Την άποψη πως η ιδανική αντίδραση απέναντι στη τρομοκρατία δεν είναι τα αντίποινα, η κρατική βία και οι πράξεις αντεκδίκησης, αλλά η ηρεμία και η ψυχραιμία, εκφράζει σε άρθρο του το γερμανικό Der Spiegel.
Όπως σημειώνει ο Ούλριχ Φίχτνερ, ανταποκριτής του περιοδικού στη Νέα Υόρκη και συγγραφέας, «με όσο περισσότερη ρουτίνα απαντούμε σε αυτά τα εγκλήματα, τόσο περισσότερο τα εξουδετερώνουμε».
Ειδικότερα, γράφει ο δημοσιογράφος: «Αυτό που συνέβη στη Βοστώνη, δυστυχώς θα επαναληφθεί, αργά ή γρήγορα ξανά σε κάποια άλλη πόλη της υφηλίου. Η βομβιστική επίθεση στην αμερικανική μεγαλούπολη αποτελεί την καθημερινότητα σε άλλες πόλεις, όπως η Βαγδάτη και η Καμπούλ, μια συνεχή απειλή στο Τελ Αβίβ και τα Ιεροσόλυμα, κι έναν διαρκή φόβο στη Μόσχα, τη Λαχώρη και το Ισλαμαμπάντ», γράφει ο Φίχτνερ.
Και επισημαίνει:
«Μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Μπους, είχε απειλήσει τους δράστες της επίθεσης εκείνης με θάνατο και πόλεμο καθώς και με ένα ανελέητο κυνηγητό σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Ομως η πρώτη επίσημη αντίδραση μετά την επίθεση στη Βοστώνη μας έδειξε πως κάτι αλλάζει: ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρέμεινε ψύχραιμος, ενώ δεν υποσχέθηκε εκδίκηση, σε αντίθεση με τον προκάτοχο του. Ο Ομπάμα γνωρίζει καλά πως οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται ακόμη έναν αντιτρομοκρατικό νόμο ή άλλες μυστικές επιχειρήσεις και σίγουρα δεν χρειάζονται ακόμη μια εμπρηστική ομιλία».
Ο Γερμανός ανταποκριτής εξαίρει την «ποιοτική συμπεριφορά» του Αμερικανού προέδρου, λέγοντας πως «ήταν αντάξια της θέσης του, με τη θετική έννοια: ήρεμη και γεμάτη αυτοπεποίθηση», ενώ στη συνέχεια τη συγκρίνει με την αντίστοιχη στάση της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ αμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ιουλίου του 2005 στο Λονδίνο.
«Η Βασίλισσα αποτέλεσε το μοντέλο [πάνω στο οποίο βασίστηκε ο Ομπάμα] όταν εκφώνησε μια παρόμοια ομιλία το 2005. Εξέφρασε στους υπηκόους της τη λύπη και τη συμπάθεια για τα θύματα των επιθέσεων, ευχαρίστησε τις υπηρεσίες διάσωσης και κατόπιν απευθυνόμενη στους τρομοκράτες είπε πως “πρέπει να γνωρίζουν πως αυτό που έκαναν δεν θα αλλάξει επ’ ουδενί τον τρόπο ζωής μας”», τονίζει ο Φίχτνερ.
Και καταλήγει: «Κάπως έτσι θα έπρεπε να ηχεί ο πολιτισμός. Σήμερα και στο μέλλον, όποτε συμβεί ξανά ένα τρομοκρατικό χτύπημα, θα πρέπει να φέρνουμε στο νου μας τις ήρεμες σκέψεις και αντιδράσεις της Βασίλισσας και του προέδρου Ομπάμα.
Το μήνυμα σε αυτούς τους τρομοκράτες πρέπει πάντα να είναι το ίδιο: δεν μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο ζωής μας. Μπορείτε να κάνετε βομβιστικές επιθέσεις, αλλά ο πολιτισμός, οι αξίες και οι κοινωνίες μας είναι ισχυρότερες από την δική σας επιθυμία να τις καταστρέψετε».