«Ήταν πολύ δύσκολο να βγει πρόγραμμα από την Κατεχάκη, γίνονται προσπάθειες να ξεπεραστούν τα προβλήματα» δήλωσε ο αρμόδιος για τη Δημόσια Τηλεόραση υφυπουργός Παντελής Καψής, μετά την πρώτη εκπομπή ενημερωτικού προγράμματος από τη μεταβατική δημόσια τηλεόραση. Σημείωσε ακόμη πως στόχος είναι η νέα τηλεόραση, η ΝΕΡΙΤ, να έχει συγκροτηθεί μέσα στο 2013.
Μιλώντας στον Βήμα FM σήμερα, πρώτη ημέρα, εκπομπής ενημερωτικού προγράμματος από τη μεταβατική δημόσια τηλεόραση, ο κ. Καψής παραδέχθηκε πως «(έγιναν) προχειρότητες, με την έννοια ότι τα πράγματα έγιναν κάτω από πολύ μεγάλη χρονική πίεση». Όπως είπε αναφερόμενος στις αιτήσεις για τις δίμηνες προσλήψεις στον μεταβατικό φορέα, «αν για παράδειγμα θέλαμε να κάνουμε πρώτα τον έλεγχο των αιτήσεων και μετά να ανακοινώσουμε ποιοι εκπληρούν τις προϋποθέσεις που βάλαμε, θα έβγαινε ενημερωτικό πρόγραμμα τουλάχιστον ένα μήνα μετά». «Διορθώνουμε τα όποια λάθη γίνονται εν λειτουργία» πρόσθεσε.
Ο κ. Καψής υπεραμύνθηκε όλων των ενεργειών που έγιναν σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις και τις προσλήψεις στον μεταβατικό φορέα:
«Ο νόμος όριζε ότι ο Διαχειριστής μπορούσε να κάνει ό,τι κρίνει απαραίτητο, για να εκπέμψει σήμα. Επειδή κάναμε εξαντλητικές συζητήσεις και με την ΠΟΣΠΕΡΤ, είπαμε να βάλουμε κάποια κριτήρια, για αυτές τις 2μηνες συμβάσεις. Βάλαμε αυτά τα κριτήρια μοριοδότησης, που είναι περισσότερο κοινωνικά, ή κάποια τυπικά κριτήρια, τα οποία δεν είναι και τα καλύτερα, ιδίως όταν έχεις να κάνεις με δημοσιογράφους, που πρέπει να κρίνεις ουσία. Δεν μπορούσε να γινει με τέτοια επί της ουσίας κρίση και να είναι απολύτως αξιοκρατικές οι προσλήψεις, αλλά είναι αντικειμενικές. Θέλαμε να μην μπορεί κανείς να πει ότι παρενέβη κάποιος πολιτικά. Ήταν αντικειμενική διαδικασία, άδικη σε ένα βαθμό και το ξέρω πρώτος εγώ. Η κανονική διαδικασία των προσλήψεων θα γίνει στο νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα».
Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, είπε πως ο στόχος είναι μέσα το χρόνο να έχει μπορέσει να συγκροτηθεί η νέα τηλεόραση.
Όπως είπε, σήμερα κάνει την πρώτη του συνεδρίαση το Εποπτικό Συμβούλιο, μέσα στο μήνα θα εκλέξει Διοικητικό Συμβούλιο και Διευθύνοντα Σύμβουλο.
Διευκρίνισε πάντως πως αν χρειαστεί παραπάνω χρόνος από το δίμηνο, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να επεκταθεί η διάρκεια των συμβάσεων.
Αναφερόμενος στις προσλήψεις Ειδικών Θέσεων, επισήμανε πως ο νέος νόμος που έχει ψηφιστεί για τη ΝΕΡΙΤ δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να κάνει την οποιαδήποτε παρέμβαση. Άρα, πρόσθεσε, είναι ευθύνη του Εποπτικού κι Διοικητικού Συμβουλίου να ορίσουν με ποιες διαδικασίες θα γίνονται οι προσλήψεις. «Θα είναι ένα μεγάλο τεστ οι διαδικασίες αυτές να αντέχουν στην κριτική του οποιουδήποτε ως προς το αξιοκρατικό τους περιεχόμενο» συμπλήρωσε.
Καταλήγοντας τόνισε πως «το στοίχημα είναι να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα στην κυβέρνηση και την δημόσια τηλεόραση, να τον κάνουμε έναν ανεξάρτητο φορέα».
«Ακόμα και τώρα καλώ και τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ και την ΠΟΣΠΕΡΤ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συνεργαστούμε. Είμαι διατεθειμένος αν θέλουν, εκπρόσωπος της ΠΟΣΠΕΡΤ να ελέγξει όλες τις αιτήσεις, τις μοριοδοτήσεις και αν υπάρχει πρόβλημα, το καταγγέλλει και δεν πρόκειται να προχωρήσει. Είμαι έτοιμος για ό,τι θέλει η ΠΟΣΠΕΡΤ ή η ΕΣΗΕΑ να έρθει στο φως της δημοσιότητας».
Έκκληση ΠΟΕΣΥ στην EBU για επαναφορά της παροχής του live streaming στην ΕΡΤ
Την ίδια ώρα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εκφράζει τη δυσάρεστη έκπληξή του, για την απόφαση της EBU «να εγκαταλείψει τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΤ», διακόπτοντας την παροχή του live streaming στην ΕΡΤ.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΣΥ, «η ολιγωρία της κυβέρνησης να μην υλοποιήσει ακόμα την απόφαση του ΣτΕ για άρση του “μαύρου”, που επέβαλε με αντισυνταγματικό και αντικοινοβουλευτικό τρόπο στην ΕΡΤ, την εκθέτει διεθνώς και δεν αποτελούν συμμόρφωση με τη δικαστική απόφαση, τα αντιδημοσιογραφικά μορφώματα που με διάτρητες και πρόχειρες διαδικασίες προωθεί ο υφυπουργός κ. Παντελής Καψής».
Η ΠΟΕΣΥ απευθύνει έκκληση στην EBU να αναθεωρήσει την απόφασή της και να επαναφέρει την παροχή του live streaming στην ΕΡΤ, «δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει ούτε τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η EBU, για μια ανεξάρτητη και αντικειμενική δημόσια ενημέρωση».