Το επεισόδιο με την EΡΤ κάνει πιο δύσκολο να πουληθεί τo ελληνικό success story των μεταρρυθμίσεων, εκτιμά σε δημοσίευμα του ο Economist.
“Αρχικά φαινόταν καλή ιδέα. Στις 11 Ιουνίου ο Αντώνης Σαμαράς, ο πρωθυπουργός, πρόθυμος να δείξει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός μπορεί να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, έκλεισε την υπερστελεχωμένη κρατική ΕΡΤ χωρίς προειδοποίηση και απέλυσε τους 2.650 υπαλλήλους της” γράφει το οικονομικό περιοδικό.
“Αλλά εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά της ΕΡΤ. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές δημόσιες τηλεοράσεις αντέδρασαν έντονα για το κλείσιμο. Οι υπάλληλοι της ΕΡΤ μετέδιδαν ανεπίσημα προγράμματα μέσω του διαδικτύου. Η αντιπολίτευση μίλησε για πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας” σημειώνει ο Economist, υπογραμμίζοντας ότι για λίγες μέρες ο κυβερνητικός συνασπισμός φαινόταν ότι θα διαλυθεί αλλά συνεχίζει “τρεκλίζοντας”.
Σύμφωνα με το βρετανικό οικονομικό περιοδικό, μετά από ένα χρόνο στο τιμόνι της εξουσίας ο κυβερνητικός συνασπισμός τα έχει πάει καλά στην επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού, αλλά δεν έχει προχωρήσει στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.
Οι ρωγμές έχουν αρχίσει να εμφανίζονται, τονίζει. Οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας συνεχίζουν να ξοδεύουν περισσότερα από όσα θα έπρεπε, παρά την εισαγωγή του ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης.
Η φορολογική μεταρρύθμιση προχωρά με απελπιστικά αργούς ρυθμούς, με τους πλούσιους να συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν ανενόχλητοι.
Την ίδια ώρα, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχει μείνει πίσω. Πριν από λίγες μέρες, η Gazprom, ο μόνος διεκδικητής της ΔΕΠΑ, αποφάσισε τελικά να μην κάνει καμία προσφορά. Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι θα χαθεί ο στόχος των 2,6 δισ. ευρώ.