ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Ο πιο μεγάλος εκβιασμός
Η εφημερίδα γράφει ότι “αντιμέτωπη με τον πιο μεγάλο εκβιασμό βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς οι δανειστές χρησιμοποιούν τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων σαν αφορμή για να «βάλουν στο χέρι» την τεράστια ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, αλλά και σε επιχειρήσεις που ελέγχουν στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και οι τράπεζες”.
ΕΘΝΟΣ: Διασώθηκαν οι σχολές που δίνουν δουλειά
Η εφημερίδα σημειώνει ότι “στροφή προς τα τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ που προσφέρουν επαγγελματική προοπτική καταγράφουν οι βάσεις εισαγωγής. Περιζήτητες μέχρι πρότινος σχολές εμφάνισαν μεγάλη πτώση, ενώ αξιοσημείωτη υπήρξε η αντοχή που επέδειξαν τα ΤΕΙ”.
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τουρκική πρόκληση στη… Δυτική Θράκη!
Σύμφωνα με την εφημερίδα “σε μια άκρως προκλητική ενέργεια προχωρεί η Τουρκία για την δυτική Θράκη και μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες και με την προσωπική συμμετοχή του ίδιου του Τουρκου Πρωθυπουργού, Ταΐπ Ερντογάν”.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δυσκολεύει το Λύκειο και η πρόσβαση σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
Η εφημερίδα γράφει ότι “ανεβαίνει ο πήχυς για την προαγωγή των μαθητών στο 10 για τα Μαθηματικά και τη Γλώσσα και στο 8 για τα υπόλοιπα μαθήματα. Αλλαγές και στα Επαγγελματικά Λύκεια. Στο τραπέζι η επιστροφή της βάσης του 10 για εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Η πρόσβαση θα εξαρτάται εκτός από τις Πανελλαδικές και από τη σχολική βαθμολογία”.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Χαστούκι σε Ομπάμα και Κάμερον από Αμερικανούς και Βουλή για Συρία
Η εφημερίδα αναφέρει ότι “οδυνηρό χτύπημα στα γεράκια που απειλούν επέμβαση στη Συρία κατάφερε χθες το βράδυ η βρετανική Βουλή, καταψηφίζοντας τη σχετική πρόταση του Κάμερον. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει μεν ότι ενδεχόμενη επιχείρηση θα είναι σύντομη και στοχευμένη, αλλά έξι στους δέκα Αμερικανούς διαφωνούν με μια εισβολή, σύμφωνα με τα γκάλοπ”.
ΕΣΤΙΑ: Φόροι, φόροι και πάλι φόροι
Η εφημερίδα τονίζει ότι “η «Εστία» με αλλεπάλληλα κύρια άρθρα της έχει αναδείξει το θέμα της υπερφορολογήσεως και τις δραματικές επιπτώσεις που έχει στην οικονομία και την ελληνική κοινωνία”.
Η ΑΥΓΗ: Διώχνουν τα παιδιά από το σχολείο
Σύμφωνα με την εφημερίδα “δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η πρόσβαση των νέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με συνδυασμό πολιτικών για το Λύκειο και τα πανεπιστήμια. Το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο, που κατατέθηκε χθες με κλειστά τα σχολεία και θα συζητηθεί με συνοπτικές διαδικασίες στη Βουλή ώστε να εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο, καθιερώνει σκληρές εξετάσεις από την πρώτη Λυκείου, ανεβάζει τα προαπαιτούμενα για την προαγωγή των μαθητών από τάξη σε τάξη, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο ο μορφωτικός ρόλος του σχολείου, να ενισχύεται η φροντιστηριακή εκπαίδευση και όλο και λιγότεροι να παίρνουν απολυτήριο”.
