Θερμή… υποδοχή στην επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα επεφύλασσε ο γαλλικός οικονομικός Τύπος.
«Ο Ολάντ θέλει να πιστεύει σε ένα νέο ξεκίνημα για την Ελλάδα» είναι ο τίτλος στην οικονομική «Λεζ Εκό» (Les Echos), «Ο Ολάντ καλεί τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα» στην οικονομική «Λα Τριμπίν» (La Tribune), « Ο Ολάντ υπόσχεται να βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει» στην «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν».
Η «Λεζ Εκό» εκτιμά ότι αρχίζει «να διαφαίνεται για τη χώρα η επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014» και υπογραμμίζει ότι «εμπιστοσύνη και ανάπτυξη » ήταν οι δύο λέξεις που ειπώθηκαν μέχρι κορεσμού από τον Γάλλο πρόεδρο. Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη σύσταση του διμερούς Συμβουλίου εργοδοτών MEDEF- ΣΕΒ και στο κάλεσμα του Φρανσουά Ολάντ προς τους επενδυτές, να κινητοποιηθούν υπέρ της Ελλάδας.
«Οι συνθήκες είναι ώριμες, γιατί η Ελλάδα επέλεξε τον δρόμο της εξυγίανσης και των μεταρρυθμίσεων με τις θυσίες που απαιτήθηκαν από την κοινωνία. Η Διοίκηση βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης, η χρηματοπιστωτική κατάσταση έχει βελτιωθεί, το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη» συνοψίζει η συντάκτης τις τοποθετήσεις του Φρανσουά Ολάντ.
Σαν μια πρώτη απόδειξη ότι «το μήνυμα ακούστηκε», η εφημερίδα δίνει το παράδειγμα της γαλλικής εταιρίας VINCI που ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα κατασκευής δύο αυτοκινητοδρόμων που έχουν μείνει στη μέση : Αθήνα- Πάτρα και Αθήνα -Θεσσαλονίκη. Γίνεται, επίσης, αναφορά στην ίδρυση ενός Επενδυτικού Ταμείου στην Ελλάδα σε συνεργασία με το γαλλικό Caisse des Depots (Παρκαταθηκών και Δανείων), καθώς και στη θέληση της Γαλλίας να βοηθήσει για το κτηματολόγιο, που χαρακτηρίζεται από τη συντάκτη ως «θαλάσσιος όφις» που, σε παράφραση, θα λέγαμε ότι αντιστοιχεί με τη Λερναία Ύδρα. «Μόνη σκιά στη γαλλο- ελληνική φιλία » καταλήγει η συντάκτης, ήταν η απεργία των δημοσιογράφων «που στέρησε από τον Αντώνη Σαμαρά τη διάδοση της γαλλικής υποστήριξης, η οποία θα μπορούσε να του είναι πολύτιμη πριν από τη γενική απεργία».
Η οικονομική «Λα Τριμπίν» υπογραμμίζει και αυτή τις ενθαρρύνσεις του Φρανσουά Ολάντ προς τους Γάλλους και Έλληνες επιχειρηματίες. Κάνει ειδική αναφορά στη δημιουργία του Συμβουλίου MEDEF- ΣΕΒ, πολλαπλά χρήσιμου και για τις δύο χώρες, σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών κ. Στουρνάρα. Για τον Φρανσουά Ολάντ, το Συμβούλιο θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις των δύο χωρών να αναλύσουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες, για δε τον Αντώνη Σαμαρά θα βοηθήσει την Ελλάδα να στραφεί περισσότερο προς το εξωτερικό.
Στην Ελλάδα, είναι ήδη παρούσες 120 γαλλικές επιχειρήσεις, που απασχολούν 32.000 εργαζόμενους, όπως τονίζεται στη γαλλική οικονομική εφημερίδα. Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τους επενδυτές να ενισχύσουν την παρουσία τους και να συμμετάσχουν στη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων.
Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ιωάννης Κωστόπουλος φέρεται να ανησυχεί για το γεγονός ότι οι ξένες εταιρείες έχουν μειωθεί, παρότι η χώρα έχει γεωστρατηγική θέση και διαθέτει ειδικευμένο εργατικό προσωπικό. Παρατηρεί ότι χώρες όπως το Κατάρ, η Ρωσία, η Κίνα ενδιαφέρονται για τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ οι Γάλλοι δείχνουν επιφυλακτικότητα. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Κωστόπουλος έφυγε γεμάτος χαμόγελα από το Συμβούλιο MEDEF- ΣΕΒ δηλώνοντας ότι « τώρα είναι η στιγμή για επενδύσεις».
Το ίδιο ικανοποιημένος φαίνεται να είναι και ο Ηλίας Κλης, μέλος του ΣΕΒ, που φέρεται να δηλώνει : «Η περίοδος αβεβαιότητας για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη έληξε. Σήμερα πήραμε το μήνυμα της εμπιστοσύνης από τον Φρανσουά Ολάντ».