Η πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης να χορηγήσει την κυπριακή υπηκοότητα σε καταθέτες που υπέστησαν μεγάλες ζημίες αλλά και η νίκη του Νίκολα Μαδούρο στη Βενεζουέλα, τα σημερινά θέματα που κυριαρχούν στον γερμανικό Τύπο.
«Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης ένα διαβατήριο. H Κύπρος θέλει να κρατήσει τους επενδυτές στη χώρα με την υπηκοότητα» είναι ο τίτλος και ο υπότιτλος δημοσιεύματος στην Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα σημειώνει πως η πρακτική αυτή εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. «Ξένοι επενδυτές στους οποίους δίνεται άδεια παραμονής ή χορηγείται υπηκοότητα, εφαρμόζεται ως πρακτική και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η Ουγγαρία χορηγεί την υπηκοότητα σε όσους αγοράζουν ομόλογα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Το ενδιαφέρον από την Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία είναι μεγάλο. Στην Ιρλανδία, όποιος επενδύει χρήματα σε ένα πολιτιστικό, πολιτικό ή πρόγραμμα παιδείας μπορεί επίσης να υπολογίζει με μια άδεια παραμονής. Όπως επίσης και όταν επενδύει σε ένα ειδικό ομόλογο που αφορά στη μετανάστευση. Στην Πορτογαλία ανακαλύφθηκε το «Χρυσό Διαβατήριο». Πολίτες εκτός Ε.Ε. οι οποίοι θέλουν να αγοράσουν ένα ακίνητο, το οποίο κοστίζει πάνω από 500.000 και δεν βαρύνονται με υποθήκες, μπορούν να κάνουν αίτηση να τους χορηγηθεί η υπηκοότητα».
«Αποζημίωση» είναι ο τίτλος του σχολίου της FAZ για το ίδιο θέμα. «Οι περισσότεροι που έχουν υποστεί ζημία και θα αποζημιωθούν σύντομα με ένα καινούργιο διαβατήριο θα είναι Ρώσοι πολίτες. Αυτοί θα γίνουν πολίτες της Ε.Ε., οι οποίοι θα απολαμβάνουν την ελεύθερη διακίνηση μέσα στην Ε.Ε. χωρίς βίζα». Και λίγο παρακάτω η εφημερίδα σημειώνει: «Η χορήγηση της υπηκοότητας είναι εθνική υπόθεση. Τυπικά αυτό ισχύει. Αλλά αυτό ισχύει εάν σκεφθεί κανείς τις συνέπειες για τους τρίτους; Εκτός από την ελευθερία να ταξιδεύουν υπάρχει και η ελευθερία να εγκαθίστανται».
«Οι ελληνικές τράπεζες ενόψει κρατικοποίησης» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην Tagesspiegel, το οποίο αναφέρει πως μέχρι το τέλος του μήνα οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται σαφώς μεγαλύτερα ίδια κεφάλαια, αλλά δεν φαίνεται να μπορούν να βρουν ιδιώτες πιστωτές.
Ο Μαδούρο και η κληρονομιά του Τσάβεζ
Να αλλάξουμε θέμα και να πάμε στη Βενεζουέλα και στη νίκη του Νίκολας Μαδούρο. Η Welt σχολιάζει: «Η οριακή νίκη του Μαδούρο, του διαδόχου του αποθανόντος προέδρου Τσάβεζ, θα αμφισβητηθεί λόγω υποτιθέμενων εκλογικών ατασθαλιών. Αυτό σημαίνει ότι θα έρθουν δύσκολοι καιροί. Η Βενεζουέλα, μια από τις πιο πλούσιες χώρες σε πρώτες ύλες, βρίσκεται ενόψει χρεοκοπίας. Στην κληρονομιά του Τσάβεζ ανήκει όμως και το μήνυμα της μισαλλοδοξίας. Και ο προεκλογικός αγώνας του Μαδούρο κινήθηκε σε αυτό το κλίμα. Ο αντίπαλός του Καπρίλες από την άλλη πλευρά, κινήθηκε σε ένα πιο συμφιλιωτικό πνεύμα και η επιτυχία του αποδεικνύει πως το έδαφος ήταν πρόσφορο».
Η εφημερίδα Neue Osnabrücke Zeitung σημειώνει: «Βαθιά διαφθορά, μεγάλη ψαλίδα μεταξύ πλούσιων και φτωχών, ο φόβος της εγκληματικότητας, παραλύουν τη χώρα. Η εντολή του Μαδούρο διαρκεί μέχρι το 2019. Όμως ήδη διαφαίνεται πως η κληρονομιά του μέντορά του είναι πολύ βαριά για αυτόν. Δεν έχει το χάρισμα».