Με σύγχρονα όπλα ικανά να πλήξουν ναυτικές δυνάμεις προμηθεύει το καθεστώς της Συρίας η Ρωσία, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Οι New York Times, επικαλούμενοι ανώνυμες αμερικανικές πηγές, σημειώνουν ότι τα συγκεκριμένα όπλα μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά έναντι οποιασδήποτε μελλοντικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα της Νέας Υόρκης, σε ρωσικό φορτίο το οποίο παραδόθηκε πρόσφατα στη Συρία, περιέχονταν πύραυλοι Yakhont, μήκους 6,7 μέτρων έκαστος, με βεληνεκές 290 χιλιομέτρων, με υψηλά εκρηκτικές ή και ειδικές για να διαπερνούν τη θωράκιση κεφαλές.
Η αρχική παραγγελία για 72 τέτοιους πυραύλους, μαζί με εκτοξευτή και βοηθητικά οχήματα, είχε δοθεί το 2007 και οι πρώτες παραδόσεις είχαν γίνει, σύμφωνα με τους Times, στις αρχές του 2011.
Οι τελευταίες παρτίδες, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, συνοδεύονται από εξελιγμένα συστήματα ραντάρ, ικανά να αποφύγουν τα αμυντικά συστήματα πολεμικών πλοίων.
Χωρίς να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σημείωσε ότι οι ρωσικές προμήθειες προς τη Δαμασκό σε οπλισμό δεν παραβιάζουν κανένα κανόνα του Διεθνούς Δικαίου.
Σε δηλώσεις του την Παρασκευή, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι η Μόσχα δεν έκρυψε ποτέ ότι παρέχει όπλα στη Συρία σύμφωνα με συμβατικές υποχρεώσεις οι οποίες απορρέουν από συμβόλαια, χωρίς ωστόσο αυτά να επηρεάζουν την ενδοσυριακή σύρραξη.
«Παρέχουμε αντιαεροπορικά συστήματα, τα οποία ούτε δημιουργούν ανισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, ούτε δίνουν πλεονεκτήματα στο συριακό καθεστώς έναντι της αντιπολίτευσης», πρόσθεσε ο κ. Λαβρόφ.
Η πληροφορία εμφανίζεται την ίδια στιγμή κατά την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποιεί ότι εάν επιβεβαιωθεί η χρήση χημικών όπλων από πλευράς του καθεστώτος Άσαντ, η Δύση θα θεωρήσει ότι έχει ξεπεραστεί η «κόκκινη γραμμή», μην αποκλείοντας μέχρι και την ανάληψη δυναμικής δράσης.
Επιταχύνονται οι διεργασίες για τη «Γενεύη 2»
Συνεχίζονται, παράλληλα, και οι εντατικές προσπάθειες για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το συριακό στην Γενεύη, στο πνεύμα της αμερικανορωσικής σχετικής πρότασης.
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών την Παρασκευή στο Σότσι για να συζητήσουν θέματα σχεδιασμού της διάσκεψης, στην οποία στόχος παραμένει να συμμετέχουν τόσο εκπρόσωποι του Εθνικού Συνασπισμού της Συριακής Αντιπολίτευσης, όσο και μέλη της κυβέρνησης του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ.
Σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση, ο κ. Μπαν τόνισε ότι είναι σημαντικό να μη χαθεί «η ευνοϊκή συγκυρία» για τη διοργάνωση ειρηνευτικής διάσκεψης, προσθέτοντας ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες συζητούνται εντατικά.
Ο κ. Λαβρόφ, από την πλευρά του, επανέλαβε την άποψη της Ρωσίας ότι η λύση του συριακού περνά μέσα από έναν «διάλογο στον οποίο θα εκπροσωπούνται όλοι οι Σύροι, χωρίς καμία εξωτερική επέμβαση, το συντομότερο δυνατό».