Την αυταρχική στάση του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά τις διαδηλώσεις στη γείτονα καυτηριάζει το βρετανικό περιοδικό Economist με άρθρο του, παρομοιάζοντας τον με Σουλτάνο.
«Σπασμένα κεφάλια, δακρυγόνα, ‘αύρες’: πρέπει να πρόκειται για το Κάιρο, την Τρίπολη ή κάποια άλλη πρωτεύουσα μιας στυγνής δικτατορίας. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η Ταχρίρ, αλλά η πλατεία Ταξίμ, στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Ευρώπης και την επιχειρηματική πρωτεύουσα της δημοκρατικής Τουρκίας. Οι διαμαρτυρίες είναι ένα σημάδι της αυξανόμενης δυσαρέσκειας για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πιο σημαντικό ηγέτη της Τουρκίας μετά τον Κεμάλ. Η εξέγερση εξαπλώθηκε σαν φωτιά σε ολόκληρη τη χώρα. Πάνω από 4.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και πάνω από 900 συνελήφθησαν. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους» αναφέρει το βρετανικό περιοδικό.
«Για ορισμένους αναλυτές, οι ταραχές στην Τουρκία παρέχουν νέες αποδείξεις ότι το Ισλάμ και η δημοκρατία δεν μπορούν να συνυπάρξουν» τονίζει χαρακτηριστικά ο Economist στο άρθρο του.
«Πολλοί Τούρκοι έχουν βρει μια νέα αίσθηση ενότητας που με τον καιρό θα μπορούσε να ενισχύσει μια γνήσια, πλουραλιστική δημοκρατία – αν μόνο ο σουλτάνος τους άκουγε. Πολλά θα κριθούν από το πώς αντιμετωπίζει τους διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ» καταλήγει ο Economist.
Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις του από την Τυνησία, λίγο πριν επιστρέψει στην Τουρκία, ο Τούρκος πρωθυπουργός ακολούθησε εν μέρει πιο συγκαταβατική στάση, παραδεχόμενος πως οι ακτιβιστές που συμμετείχαν στις πρώτες κινητοποιήσεις δεν είναι υπεύθυνοι για τις ταραχές. Παρά ταύτα επανέλαβε την πεποίθησή του πως τα επεισόδια πηγάζουν από εξτρεμιστικά στοιχεία.
Με το σύνθημα «η Κωνσταντινούπολη δεν κοιμάται, υπερασπίσου τον ηγέτη σου» διαδήλωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, χιλιάδες υποστηρικτές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους δρόμους που οδηγούν στο αεροδρόμιο της πόλης.