Καθησυχάζει όσους μιλούν για ρωσική κυριαρχία στην Αγορά αερίου
Φουντώνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για ρωσική κυριαρχία στην Αγορά φυσικού αερίου κάτι το οποίο δεν ευχαριστεί ιδιαιτέρως τους Ευρωπαίους. Στο πλαίσιο αυτό –που κάθε άλλο παρά φήμες είναι- ο διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού ομίλου Sintez προχώρησε σε μία καθησυχαστική δήλωση αναφορικά με την εξαγορά της ΔΕΠΑ.
Η Sintez θα μπορούσε να συνεργαστεί με ξένο εταίρο σε μία προσφορά για την ελληνική ΔΕΠΑ με την ελπίδα να μετριάσει τις ανησυχίες περί απόκτησης υπερβολικού ελέγχου από τη Ρωσία στην αγορά ενέργειας της χώρας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού ομίλου.
«Ελπίζουμε ότι μια συνεργασία θα απομακρύνει τις ανησυχίες», δηλώνει ο Andrey Korolev της ρωσικής Sintez, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.
Η Sintez, η οποία ελέγχεται από τον μεγιστάνα Leonid Lebedev, δεν βρίσκεται σε συζητήσεις με τις υπόλοιπες εταιρείες που έχουν περάσει στην τελική φάση, διευκρίνισε ο Korolev, προσθέτοντας ότι η εταιρεία είναι θετική στην ιδέα να συνεργαστεί με έναν εταίρο. Στις επιλέξιμες επιχειρήσεις περιλαμβάνονται οι ιταλικές Eni και Edison και η ισπανική Enagas.
Ο Korolev πρόσθεσε ωστόσο ότι η Sintez ενδεχομένως να μην έχει αρκετό χρόνο για να καταλήξει σε συμφωνία με πιθανούς εταίρους πριν τη λήξη της προθεσμίας.
Όπως αναφέρει το σχετικό σημοσίευμα, Έλληνες αξιωματούχοι έχουν αναφέρει πως Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εκφράσει ανησυχίες για το ρωσικό ενδιαφέρον, επιμένοντας πάντως ότι θα γίνει δεκτή η υψηλότερη προσφορά.
«Θα θέλαμε άλλες εταιρείες να είχαν την ευκαιρία, κυρίως από την Ευρώπη, να συμμετάσχουν σε μια κοινοπραξία”, δηλώνει υψηλόβαθμος Έλληνας αξιωματούχος και προσθέτει. “Αλλά η διαδικασία για τις ιδιωτικοποιήσεις δεν λαμβάνει υπόψη την πολιτική διάσταση. Όποιος καταθέσει την υψηλότερη προσφορά θα κερδίσει τον διαγωνισμό».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Sintez πάντως δήλωσε ότι η προσφορά της εταιρείας του εξυπηρετεί τους στόχους της Ε.Ε. καθώς προκρίνει την κατασκευή και ενός δεύτερου σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.
Ο Korolev δηλώνει επίσης ότι η Sintez βλέπει την Ελλάδα σαν ένα πιθανό κόμβο για τη μεταφορά αερίου. Η Sintez έχει καταθέσει προσφορά και για τη ΔΕΣΦΑ και θα επένδυε 3 δισ. δολ. στις εταιρείες, όπως δήλωσε.
Σημείωσε επίσης ότι η εταιρεία ενεργεί για λογαριασμό της και δεν αποτελεί «βιτρίνα» για κάποιο μεγαλύτερο παίκτη όπως η Gazprom,η οποία μπορεί να καταθέσει προσφορά μόνο για την ΔΕΠΑ και όχι για τη ΔΕΣΦΑ λόγω των κανονισμών της Ε.Ε. Δήλωσε επίσης ότι η Sintez έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τις ρωσικές τράπεζες.