Στον θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ αναφέρονται εκτενώς τα μέσα ενημέρωσης στη Βρετανία, κάνοντας λόγο για μία ξεχωριστή, αν και διχαστική προσωπικότητα, που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο λίγοι πολιτικοί.
«Ελάχιστοι πολιτικοί έχουν τέτοια κυριαρχία στη διάρκεια της θητείας τους και ελάχιστοι πολιτικοί έχουν προσελκύσει τόσο δυνατά συναισθήματα, υπέρ τους όσο και κατά τους», επισημαίνει το BBC.
«Για τους πολέμιούς της ήταν η πολιτικός που έβαλε την ελεύθερη αγορά πάνω από όλα και που ήταν διατεθειμένη να αφήσει άλλους να πληρώσουν το τίμημα της πολιτικής της αναφορικά με την ανεργία και την κοινωνική αναταραχή. Οι υποστηρικτές της την υμνούν για τον περιορισμό ενός υπερφορτωμένου κράτους, τη μείωση της επιρροής των ισχυρών συνδικαλιστών και την ανάκτηση του κύρους της Βρετανίας στην παγκόσμια σκηνή», συνεχίζει το βρετανικό δίκτυο.
«Πολιτικό φαινόμενο» τη χαρακτηρίζει η Guardian. «Η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν, απλά, ένα πολιτικό φαινόμενο. Ήταν η πρώτη γυναίκα που εξελέγη ηγέτης σημαντικής δυτικής δύναμης, η μακροβιότερη βρετανίδα πρωθυπουργός για 150 χρόνια, η πιο κυρίαρχη, διχαστική δύναμη στη βρετανική πολιτική στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Ήταν μία παγκόσμια προσωπικότητα, ένα αστέρι στις ΗΠΑ, μία ηρωίδα στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ευρώπης, σημείο αναφοράς για πολιτικούς στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία», σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας.
«Ακατάβλητη ηγέτιδα που μεταμόρφωσε τη βρετανική πολιτική και εξήγαγε στον κόσμο τα ισχυρά της ιδανική για την αγορά», την χαρακτηρίζουν οι Financial Times. «Η Θάτσερ δεν επέφερε επανάσταση μόνο στην κοινωνική τάξη πραγμάτων στη χώρα της, αλλά έκανε πολλά για την μετάλλαξη της παγκόσμιας πολιτικής εν μέσω της καταρρέουσας σοβιετικής αυτοκρατορίας», αναφέρει το άρθρο.
«Μόνο λίγοι πολιτικοί εν καιρώ ειρήνης μπορούν να ισχυριστούν ότι άλλαξαν τον κόσμο. Η Μάργκαρετ Θάτσερ, που πέθανε σήμερα το πρωί, ήταν μία από αυτούς. Μεταμόρφωσε όχι μόνο το Συντηρητικό της Κόμμα αλλά και ολόκληρη τη βρετανική πολιτική. Ο ενθουσιασμός της για τις ιδιωτικοποιήσεις άρχισε μία παγκόσμια επανάσταση και η βούλησή της να υψώσει το ανάστημα απέναντι στην τυραννία συνέβαλε στο να μπει ένα τέλος στη Σοβιετική Ένωση. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ κέρδισε έναν πόλεμο, αλλά ποτέ δεν δημιούργησε έναν “-ισμό”», γράφει στον ιστότοπό του το Economist.
«Οι καιροί επιτάσσουν να επιμείνουμε στην κεντρική αντίληψη της Μάργκαρετ Θάτσερ – ότι για να ευημερήσουν οι χώρες, οι λαοί πρέπει να αντισταθούν στην προέλαση του κράτους. Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος τώρα είναι περισσότερος θατσερισμός, όχι λιγότερος», καταλήγει το άρθρο του Economist.
«Δεν έχει υπάρξει άλλος ηγέτης σαν τη Μάργκαρετ Θάτσερ στη μεταπολεμική Βρετανία. Κανένας μεταπολεμικός πρωθυπουργός δεν έχει υπάρξει αντικείμενο τόσου θαυμασμού, ούτε και τόσου διασυρμού. Ήταν η πρώτη γυναίκα που ηγήθηκε σημαντικού κόμματος στη Βρετανία, η πιο μακρόβια πρωθυπουργός του 20ου αιώνα και σχεδόν η μοναδική πρωθυπουργός που το όνομά της είναι συνώνυμο με μία ιδεολογία», σύμφωνα με την Independent.
«Η πολιτική που ακολούθησε με σαρωτική ενέργεια και ακλόνητη βούληση είχε ως αποτέλεσμα της μετάλλαξη των οικονομικών επιδόσεων της Βρετανίας. Η αλλαγή που προέκυψε ήταν επίσης πολιτική. Ωστόσο, οδήγησε σε τέτοια αμφισβήτηση του σοσιαλισμού, που ανάγκασε στη συνέχεια το Εργατικό Κόμμα να υιοθετήσει τα οικονομικά της ελεύθερης αγοράς και έτσι, όπως η ίδια παραδέχτηκε αργότερα, βοήθησε ώστε να γίνει και πάλι δυνατή η εκλογή του στην εξουσία», γράφει η συντηρητική Daily Telegraph.