«Η δημόσια τηλεόραση θα πάψει να αποτελεί το μακρύ χέρι του υπουργείου. Η μονομέρεια έχει τελειώσει. Οι παρεμβάσεις του πλέον, δεν μπορεί παρά να αφορούν την γενική κατεύθυνση, τις αρχές και την ποιότητα των προγραμμάτων της τηλεόρασης. Ο υπουργός δεν έχει κανέναν λόγο να παρεμβαίνει σ’ αυτά, πέραν των γενικών κατευθύνσεων» ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Τηλέμαχος Χυτήρης.
Ενημερώνοντας την Επιτροπή για την πορεία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ο κος Χυτήρης ανήγγειλε μια νέα κατεύθυνση στην λειτουργία των κρατικών καναλιών, μακριά από τους στόχους της «ανταγωνιστικότητας» που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Με δεδομένη την οικονομική αιμοδοσία της ΕΡΤ από το ανταποδοτικό τέλος της ΔΕΗ («το οποίο είναι το τέταρτο χαμηλότερο στην Ευρώπη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Θ. Παπαγεωργίου), θα υπάρξουν εκπομπές χωρίς διαφημίσεις και οι τελευταίες «θα συρρικνώνονται με τρόπο ώστε να μην υπάρχει οικονομική διαφημιστική βάση για την δημόσια τηλεόραση. Αυτό θα γίνει με μια κλιμάκωση στα επόμενα δύο χρόνια».
Η νέα κατεύθυνση συνοδεύεται από ένα «νοικοκύρεμα όσον αφορά τα οικονομικά, όχι μόνον γιατί περνάμε περίοδο κρίσης, αλλά γιατί έγιναν σπατάλες ανεπίτρεπτες, υπήρξε μισθοδοσία υπέρογκη και είχε λοξοδρομήσει σε σημείο που βρεθήκαμε να δεχθούμε τρία πορίσματα απ’ τη Δικαιοσύνη για διάφορες ατασθαλίες που συνέβησαν στην δημόσια τηλεόραση». Η ευθύνη δεν βαραίνει τους εργαζόμενους, «οι οποίοι κράτησαν την ΕΡΤ σε δύσκολους καιρούς και ο μισθός των οποίων σήμερα είναι χαμηλός», αλλά τις υπερβολές στην μισθοδοσία των γενικών διευθυντών, των «στρατιών των συμβούλων και των υψηλόμισθων συμβασιούχων που έκαναν ειδική δουλειά», όπως ανέφερε ο κος Παπαγεωργίου, με στόχο την εμπέδωση του κομματισμού. «Αυτό γινόταν κατά κόρον από το 2000 και μετά, όταν άτομα εκτός της ιεραρχίας της ΕΡΤ, καταλάμβαναν τις κρίσιμες ανώτερες ιεραρχικές θέσεις, μαζί με τους εντεταλμένους συμβούλους και τις δύο γενικές διευθύνσεις ενημέρωσης, που λειτουργούσαν ως πλαίσιο και ιμάντας μεταβίβασης κομματισμού. Σήμερα δεν υπάρχει αυτό» ανέφερε ο κος Παπαγεωργίου.
«Δεν νοιώθω πως έχω ομφάλιο λώρο με τον κο Χυτήρη, ούτε είμαι κομματικό μέλος του ΠΑΣΟΚ. Πήγα στην ΕΡΤ, γιατί αξιολογήθηκε πως μπορώ να προσφέρω ύστερα από 30 χρόνια στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση» ανέφερε από πλευράς του και ο Λάμπης Ταγματάρχης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
Σημειώνεται πως ο κος Χυτήρης, δίνοντας έμφαση στην «διαφάνεια» των παραγωγών της ΕΡΤ, δεσμεύτηκε για την ανακοίνωση στο site της ΕΡΤ, του κόστους των παραγωγών της, όπως επίσης δεσμεύτηκε κατόπιν αιτήματος των βουλευτών της Επιτροπής, να την ενημερώσει για το ύψος της μισθοδοσίας των στελεχών της επί της προηγούμενης διακυβέρνησης.
Οι διευκρινίσεις του κου Χυτήρη, συνάντησαν ωστόσο και αμφισβήτηση από μέλη της Επιτροπής της Βουλής.
Η Λιάνα Κανέλη (ΚΚΕ), εξέφρασε τις ανησυχίες της για ενδεχόμενη συρρίκνωση του Οργανισμού, ενώ ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, διαμαρτυρήθηκε για δυσμενή μεταχείριση του κόμματός του σήμερα, επικαλούμενος την χθεσινή κάλυψη των διαξιφισμών στη Βουλή για την κατάργηση του ασύλου – για την οποία ο Θ. Παπαγεωργίου απάντησε λέγοντας πως «στον κο Λυκουρέντζο, αφιερώθηκε ισόποσος χρόνος με τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Πανάρετο».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης (ΛΑΟΣ), χαρακτήρισε την ΕΡΤ «κομματικό μαγαζί του αισχίστου είδους», τονίζοντας πως κατά την διάρκεια της κατάληψης της Νομικής, το κόμμα του δεν εκλήθη στα πάνελ της δημόσιας τηλεόρασης, σε αντίθεση με εκείνα της ιδιωτικής και παρατήρησε πως «τα ποσοστά στις εκλογές της ΕΡΤ είναι Σοβιέτ: Η άκρα αριστερά, παίρνει 25%».
«Το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει στις εκλογές των σωματείων της ΕΡΤ 70%. Είστε ικανοποιημένοι από το ποσοστό αυτό;» ρώτησε ο Σίμος Κεδίκογλου (ΝΔ).
«Αν κανείς δεν παρουσιάζεται σωστά, προφανώς θα διαμαρτυρηθεί. Δεν είναι σκοπός μας αυτό – και μην θεωρείτε πως ο Χυτήρης παίρνει τηλέφωνο και λέει «κόψτε τον». Όμως για το 70% τι θέλετε να κάνω; Εδώ μπαίνουμε στη νέα εποχή και υπάρχουν και συγκρούσεις των σωματείων με την κυβέρνηση. Υπάρχουν τομές που πρέπει να γίνουν και το έχουμε αποφασίσει όλοι» απάντησε ο Τηλ. Χυτήρης.