Ως επινοητικό και ευφάνταστο χαρακτηρίζει η γερμανική εφημερίδα Börsen Zeitung τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
«Η ιδέα αναδρομικής μείωσης του υπέρογκου ελληνικού χρέους από τον ESM ηχεί απλοϊκή. Επειδή όμως οι Ιρλανδοί και οι Ισπανοί ζητούν το ίδιο, η Ευρωζώνη είναι υποχρεωμένη σε ίση μεταχείριση. Το αποτέλεσμα θα ήταν να «βγουν» αναδρομικά πολλά δισ. ευρώ από τα ταμεία . Κάτι τέτοιο όμως δεν θα το επέτρεπαν, ούτε οι Γερμανοί, ούτε οι Φιλανδοί ή οι Αυστριακοί» υπογραμμίζει ο σχολιαστής.
Η Tagesspiegel του Βερολίνου επιχειρηματολογεί υπέρ της ορθότητας της παρέμβασης Σόιμπλε ότι η Ελλάδα θα πάρει νέα βοήθεια του χρόνου. «Δικαίως οι ευρωδιασώστες θέλουν με κάθε τρόπο να αποφύγουν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη» σημειώνει.
«Ο κίνδυνος διαφυγής κεφαλαίων που θα ακολουθούσε και σε άλλες χώρες που έχουν υπογράψει μνημόνια θα μπορούσε να οδηγήσει σε χάος ολόκληρη την Ευρωζώνη. Γι αυτό και επείγει αναδιατύπωση της πολιτικής αντιμετώπισης της κρίσης», υποστηρίζει η εφημερίδα.
«Ήδη το 1/3 του ελληνικού πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας. Είναι και ο λόγος που η χώρα δεν χρειάζεται δάνεια, αλλά πραγματική βοήθεια και ένα πρόγραμμα, που θα φέρει επενδύσεις και προοπτικές. Όσο δεν διασφαλίζεται ότι οι επενδύσεις που γίνονται σήμερα σε ευρώ, δεν θα μετατραπούν αύριο σε δραχμές, δεν πρόκειται να γίνουν επενδύσεις. Προτεραιότητα είναι η απομάκρυνση αυτής της αβεβαιότητας» καταλήγει η Tagesspiegel.
Στουρνάρας: Ναι σε νέα βοήθεια, όχι σε νέους όρους
«Κρίση; Ποια κρίση»; Είναι ο τίτλος σχολίου στην εφημερίδα Stadt – Anzeiger της Κολωνίας. Ο σχολιαστής είναι τη άποψης ότι με την Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει προεκλογική εκστρατεία κατά της Μέρκελ.
«Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και οι Πράσινοι ξέρουν ότι το θέμα του ευρώ δεν ενδείκνυται γιατί οι βουλευτές τους στήριξαν με συνέπεια την ευρωπαϊκή πολιτική της Μέρκελ και του Σόιμπλε. Γι αυτό προσπαθούν να υποδαυλίσουν δυσαρέσκεια με αποτυχίες της κυβέρνησης σε θέματα κοινωνικής πολιτικής. Η Μέρκελ δεν χρειάζεται να φοβάται ιδιαίτερα μια «στροφή στην Ελλάδα» στον προεκλογικό αγώνα. Και εμφανίζεται περισσότερο ως καλή διαχειρίστρια της κρίσης αποφεύγοντας να εξηγήσει γιατί χρειάζεται να παρέμβει και πάλι» σημειώνει ο σχολιαστής.