Με τίτλο «Η Ελλάδα δεν γυρίζει σελίδα» η αρθρογράφος του πρακτορείου Bloomberg εκφράζει τις αμφιβολίες της για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας λέγοντας πως «κρίνοντας από τα σχόλια των διεθνών ΜΜΕ κατά τις τελευταίες εβδομάδες, η Ελλάδα γυρίζει επιτέλους σελίδα. Αμφιβάλλω».
Η Megan Greene αναγνωρίζει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε κάποια σημεία, δευκρινίζει όμως, ότι αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό.
Αναφέρεται στα σχετικά άρθρα των Financial Times και της Wall Street Journal και σχολιάζει: «Σε αντίθεση με αυτή την ευφορία, η ΕΛΣΤΑΤ δηλώνει ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,3% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Είναι το 19ο συνεχές τρίμηνο συρρίκνωσης».
«Κάποια στιγμή θα υπάρξει ανάπτυξη. Είναι όμως, τώρα; Βεβαίως υπήρξαν θετικές ενδείξεις. Την προηγούμενη εβδομάδα, το Eurogroup συμφώνησε την εκταμίευση 7,5 δισ. ευρώ. Την επομένη, η Fitch Ratings αναβάθμισε την Ελλάδα στο Β- από CCC. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι η Ελλάδα σκοπεύει να επιστρέψει στις αγορές το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους».
Η κα. Green αναγνωρίζει επίσης τις πρόσφατες επενδυτικές κινήσεις, επισημαίνοντας τις εξελίξεις στον ΟΠΑΠ. «Θα πρέπει κανείς όμως, να προσπαθήσει πολύ για να το παρουσιάσει αυτό ως success story. O ΟΠΑΠ είναι το πιο πολύτιμο κόσμημα της Ελλάδας. Η κυβέρνηση όμως, έλαβε μόλις δύο προσφορές για μερίδιο 33% στην εταιρεία και η τελική τιμή των 652 εκατ. ευρώ ήταν στο χαμηλότερο εύρος των προσδοκιών».
Το άρθρο αναφέρεται επίσης στο ενδιαφέρον που φέρονται να δείχνουν hedge funds για τις ελληνικές τράπεζες και στην επιτυχή έκδοση ομολόγων της Frigoglass και τον ΕΛΠΕ, αν και με υψηλές αποδόσεις.
«Όλα αυτά όμως, δύσκολα εξισορροπούν με τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ελληνική οικονομία είναι μικρότερη από ότι ήταν το 2005, καθώς από τα μέσα του 2008 συνολικά συρρικνώθηκε κατά 28%. Η Κομισιόν προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση 4,2% το 2013» αναφέρει η Green και συμπληρώνει: «Η φύση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα επίσης υποδεικνύει ότι ο στόχος της Κομισιόν μπορεί να είναι απατηλός. Αν και τα hedge funds είναι ενεργά, ο αριθμός των επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα μετριέται στα δάχτυλα του ενός χεριού».
«Πέρα από τις πωλήσεις εταιρικών ομολόγων – φέτος στα 2 δισ. δολ. σύμφωνα με την Dealogic – η Third Point ανακοίνωσε επενδύσεις 60 δισ. ευρώ φέτος στην ελληνική Energean Oil & Gas. Αυτά τα μεγέθη όμως, είναι πολύ μικρά και ανεπαρκή για να πυροδοτήσουν ανάπτυξη σε όλη τη χώρα».
«Επιπλέον, ο όποιος δανεισμός στις μεγάλες επιχειρήσεις της Ελλάδας, δεν εναρμονίζεται με δάνεια στις μικρές επιχειρήσεις ή τα νοικοκυριά. Το κόστος δανεισμού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα παραμένει πολύ υψηλότερο από ότι σε άλλες οικονομίες της περιφέρειας, πόσο μάλλον της Γερμανίας ή της Γαλλίας. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, η πίστωση στον ιδιωτικό τομέα συρρικνώθηκε και το Μάρτιο».
Η κα. Green αναφέρεται και στο επίμαχο θέμα των τραπεζών. «Αν και σύντομα θα ανακεφαλαιοποιηθούν, μένει ακόμη πολύς δρόμος για υγιής ισολογισμούς και θα πρέπει να έχουν τη διάθεση και την ικανότητα να δανείσουν» αναφέρει και συμπληρώνει: «Επιπλέον, το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει μη ελκυστικό λόγω της υψηλής γραφειοκρατίας, του ασταθούς ρυθμιστικού περιβάλλοντος, το θολού νομικού συστήματος και του αργού – και συχνά διεφθαρμένου – δικαστικού συστήματος»
«Αυτές οι ζοφερές προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη συνοδεύονται από ακραίες κοινωνικές εντάσεις» αναφέρει επισημαίνοντας την εκτίναξη της ανεργίας στο 27%. «Κατά συνέπεια η πολιτική κατάσταση είναι επισφαλής» συμπληρώνει προβλέποντας ότι η εύθραυστη κοινωνική και πολιτική ισορροπία στην Ελλάδα μπορεί να δοκιμαστεί και πάλι, όταν η κυβέρνηση θα συζητήσει τον προϋπολογισμό του 2014», ενώ σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η Ελλάδα πιθανότατα θα χρειαστεί επιπλέον μέτρα 8 δισ. ευρώ για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους την περίοδο 2015 – 2016.
«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχουν ενδείξεις ελπίδας στην Ελλάδα, ενώ πριν από έξι μήνες δεν υπήρχε τίποτα. Υπάρχει πάντα η περίπτωση η Ελλάδα να προσποιηθεί ότι έχει πετύχει μέχρις ότου πραγματικά τα καταφέρει, κεφαλαιοποιώντας αυτές τις μικρές θετικές ειδήσεις ώστε να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές και τα νοικοκυριά μέχρις ότου υπάρξει η πραγματική ανάκαμψη. Οι νεράιδες της ανάπτυξης όμως, υπονομεύονται από τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη που υποδεικνύουν ότι η τρέχουσα ευφορία είναι υπερβολική».