Την ώρα που οι εκπρόσωποι των δανειστών περνάνε για μια ακόμη φορά από κόσκινο την ελληνική οικονομία, δημοσίευμα-φωτιά της Frankfurter Zeitung, έρχεται να… ταράξει τα νερά.
Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει την τρόικα ως ένα ελαττωματικό κατασκεύασμα και υποστηρίζει ότι μέσω αυτής, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμβάλλει στην αμερικανοποίηση της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ένα όλο και μεγαλύτερο τμήμα της Ευρωζώνης κυβερνιέται ή συγκυβερνιέται από ένα τρίο, το οποίο αποκαλείται τρόικα και είναι παιδί της κρίσης χρέους στην Ελλάδα. Με τη συμμετοχή των ταμείων στην τρόικα, για πρώτη φορά τρίτες χώρες άρχισαν να έχουν άμεση επιρροή στην πολιτική σε τμήματα της ευρωζώνης. Μπορεί μεν η ανάμιξη του ΔΝΤ σε οικονομικές κρίσης να είναι αναπόφευκτη, ωστόσο θα επισφραγίσει για πολλά χρόνια το σύνολο ης Νομισματικής Ένωσης.
Σύμφωνα με την Frankfurter Zeitung, εξ’ αρχής η τρόικα ήταν ένα «ελαττωματικό κατασκεύασμα».
Αιτιολογώντας η εφημερίδα σημειώνει ότι η ΕΚΤ δεν έχει τίποτα κοινό με την τρόικα, δεδομένου ότι είναι υπεύθυνη για την πολιτική κυκλοφορίας του χρήματος. Για την ανάμιξή της στην οικονομική πολιτική δεν έχει νομιμοποίηση και κάθε ανάμιξή της έρχεται σε αντίθεση με την ανεξαρτησία της ΕΚΤ.
Από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ με την συμμετοχή του στην τρόικα εισήλθε σε έναν άγνωστο για αυτό χώρο. Όταν ένα κράτος ταλανίζεται από οικονομική κρίση, τότε το ΔΝΤ έχει απέναντί του στην διαπραγμάτευση την κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Στην ευρωζώνη όμως το ΔΝΤ δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τις χώρες κρίσης, αλλά και τους συντρόφους από την τρόικα. Ακόμα και εάν το ήθελε, δεν μπορεί να συστήσει σκληρή γραμμή, όπως έξοδο μιας χώρας από την ευρωζώνη, επειδή πρέπει να έχει μια γραμμή σύμπλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το εάν η συμμετοχή του ΔΝΤ στην κρίση της ευρωζώνης έχει βοηθήσει πραγματικά θα θα αποδειχθεί μετά από πολλά χρόνια.