Επικριτικός προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ο παγκόσμιος Τύπος, που κατηγορεί τον τούρκο πρωθυπουργό για αυταρχισμό λόγω των χειρισμών του στην περίφημη υπόθεση «Εργκένεκον».
Ο Ερντογάν μετέτρεψε την Τουρκία «από μια πρώην στρατιωτική δικτατορία σε αστυνομικό κράτος», γράφει το γερμανικό «Spiegel» χαρακτηρίζοντας τη δίκη-μαμούθ για την «Εργκένεκον» «μια από τις πιο αμφιλεγόμενες στην τουρκική ιστορία».
Στόχος της «Εργκένεκον» ήταν να σπείρει τον τρόμο και το χάος μέσω τρομοκρατικών επιθέσεων προκειμένου να δώσει στον στρατό την ευκαιρία να επέμβει και να ανατρέψει την κυβέρνηση Ερντογάν. Οι περισσότεροι από τους 275 κατηγορούμενους έλαβαν τη Δευτέρα μακριές ποινές φυλάκισης. Ο πιο υψηλόβαθμος ήταν ο πρώην αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούιγ, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια ως αρχηγός της «Εργκένεκον».
«Οι καταδίκες εντάσσονται στα πλαίσια του στόχου του Ερντογάν να περιορίσει την επιρροή των κάποτε πανίσχυρων στρατηγών», αναφέρει το «Spiegel». «Αλλά οι αποδείξεις ήταν αμφισβητούμενες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ανύπαρκτες. Η κυβέρνηση δεν έβαλε στο στόχαστρο μια μικρή ομάδα συνωμοτών αλλά την μισή στρατιωτική ηγεσία. Πολλοί συγγραφείς, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, επιχειρηματίες και πολιτικοί της αντιπολίτευσης βρίσκονται στη φυλακή. Ο Ερντογάν έχει εξαπολύσει κυνήγι μαγισσών εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων».
Ο βρετανικός «Guardian» έγραψε ότι η δίκη «μετατράπηκε σε αντιπαράθεση ανάμεσα στον στρατό και άλλα στοιχεία του τουρκικού “βαθέως κράτους” από τη μια πλευρά και του κόμματος ΑΚΡ και άλλων ισλαμιστών από την άλλη».
Το BBC θέτει θέμα έλλειψης δικαιοσύνης στις δίκες, τονίζοντας ότι αυτό σε συνδυασμό με την παρατεταμένη προφυλάκιση ορισμένων από τους κατηγορούμενους «επισκίασαν τις προσπάθειες να περιοριστεί η ατιμωρησία του στρατού». Το βρετανικό κανάλι εκφράζει ανησυχία για το ότι «διευρύνθηκε η έρευνα προκειμένου να συμπεριλάβει άτομα εναντίον των οποίων υπήρχαν ελάχιστες αποδείξεις για ανάμειξη σε συνωμοσία» καθώς και ότι η υπόθεση «Εργκένεκον» είναι μόνο μία από πολλές άδικες δίκες «στις οποίες χιλιάδες άτομα οδηγούνται στη δικαιοσύνη με βάση ασαφείς αντιτρομοκρατικούς νόμους».
Επικριτικός προς τον Ερντογάν είναι και ο τουρκικός Τύπος. Ο αρθρογράφος της «Zaman» Γιαβούζ Μπαϊντάρ χαιρετίζει τον αυξημένο έλεγχο που ασκούν οι πολιτικοί επί των στρατιωτικών αλλά προειδοποιεί ότι «ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκε η δίκη άφησε μεγάλα ερωτηματικά για την δικαιοσύνη». Προβλέπει ότι «οι καταδίκες θα εντείνουν το χάσμα μεταξύ κοσμικών και ισλαμιστών».