Το βλέμμα στα έσοδα της ΕΡΤ από το ανταποδοτικό τέλος, που ανέρχονται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο, φαίνεται ότι έχουν στρέψει οι κυβερνητικοί εταίροι, στριμωγμένοι και από την τρόικα για απολύσεις στο Δημόσιο.
Όπως όλα δείχνουν το ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουν οι πολίτες για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, θα συνεχίσουν να το πληρώνουν (ούτε λόγος για μείωση που έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες) απλά όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του δεν θα πηγαίνει στην ΕΡΤ, αλλά σε άλλες «μαύρες τρύπες» του κρατικού προϋπολογισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το 25% των εσόδων της δημόσιας τηλεόρασης διοχετεύεται ήδη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Από την εποχή που υπεύθυνος για την ΕΡΤ ήταν ο κ. Ηλίας Μόσιαλος διαρρέουν κατά καιρούς διάφορες πληροφορίες για σημαντική «αναδιοργάνωση» της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Τα τελευταία σενάρια κάνουν λόγο για κατάργηση περιφερειακών σταθμών, συρρίκνωση της ΕΤ1 και περικοπές στις εξωτερικές ή και μεικτές παραγωγές της ΝΕΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν στον Τύπο, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι με το πρόγραμμα συρρίκνωσης της ΕΡΤ θα απολυθούν περίπου 600-700 εργαζόμενοι κυρίως διοικητικών καθηκόντων. Και σε αυτήν την περίπτωση εκτιμάται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα εθελουσίων αποχωρήσεων για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, αφού υπολογίζεται ότι 700 εργαζόμενοι θα συνταξιοδοτηθούν μέχρι το 2015.
Σήμερα στην δημόσια ραδιοτηλεόραση απασχολούνται 2.780 εργαζόμενοι σε πέντε τηλεοπτικούς σταθμούς (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, ΕΡΤ World και ΕΡΤ HD), σε 29 ραδιοφωνικούς σταθμούς, στην ιστοσελίδα ert.gr και στο ψηφιακό αρχείο, στο περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση», καθώς και στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα η ΕΡΤ αντί να συρρικνώνεται, μάλλον διευρύνεται και ειδικά το γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου που προσέλαβε κι άλλες ιδιαίτερες γραμματείς, ενώ έγινε και απόπειρα να προσληφθεί για το ίδιο γραφείο κι άλλος ειδικός σύμβουλος, πρόταση που τελικά δεν έκανε δεκτή το ΔΣ της εταιρείας.