Το τραγούδι «Only Teardrops» («Μόνο δάκρυα») που ερμήνευσε η 20χρονη Εμελί ντε Φόρεστ, εκπροσωπώντας τη Δανία, ήρθε πρώτο στον τελικό του 58ου μουσικού διαγωνισμού της Eurovision που διοργανώθηκε στο Μάλμε της Σουηδίας.
Την Ελλάδα εκπροσώπησαν οι Koza Mostra και ο Αγάθωνας Ιακωβίδης, με το τραγούδι «Alcohol is Free», το οποίο κατετάγη στην έκτη θέση.
Το τραγούδι της ελληνικής συμμετοχής ψηφίστηκε από 26 χώρες σε σύνολο 39 (Κύπρος, Σαν Μαρίνο, Αλβανία, Ολλανδία, Αυστρία, Αγγλία, Ισραήλ, Ουγγαρία, Ρουμανία, Αζερμπαϊτζάν, Νορβηγία, Αρμενία, Ιταλία, Φινλανδία, Λευκορωσία, Λετονία, Βουλγαρία, Βέλγιο, Ρωσία, Μάλτα, Γερμανία, Δανία, Μαυροβούνιο, Π.Γ.Δ.Μ, Κροατία, Ελβετία) και έλαβε 152 βαθμούς.
Η Ελλάδα πήρε 12 βαθμούς – την υψηλότερη βαθμολογία του διαγωνισμού – από την Κύπρο και το Σαν Μαρίνο.
Το ερωτικό τραγούδι της Δανίας (έλαβε 281 βαθμούς), με ήχους φλάουτου και τυμπάνου, θεωρούνταν φαβορί από τα γραφεία στοιχημάτων.
Είναι η τρίτη φορά στην ιστορία του θεσμού που η Δανία κερδίζει τον διαγωνισμό της Eurovision. Η πρώτη ήταν το 1963 και η δεύτερη το 2000.
«Είμαι το πιο ευτυχισμένο κορίτσι στον κόσμο», δήλωσε η 20χρονη Ντε Φόρεστ – η οποία ερμήνευσε το τραγούδι της ξυπόλυτη – μετά το τέλος του διαγωνισμού.
Δεύτερο αναδείχθηκε το τραγούδι του Αζερμπαϊτζάν (234 βαθμοί) και τρίτο αυτό της Ουκρανίας (214 βαθμοί). Ακολούθησαν Νορβηγία και Ρωσία.
Εκτός από την επίσημη συμμετοχή της χώρας μας, ελληνική παρουσία υπήρχε και στο τραγούδι «Hold Me», που ερμήνευσε ο Φαρίντ Μαμάντοφ εκπροσωπώντας το Αζερμπαϊτζάν. Τη χορογραφία επιμελήθηκε ο Φωκάς Ευαγγελινός, ενώ συνθέτης του τραγουδιού είναι ο Δημήτρης Κοντόπουλος.
Εντυπώσεις κα στοιχήματα
Πολύ πριν από την έναρξη του τελικού, τα «πηγαδάκια», τα γραφεία στοιχημάτων ακόμη και… επιστήμονες είχαν εντοπίσει μετά από κάθε λογής έρευνα τα δικά τους φαβορί για τη νίκη.
Αρκετοί περίμεναν με αγωνία την εμφάνιση της Μπόνι Τάιλερ με το τραγούδι «Believe in Me».
Θετικές κριτικές απέσπασε και το τραγούδι της Αρμενίας «Lonely Planet» που έχει γράψει ο κιθαρίστας των Black Sabbath.
Ανάμεσα σε εκείνους – τους λίγους – που υποστήριζαν ότι νικήτρια θα ήταν η Ρωσία, βρίσκεται ένας βρετανός επιστήμονας (στον τομέα της Μοριακής Γενετικής), ο Ντέρεκ Γκάθερερ.
Τα τελευταία δέκα χρόνια αποκαλύπτει τα δικά του προγνωστικά, στα οποία καταλήγει χρησιμοποιώντας τις πιθανότητες της στατιστικής με βάση τους βαθμούς που ανταλλάσσουν χώρες της Ευρώπης.
Σε συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο BBC, ο Γκάθερερ αναλύει τον τρόπο που ψηφίζει κάθε χώρα. Αναφέρεται για παράδειγμα στις σκανδιναβικές χώρες που δίνουν βαθμούς η μία στην άλλη.
Στα «πηγαδάκια» συζητήθηκε και το φιλί της Κρίστα Ζιγκφριντ από τη Φινλανδία σε μία από τις χορεύτριες στο τέλος του τραγουδιού «Marry Me», το οποίο θεωρείται μήνυμα υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων.
«Το γεγονός είναι ότι η Φινλανδία είναι η μόνη σκανδιναβική χώρα στην οποία δεν επιτρέπεται ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων και αυτό πιστεύω ότι είναι λάθος» είπε η τραγουδίστρια στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.
Συνολικά 26 χώρες έλαβαν μέρος στον τελικό του διαγωνισμού, τον οποίο εκτιμάται ότι παρακολούθησαν περίπου 125 εκατ. τηλεθεατές σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Οπως αναμενόταν, έντονο ήταν το άρωμα των ABBA. Στην έναρξη του διαγωνισμού παρουσιάστηκε ένα τραγούδι που αποτελεί σύνθεση των συντελεστών του διάσημου συγκροτήματος και στη συνέχεια ερμηνεύθηκε η κλασική επιτυχία τους «The Winner Takes it All».
Θετικά σχόλια απέσπασε η παρουσιάστρια του διαγωνισμού Πέτρα Μέντες, ιδιαίτερα γνωστή και αγαπητή στη Σουηδία.
Δεν έλειψαν, πάντως, και τα αρνητικά σχόλια, όπως εκείνο του Associated Press: «Για μία ακόμη φορά ο διαγωνισμός παρήγαγε με επιτυχία ένα μείγμα από φτηνά ποπ τραγούδια, μελαγχολικές μπαλάντες, γκάιντες, ακορντεόν και περιέργως κιτς μουσικές παραγωγές», μετέδωσε το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων.
Η τελική κατάταξη των τραγουδιών
1. Δανία (281)
2. Αζερμπαϊτζάν (234)
3. Ουκρανία (214)
4. Νορβηγία (191)
5. Ρωσία (174)
6. Ελλάδα (152)
7. Ιταλία (126)
8. Μάλτα (120)
9. Ολλανδία (114)
10. Ουγγαρία (84)
11. Μολδαβία (71)
12. Βέλγιο (71)
13. Ρουμανία (65)
14. Σουηδία (62)
15. Γεωργία (50)
16. Λευκορωσία (48)
17. Ισλανδία (47)
18. Αρμενία (41)
19. Ηνωμένο Βασίλειο (23)
20. Εσθονία (19)
21. Γερμανία (18)
22. Λιθουανία (17)
23. Γαλλία (14)
24. Φινλανδία (13)
25. Ισπανία (8)
26. Ιρλανδία (5)