Οι βασικοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών εφημερίδων είναι οι ακόλουθοι:
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: “Ολοι με μισθό 430 ευρώ τον μήνα”.
Η εφημερίδα γράφει ότι “μία θλιβερή πρόταση ρίχνει στο τραπέζι ο Β. Βενιζέλος για την αντιμετώπιση, υποτίθεται, της ανεργίας, προτείνοντας μισθό σε όλους της τάξης των 430 ευρώ. «Να δώσουμε δουλειά στις 400.000 οικογένειες που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο» είπε χθες υποκριτικά ο Β. Βενιζέλος, που, όπως θυμόμαστε, επέβαλε το χαράτσι της ΔΕΗ το φθινόπωρο του 2011”.
ΕΘΝΟΣ: “Ανατροπές στις βάσεις των Πανελλαδικών”.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι “οι αλλαγές στον αριθμό των εισακτέων δημιουργούν νέα δεδομένα για τις βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ευνοημένοι εμφανίζονται οι υποψήφιοι του 2ου, του 4ου και του 5ου πεδίου”.
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: “Θα γίνει της… Κορέας!”.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “για πρώτη φορά μετά το 1990 οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν ευθέως μια χώρα με πυρηνικό πλήγμα”.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: “«Πληρώστε σε 60 ημέρες τα χρέη προς τους ιδιώτες»”.
Η εφημερίδα γράφει ότι “σε ισχύ από το Σάββατο η νέα κοινοτική νομοθεσία, που υποχρεώνει το Δημόσιο να εξοφλεί τις οφειλές στους μικρομεσαίους το αργότερο μέσα σε 2 μήνες. Σε περίπτωση μη εξόφλησης οι επιχειρήσεις δικαιούνται τόκο υπερημερίας άνω του 8%”.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: “Μόσχα στριμώχνει Αθήνα”.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “την έντονη ανησυχία της Μόσχας για το διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ μετέφερε στον πρωθυπουργό ο αναπληρωτής πρόεδρος της «Gazprom» Αλεξέι Μίλερ, δεξί χέρι του Πούτιν. Η ανησυχία επιτείνεται μετά τις έρευνες της Κομισιόν, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο η ρωσική εταιρεία παρεμποδίζει τον ανταγωνισμό στις αγορές φυσικού αερίου. Πιέσεις ασκούνται και από τις ΗΠΑ”.
ΕΣΤΙΑ: “Τεράστιο ζήτημα οι φόροι ακινήτων”.
Η εφημερίδα τονίζει ότι “σοβαρώτατο ζήτημα εγείρεται με τους φόρους ακινήτων και την αδυναμία του δημοσίου να τους εισπράττη στην ώρα τους. Οι εκπρόσωποι της τρόικα έχουν αντιληφθή αυτό που αρνούνται να συνειδητοποιήσουν οι κυβερνώντες και προτείνουν την παράταση για ένα χρόνο της διαδικασίας εισπράξεως των φόρων ακινήτων μέσω της ΔΕΗ”.
Η ΑΥΓΗ: “Σε ελεύθερη πτώση οικονομία και κυβέρνηση”.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “με προαναγγελία καταιγίδας μοιάζουν όλες οι ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας και οι πληροφορίες για τις συζητήσεις κυβέρνησης – τρόικας. Η χθεσινή συνάντηση Σαμαρά – τρόικας αναβλήθηκε για σήμερα το βράδυ, επισήμως διότι τα τεχνικά κλιμάκια δεν είχαν προετοιμάσει επαρκώς τις λύσεις. Στην πραγματικότητα, επειδή η κυβέρνηση δυσκολεύεται να δεχτεί τις «εγγυήσεις» που ζητεί η τρόικα για την είσπραξη εσόδων και κυρίως τη διατήρηση του «χαρατσιού» στα ακίνητα για άλλη μια χρονιά στη ΔΕΗ”.
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: “Απασχόληση για ανέργους 400.000 οικογενειών”.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “πρόγραμμα 5μηνης διάρκειας, με μισθό 490 ευρώ, θα ξεκινήσει άμεσα για τις 400.000 οικογένειες που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο του ΟΑΕΔ είναι έτοιμο και απαιτούνται κάποιες παρεμβάσεις από το υπουργείο Εργασίας για να ολοκληρωθεί”.
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: “Για ψώνια στην Αθήνα”.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “σε κέντρο διερχομένων υποψήφιων αγοραστών από κάθε γωνιά της γης έχει μετατραπεί η Αθήνα, καθώς η κυβέρνηση έχει βγάλει στη βιτρίνα τα ασημικά προκειμένου να ικανοποιήσει τις μνημονιακές υποχρεώσεις της.
Αιφνιδιαστικά ήρθε στην Αθήνα ο ισχυρός άνδρας της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, ο οποίος στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό επανέλαβε το ενδιαφέρον της χώρας του για τη ΔΕΠΑ, ενώ κατέφθασαν και Κινέζοι επενδυτές που γλυκοκοιτάζουν το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»”.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: “Δανεικό χρόνο ζητάει ο Σαμαράς”.
