Την άμεση αποκατάσταση της μετάδοσης του σήματος της ΕΡΤ ζήτησε από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της EBU, Ζαν Πολ Φιλιπό, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης στο στούντιο Ε της ελληνικής ραδιοφωνίας.
Ο κ. Φιλιπό και η γενική γραμματέας της EBU, Ίγκριντ Ντελντάνρ, θα έχουν το απόγευμα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για να του παραδώσουν επιστολή με τρία σημεία, που συνυπογράφουν 51 γενικοί διευθυντές και πρόεδροι δημόσιων ΜΜΕ απ’ όλη την Ευρώπη.
Τα τρία σημεία είναι:
1. ανάκληση της απόφασης για κλείσιμο της ΕΡΤ
2. άμεση αποκατάσταση της μετάδοσης του σήματος
2. πρόταση βοήθειας για να χτιστεί μια καλύτερη δημόσια τηλεόραση
Όπως εξήγησε ο κ. Φιλιπό, παρουσία δεκάδων δημοσιογράφων από ελληνικά και ξένα ΜΜΕ, «εμείς δεν είμαστε εδώ για να προστατέψουμε το παρελθόν, αλλά για να στηρίξουμε το μέλλον».
«Μακροπρόθεσμα, αυτό που μας ενδιαφέρει» συνέχισε ο πρόεδρος της EBU, «είναι να έχουμε ένα ισχυρό μέλος στην ένωσή μας, έναν οργανισμό που θα είναι διαφανής, ανεξάρτητος και βιώσιμος σε όλα τα επίπεδα».
Αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης, την χαρακτήρισε αντιδημοκρατική και αντιεπαγγελματική, προσθέτοντας πως είναι απίστευτο το ότι η κυβέρνηση έκλεισε έναν οργανισμό που δεν ήταν ελλειμματικός.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν, λόγω του λουκέτου, η ελληνική δημόσια ραδιοτηλεόραση κινδυνεύει να βρεθεί εκτός EBU, η κυρία Ντελντάνρ απάντησε ότι αν ο οργανισμός δεν υπάρχει, τότε δεν μπορεί να είναι και μέλος της ένωσή μας.
«Αλλά για εμάς η ΕΡΤ ακόμα υπάρχει» συμπλήρωσε, ενώ δήλωσε ότι η EBU είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε νομική κίνηση εναντίον της για την απόφασή της να αναμεταδίδει το σήμα της ΕΡΤ.
Τα στελέχη της EBU ρωτήθηκαν και για το αν η ΝΕΡΙΤ, στην οποία μέτοχοι θα είναι πέντε υπουργεία, ενδέχεται να μην μπορεί για το λόγο αυτό να είναι μέλος της ένωσης, και απάντησαν ότι είναι νωρίς για να έχουν άποψη για το νέο οργανισμό, τονίζοντας ότι ποτέ δεν είχαν επαφές με την κυβέρνηση, ώστε να γνωρίζουν τις προθέσεις της.
Παραδέχθηκαν επίσης ότι σαφώς και η ΕΡΤ, όπως και κανείς, δεν ήταν τέλεια, αλλά υπογράμμισαν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα έπρεπε και να υπάρξει διακοπή του σήματός της.
«Δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στην ιστορία της EBU» είπε η κυρία Ντελάνρ, προσθέτοντας με νόημα: η κυβέρνηση που τοποθέτησε σε θέσεις-κλειδιά δικούς της ανθρώπους, δεν μπορεί να κατηγορεί τον οργανισμό για λάθη, σκάνδαλα και παραλείψεις.
Γνωρίζουμε ότι υπάρχει οικονομική κρίση και ότι και τα δημόσια ΜΜΕ, ως οργανισμοί που λειτουργούν στην κοινωνία, πρέπει να προχωρήσουν σε περικοπές, είπε στη συνέχεια ο κ. Φιλιπό. «Δεν θέλουμε να προσφέρουμε άσυλο, αλλά εδώ έχουμε διακοπή σήματος και όχι συμμάζεμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και κατέληξε χειροκροτούμενος: Ως πολίτης της Ευρώπης θα παλεύω για την ελευθερία της έκφρασης και, όπως είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, η δημόσια τηλεόραση είναι θέμα δημοκρατίας.