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Παιδεία κάτω από τη βάση
Η εφημερίδα γράφει ότι “οι χαμηλές βαθμολογίες και οι χαμηλές αντοχές της ελληνικής οικογένειας σηματοδότησαν την παταγώδη πτώση στις φετινές βάσεις εισαγωγής για τις σχολές της ανώτατης εκπαίδευσης. Η αρχή έγινε με τα δύσκολα θέματα στις πανελλαδικές. Η συνέχεια δόθηκε από τους ίδιους τους υποψήφιους, που προτίμησαν σχολές κοντά στο σπίτι και με τις περισσότερες επαγγελματικές εγγυήσεις”.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επανεξετάζεται η βάση του 10
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “πρωτοφανής ήταν φέτος η πτώση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, λόγω των ιδιαιτέρως δύσκολων θεμάτων στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Ακόμη και η υψηλόβαθμη Ιατρική βρέθηκε κάτω από το όριο των 19.000 μονάδων. Την ίδια στιγμή, το ένα στα τρία τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ διαμόρφωσε βάση εισαγωγής κάτω από 10. Ετσι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Παιδείας θα επανεξετάσει την επαναφορά της βάσης του 10 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση”.
Ο ΛΟΓΟΣ: Βουτιά στις βάσεις
Σύμφωνα με την εφημερίδα “ανακοινώθηκαν οι φετινές βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι οποίες -όπως ήταν αναμενόμενο- σημείωσαν ρεκόρ πτώσης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε 338 συνολικά ιδρύματα της χώρας σημειώθηκε «βουτιά», ενώ για πρώτη φορά η Ιατρική Αθηνών έπεσε κάτω από το φράγμα των 19.000 μορίων”.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Τώρα λαϊκός ξεσηκωμός ενάντια στον πόλεμο και τη συμμετοχή της χώρας
Η εφημερίδα σημειώνει “Δημήτρης Κουτσούμπας: φέρουν βαριές ευθύνες οι πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να δώσουν «γη και νερό» στους φονιάδες των λαών. Ευθύνες έχουν και οι πολιτικές δυνάμεις εκείνες, οι οποίες υιοθετούν κάθε ιμπεριαλιστικό πρόσχημα, όπως επίσης συσκοτίζουν το πραγματικό περιεχόμενο του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Ο μόνος αρμόδιος να καθορίσει τις εξελίξεις στη χώρα του είναι ο ίδιος ο συριακός λαός”.
ΤΑ ΝΕΑ: Βάσεις. Ρυθμιστής η κρίση. Πυξίδα η ελπίδα για δουλειά
Η εφημερίδα επισημαίνει “επιλογή με κριτήριο τον τόπο κατοικίας και τις επαγγελματικές προοπτικές. Πτώση – ρεκόρ καταγράφεται ακόμη και στις πιο περιζήτητες πανεπιστημιακές σχολές”.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ξεμπλοκάρει το έργο του μετρό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σε καμπή οι εισηγμένες
Η εφημερίδα σημειώνει ότι “επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων δείχνουν τα αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο. Η συμπίεση του λειτουργικού κόστους βελτίωσε την εικόνα πολλών εταιρειών”.
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Πρόσω ολοταχώς στον ΟΛΠ για την πώληση των μετοχών
Η εφημερίδα τονίζει ότι “η αποφασιστική παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου σφράγισε τις εξελίξεις στον ΟΛΠ, ο οποίος όχι μόνο οδηγήθηκε σε φιλικό διακανονισμό με την Cosco-ΣΕΠ, αλλά μπαίνει από την προσεχή Δευτέρα σε ρότα πλήρους ιδιωτικοποίησης, μέσω της πώλησης μετοχών. Το μήνυμα από το πρωθυπουργικό γραφείο είχε σταλεί εγκαίρως και οι δύο πλευρές εργάζονταν τις τελευταίες ημέρες εντατικά με στόχο να καλυφθεί νομικά η συμφωνία του φιλικού διακανονισμού”.
ΚΕΡΔΟΣ: Παρασκηνιακά σενάρια για τα κρατικά ακίνητα
Η εφημερίδα γράφει ότι “πιέσεις πολλαπλών στοχεύσεων με αντικείμενο τον διαχειριστή της ελληνικής δημόσιας περιουσίας δέχεται το τελευταίο διάστημα η Αθήνα, με τα σενάρια που διακινούνται μέσω του διεθνούς Τύπου να κάνουν λόγο για παράκαμψη του ΤΑΙΠΕΔ και σύσταση εταιρείας holding στο Λουξεμβούργο, προκειμένου να «περάσουν» ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου”.