορεί να εφαρμόζεται μία πρακτική σε όλες τις περιπτώσεις, προκειμένου να μπορούν να ανταμείβονται οι ελεγκτές που φέρνουν έσοδα στο ταμείο.
«Θα υπάρξει σκληρή αντίσταση, τόσο από τη διεύθυνση στις εφορίες όσο και από το πολιτικό σύστημα», λέει ο Διομήδης Σπινένης, καθηγητής τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην αφεντικό του Θεοχάρη στο υπουργείο.
«Θα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν τα πράγματα», συμφωνεί ανώνυμα και ένας αξιωματούχος που εμπλέκεται στην μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος. «Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης, οι άνθρωποι με πραγματική εμπειρία και αντίληψη για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει διαφορετικά το σύστημα, είναι ελάχιστοι».