Η εφημερίδα γράφει ότι “χρόνο και αλλαγή ρυθμίσεων ζητεί από την Τρόικα αλλά και από τις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να αντιμετωπίσει τα μεγάλα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται. Ο πρωθυπουργός δεν απαιτεί αυτήν τη φορά την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου -η οποία δεν ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ-, ζητεί να υπάρξει η δυνατότητα για αλλαγή ορισμένων από τα συμφωνηθέντα ώστε το κράτος να μπορέσει να εισπράξει έσοδα και συγχρόνως η κυβέρνηση να αντεπεξέλθει στις πολιτικές πιέσεις”.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: “Νέα σημεία τριβής με την τρόικα”.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “η εμπλοκή που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς ανέκυψαν νέα σημεία τριβής, μετέθεσε για απόψε την -προγραμματισμένη για χθες- συνάντηση των εκπροσώπων της με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόσθετα «αγκάθια» αφορούν την αστοχία σε έσοδα και δαπάνες, την πρόθεση των δανειστών να επιμερίσουν τις δόσεις των 2,8 και 6 δισ. ευρώ και τον ενδεχόμενο ξεχωριστής ανακεφαλαιποποίησης της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank”.
Η ΝΙΚΗ: “Αυθαίρετα – ημιυπαίθριοι. Ολες οι ευνοϊκές ρυθμίσεις”.
Η εφημερίδα γράφει ότι “οριστική λύση μέσω της νομιμοποίησης των αυθαιρεσιών των κτισμάτων τους υπό την προϋπόθεση ότι δεν παραβαίνουν τους όρους δόμησης που ισχύουν στην περιοχή που έχουν ανεγερθεί «υπόσχεται» στους ιδιοκτήτες το σχέδιο νόμου που θα καταθέσει εντός των προσεχών ημερών το υπουργείο Περιβάλλοντος”.
Ο ΛΟΓΟΣ: “Ετος «αποκάλυψης» για τις επιχειρήσεις”.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “υπάρχει οριακή επιβράδυνση της ταχύτητας επιδείνωσης όλων των δεικτών για τα οικονομικά μεγέθη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το δεύτερο εξάμηνο του 2012 όπως προκύπτει από την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, καθώς η αγορά έχει μπει στο σκληρό πυρήνα της κρίσης και το 2013 χαρακτηρίζεται ως έτος αποκάλυψης για επιχειρήσεις, θέσεις εργασίας και συνολικά για τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας”.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: “Αγώνας επιβίωσης του λαού κόντρα στα μέτρα κυβέρνησης-τρόικα”.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι “νέα μέτρα σφαγιασμού του λαού προετοιμάζουν κυβέρνηση – τρόικα. Ο νέος τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού σε σύνδεση με ανταγωνιστικότητα και ανεργία θα φέρει νέα συμπίεση μισθών, ειδικά για τους νέους. Οι απολύσεις στο Δημόσιο στοχεύουν στο χτύπημα της σταθερής εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στη συγχώνευση φορέων σε κρίσιμους τομείς κοινωνικής πολιτικής, όπως Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια κ.α. με υποβάθμιση των αντίστοιχων υπηρεσιών προς τις λαϊκές οικογένειες και ενίσχυση των επιχειρηματιών σε αυτούς τους τομείς”.
ΤΑ ΝΕΑ: “Θα πληρώνει και μάλιστα με τόκο!”.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι “με τόκο ως 9% θα επιβαρύνεται στο εξής το Δημόσιο για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του προς ιδιώτες. Αυτό προβλέπει κοινοτική Οδηγία, η οποία ορίζει ότι μετά την παρέλευση δύο μηνών θα επιβάλλονται αυτομάτως τόκοι υπερημερίας και πρόστιμα στο Δημόσιο ή στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που δεν εξοφλούν οφειλές προς άλλες επιχειρήσεις. Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να προστατεύσει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: “Τριπλό χτύπημα στο κέντρο της πόλης”.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: “Υστατη προσπάθεια Σαμαρά για συμφωνία με την τρόικα”.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “σε θρίλερ εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με την κυβέρνηση καθώς οι συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων αλλά και των επικεφαλής της τρόικας με τους υπουργούς δεν κατέληξαν σε συμφωνία ή τουλάχιστον προσέγγιση της λύσης, με αποτέλεσμα να αναβληθεί για σήμερα η προγραμματισμένη για χθες συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τους εκπροσώπους των δανειστών”.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: “Ρώσοι για τη ΔΕΠΑ, Κινέζοι για τα Σπάτα”.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι “την ώρα που το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δείχνει να βρίσκεται σε κομβικό σημείο, Ρώσοι και Κινέζοι εκδηλώνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για εταιρείες προς ιδιωτικοποίηση. Χθες, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον διευθύνοντα σύμβολο της Gazprom την πορεία του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ, ενώ στον υπουργό Οικονομικών μεταφέρθηκε το ενδιαφέρον κινεζικών εταιρειών για το αεροδρόμιο στα Σπάτα”.
ΚΕΡΔΟΣ: “Επίπονες οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τη νέα δόση”.
Η εφημερίδα γράφει ότι “σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκεται η κυβέρνηση μετά τη νέα -δεύτερη- αναβολή του προγραμματισμένου για χθες ραντεβού του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της τρόικας. Ο υπ. Οικονομικών έσπευσε να διευκρινίσει χθες το απόγευμα έξω από το Μαξίμου ότι 24ωρη αναβολή δεν έχει να κάνει με διάσταση απόψεων ή κάποια εμπλοκή, αλλά με καθυστερήσεις που υπάρχουν στις συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων με τα υπουργεία”.
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: “Κακοπληρωτής το Δημόσιο παρά την κοινοτική οδηγία”.
Η εφημερίδα τονίζει ότι “από το Σάββατο 16 Μαρτίου οι δημόσιες Αρχές στην Ευρώπη θα πρέπει να εξοφλούν τις οφειλές τους προς τις επιχειρήσεις εντός 30 ημερών ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις σε 60 ημέρες. Διαφορετικά, το κράτος θα πληρώνει τόκους υπερημερίας 8% επιπλέον του Euribor”.