«Η χαμένη γενιά της Ευρώπης βρίσκει τη φωνή της»
Ένδειξη ότι εντείνεται η δυσαρέσκεια προς τις επιταγές της ΕΕ αποτελεί, σύμφωνα με το Der Spiegel, η επιτυχία του Μπέπε Γκρίλο στις ιταλικές εκλογές.
Οι τέσσερις δημοσιογράφοι που έστειλε το γερμανικό περιοδικό στην Ιταλία συναντήθηκαν με μερικούς από τους 162 βουλευτές του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S) και αποφάνθηκαν: «Αυτά που λένε ακούγονται λογικά» – σηματοδοτώντας μια στροφή στον γερμανικό Τύπο που αρνιόταν μέχρι πρότινος να δει οτιδήποτε πέρα από την ταμπέλα «κλόουν» που είχε κολλήσει στον Γκρίλο.
Οι «γκριλίνι» αποτελούν το θαύμα των εκλογών στην Ιταλία. Δεν είναι κλόουν, αλλά μάλλον ειλικρινείς νέοι που βλέπουν εαυτούς ως φερέφωνα των απλών Ιταλών. Ο Γκρίλο είναι ένα ιταλικό φαινόμενο, αλλά το αποτέλεσμα που έφερε στις εκλογές αποτελεί έκφραση της αυξανόμενης οργής που εξαπλώνεται στη νότια Ευρώπη.
Ένα νέο κίνημα πολιτών παίρνει μορφή σε Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα έχοντας ως κοινό στοιχείο τη δυσπιστία προς το καθιερωμένο πολιτικό σύστημα και την επιθυμία για πιο συμμετοχική δημοκρατία. Μέχρι στιγμής μόνο στην Ιταλία έλαβε εκλογική νομιμοποίηση.
Το γερμανικό περιοδικό επικρίνει το M5S, που είχε ένα ισχνό – 15σέλιδο – εκλογικό μανιφέστο, για το ότι δεν διαθέτει σαφείς πολιτικές. Τα «γκριλοοικονομικά», για παράδειγμα, δεν ξεκαθαρίζουν πώς θα βρεθούν τα χρήματα για να φθάσει ο κατώτατος μισθός τα 1.000 ευρώ.
Οι «γκριλίνι» όμως μπορεί να σώσουν την παγκόσμια εικόνα της Ιταλίας. Αποτελούν το τελευταίο παράδειγμα εξέγερσης της χαμένης γενιάς – όσων είναι κάτω των 40 ετών, απελπισμένοι, άνεργοι και με ελάχιστα να χάσουν.
Η λαϊκή οργή στην Ευρώπη εκφράστηκε αρχικά μέσω του κινήματος 15Μ (15 Μαΐου) των «indignados» στην Ισπανία, οι οποίοι ενέπνευσαν και τους ακτιβιστές του Καταλάβετε τη Wall Street στις ΗΠΑ. Τη σκυτάλη πήρε η Ελλάδα, όμως οι Έλληνες δεν κατόρθωσαν να ταρακουνήσουν το παλαιό πολιτικό σύστημα.
Οι «γκριλίνι» γνώρισαν απρόσμενη επιτυχία. Αν και επί καιρό τους υποτιμούσαν στην Ιταλία, κατόρθωσαν να δώσουν σάρκα και οστά σε μια νέα πολιτική τάξη. Οι βουλευτές του Μ5S ζητούν να μειωθεί στο μισό ο αριθμός βουλευτών και γερουσιαστών, να μειωθεί ο μισθός τους στα 2.500 ευρώ τον μήνα και να καταργηθεί η χρηματοδότηση των κομμάτων.
Ολόκληρη η νότια Ευρώπη μαστίζεται από τη λιτότητα και επιρρίπτει τις ευθύνες στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για την ύφεση που προκάλεσαν τα γερμανικής έμπνευσης αυστηρά μέτρα. Η Μέρκελ είναι «ο πραγματικός χαμένος των ιταλικών εκλογών», σύμφωνα με την ιταλίδα δημοσιογράφο Λουτσία Ανουντσιάτα.
Το Der Spiegel σημειώνει ότι ενώ πολλοί Γερμανοί πολιτικοί και οικονομολόγοι θεωρούν ότι η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία θα εξέλθουν ανταγωνιστικές από την κρίση ύστερα από μερικά σκληρά χρόνια, οι αγγλοσάξονες κυρίως οικονομολόγοι είναι πεπεισμένοι για το αντίθετο: η πολιτική λιτότητας είναι φαύλος κύκλος που βυθίζει τις χώρες αυτές στην ύφεση.
Αλλά και οι «γκριλίνι» είναι υπέρ των περικοπών, όπως αρέσκονται να τονίζουν. Στην Πάρμα, που έχει χρέος 800 εκατ. ευρώ, το τελευταίο 9μηνο είναι δήμαρχος ο 39χρονος Φεντερίκο Πιτσαρότι από το M5S.
Ακολουθεί κατά γράμμα τους κανόνες του Μ5S και δεν ξοδεύει περισσότερα απ’ όσα μαζεύει από τους φόρους, όμως δεν συγκαταλέγεται στους κατά Βερολίνο οπαδούς των περικοπών!