Το ζήτημα των εξώσεων και των κατασχέσεων υποθηκευμένων κατοικιών θίγει σήμερα δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Mundo.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, στην περίπτωση της Ελλάδας το 2012 έγιναν μόνο 2012 κατασχέσεις κατοικιών σε αντίθεση με τις χιλιάδες κατασχέσεις στην περίπτωση της επίσης πληγείσας από την κρίση Ισπανίας.
Ισπανία κι Ελλάδα υπέστησαν σοβαρή κρίση, με διαφορετικά, ωστόσο, αποτελέσματα. Ενώ στην περίπτωση της Ισπανίας οι κατασχέσεις τον τελευταίο χρόνο ανέρχονται σε χιλιάδες, στην Ελλάδα μόλις που ξεπερνούν τις 700 το 2012. Γιατί συμβαίνει αυτό; Η ελληνική κυβέρνηση πέρασε ένα μορατόριουμ το 2009 για να αποτρέψει την κατάσχεση από την κύρια υποθηκευμένη κατοικία εάν το χρέος δεν υπερέβαινε τις 200.000 ευρώ, σημειώνει το δημοσίευμα της El Mundo και παραθέτει τα στοιχεία.
“Ο αριθμός των κατασχέσεων στην Ελλάδα συνέχισε να μειώνεται το 2012, ως αποτέλεσμα του μορατόριουμ που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση για τις κατασχέσεις το 2009. Το 2012, μπήκαν σε υποθήκη 26.00 ακίνηρα σε σχέση με τις 44.000 το 2011 ή τις 52.000 το 2009, όταν ξέσπασε η κρίση του ελλείματος και του δημοσίου χρέους της Ελλάδας.
Ο αριθμός των κατασχέσεων στην Ελλάδα συνεχίζει να συρρικνώνεται σημαντικά από την αρχή της οικονομικής κρίσης και το 2012 έγιναν 720 εξώσεις, κατά πολύ λιγότερες σε σχέση με το 2006 που ήταν 2280. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το 2009, η επιτροπή ενέκρινε το μορατόριουμ που αποτρέπει την κατάσχεση των υποθηκευμένων ακινήτων, εάν είναι η κύρια κατοικία και το χρέος στην τράπεζα δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.
Στα τέλη του 2012, η συντηρητική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά αποφάσισε να παρατείνει το μέτρο μέχρι το 2013 αν και η τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) τάσσεται κατά.
Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει νέο νόμο για την πρόληψη εξώσεων
Όπως μεταφέρει η εφημερίδα, με πληροφορίες του Σκαι, η κυβέρνηση προωθεί νέα νομοθεσία για την αντικατάσταση του μορατόριουμ πρόληψης των κατασχέσεων. Η νέα νομοθεσία θα παγώσει την καταβολή των δόσεων του δανείου για δύο χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης για άλλα δύο, επιτρέποντας, στους χρεωμένους ιδιοκτήτες του σπιτιού να πληρώνουν μόνο τους τόκους.
Ωστόσο, για να επωφεληθούν τα νοικοκυριά από τη νομοθεσία πρέπει να πλοιρούν ορισμένες προυποθέσεις, όπως για παράδειγμα να έχουν ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 25.000 ευρώ, να έχουν υποστεί περικοπές ύψους τουλάχιστον 35% τα τελευταία δύο χρόνια και η αξία της ιδιοκτησίας να είναι μικρότερη από 180.000 ευρώ.
Τα τελευταία στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδα δείχνουν ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων του τραπεζικού δανεισμού της Μεσογειακής χώρας είναι 22,5% και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν διαφυγόντα κέρδη 15.000 εκατ. ευρώ από υποθήκες ή καθυστερημένες πληρωμές.
Οι πωλήσεις κατοικιών κατρακυλούν
Επίσης, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 50% το 2012. Κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους πωλήθηκαν μόλις πάνω από 17.000 σπίτια, ενώ το 2011 οι πωλήσεις είχαν μειωθεί κατά 40% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι τιμές μειώθηκαν το 2012 κατά 10% και 15%, τόσο για τις νεόδμητες, όσο και για τις παλαιές κατοικίες.
Η οικοδομή στο μηδέν
Έκθεση της AlphaBank, μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες στην Ελλάδα, δείχνει πως μέχρι τα τέλη του 2012 κατασκευάστηκαν μόνο 20.000 κατοικίες.
Υπερπροσφορά διαμερισμάτων προς ενοικίαση
Αναφορικά με τα διαμερίσματα προς ενοικίαση, μια αγορά που στην Ελλάδα περιλαμβάνει περίπου ένα εκατομμύριο σπίτια, ένα στα τρια παραμένει κενό, κάτι το οποίο, επίσης, έχει προκαλέσει μια σημαντική πτώση τιμών. Πρόσφατα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών παραπονέθηκε ότι οι μισοί ενοικιαστές καθυστερούν τα ενοίκια από δύο έως έξι μήνες”.