Εκτενείς αναλύσεις για τις ταραχές στην Τουρκία φιλοξενεί ο ευρωπαϊκός Τύπος.
Η βρετανική The Independent παρατηρεί ότι «δεν μπορεί κανείς να συγκρίνει πραγματικά τις διαμαρτυρίες στην Τουρκία με τα κινήματα διαμαρτυρίας σε Κάιρο και Τύνιδα στην απαρχή της Αραβικής Άνοιξης», καθώς η Τουρκία «έχει μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, η οποία έφερε οικονομική ευημερία».
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η The Independent, ο Ερντογάν «δείχνει όλο και περισσότερο αυταρχικές τάσεις, ακόμη κι αν έχει ανοίξει την πόρτα της συμφιλίωσης προς τους Κούρδους: Καταπιέζει τα μέσα ενημέρωσης ενώ οι περιορισμοί στην πώληση αλκοόλ έφεραν στην επιφάνεια φόβους για έναν υφέρποντα εξισλαμισμό».
«Εάν οι διαμαρτυρίες αυτές εξελιχθούν σε εσωτερική αναταραχή, τότε αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει την πολιτική και οικονομική ιστορία επιτυχίας της Τουρκίας», προειδοποιεί ο συντάκτης του άρθρου.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η βελγική De Standaard. «Θα ήταν λάθος να εξομοιώσει κανείς τις αραβικές επαναστάσεις με τις ταραχές στην Τουρκία. Την ώρα που οι Άραβες κατέβαιναν στους δρόμους για να ξεφορτωθούν τους δικτάτορές τους, οι Τούρκοι μάχονται για τη διατήρηση της δημοκρατίας», αναφέρει η εφημερίδα.
«Ενισχυμένος από την επιτυχή οικονομική πολιτική των τελευταίων δέκα χρόνων, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να δει σε ποιο βαθμό μπορεί να εμφυσήσει στον τουρκικό λαό τις ισλαμιστικές και παραδοσιακές πεποιθήσεις του. Γι΄ αυτό τιμωρήθηκε τώρα κυρίως από τους καλά μορφωμένους Τούρκους», σημειώνει το δημοσίευμα.
«Για μεγάλο διάστημα διαφαινόταν ότι ο Ερντογάν θα κατάφερνε να γίνει την επόμενη χρονιά ο πρώτος εκλεγμένος από το λαό πρόεδρος της Τουρκίας. Εντούτοις ίσως να υπερεκτίμησε τη δημοτικότητά του, όπως δείχνει η κριτική για την πολιτική του έναντι της Συρίας ή οι διαμαρτυρίες των πολιτών στην Κωνσταντινούπολη», παρατηρεί με τη σειρά της η ελβετική Neue Zürcher Zeitung.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ερντογάν «θα αποτύχει όπως φαίνεται στην προσπάθειά του να εισαγάγει στο νέο σύνταγμα ένα προεδρικό σύστημα κατά το γαλλικό πρότυπο, το οποίο προφανώς θα ήταν κομμένο και ραμμένο στις πολιτικές του φιλοδοξίες».
«Καλή είδηση» χαρακτηρίζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών για τη διεξαγωγή μιας ενδελεχούς έρευνας για τα έκτροπα.
«Άγνωστο εάν όντως συμβούν όλα αυτά. Ούτως ή άλλως, το σημαντικότερο είναι ότι η Τουρκία αρχίζει να συνηθίζει σε μια διαφορετική μεταχείριση των μειονοτήτων. Δεν αρκεί να δείχνει κανείς κατανόηση για αυτές μόνον όταν παρακολουθεί τυχαία και ο υπόλοιπος κόσμος», τονίζει η εφημερίδα.
«Την ώρα που ο Ερντογάν συνιστά στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής που θέλουν τη δημοκρατία, να έχουν την Τουρκία ως πρότυπο, είναι έτοιμος να εφοδιάσει τη χώρα του με ένα προεδρικό σύνταγμα το οποίο θα έδινε στον μελλοντικό πρόεδρο άνευ προηγουμένου εξουσίες», αναφέρει σχόλιο της Handelsblatt. Σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν είναι μυστικό ότι ο Ερντογάν την επόμενη χρονιά θέλει να εκλεγεί στο ανώτατο αξίωμα. «Θα πρέπει όμως μάλλον να θάψει τα σχέδια αυτά. Οι μαζικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών έδειξαν ότι οι Τούρκοι δεν θέλουν έναν ‘ισχυρό άνδρα’», καταλήγει το δημοσίευμα.