Αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών για την Ελλάδα, διαπιστώνει το Reuters, το οποίο σημειώνει ότι δίνεται στη χώρα μας μία διπλή ευκαιρία, για το «καθάρισμα» των τραπεζικών ισολογισμών από τα «κόκκινα» δάνεια και για την επιστροφή του χρηματοπιστωτικού κλάδου σε ιδιωτικά χέρια.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του πρακτορείου Hugo Dixon, τους τελευταίους μήνες καταγράφεται μία αλλαγή κλίματος για την ελληνική οικονομία, με αυξημένο το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών να «ψωνίσουν φθηνά».
«Οι επενδυτές πιστεύουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σημείο καμπής μετά από πολυετή ύφεση» σημειώνει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «αν και οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εμποδίζουν τόσο τους ισολογισμούς τους όσο και την οικονομία».
Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται ότι η δημιουργία bad bank μπορεί να είναι η λύση για την Ελλάδα, αν και το ενδιαφέρον των επενδυτών δείχνει ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές.
Η πρώτη λύση, σύμφωνα με τον Dixon, είναι οι ελληνικές τράπεζες να πουλήσουν πακέτα δανείων σε vulture funds. Η δεύτερη περιλαμβάνει τη δημιουργία επενδυτικών σχημάτων ειδικού τύπου και η τρίτη να ιδρύσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μία bad bank η οποία θα χρηματοδοτηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος από ξένους επενδυτές».
Πάντως, το Reuters σημειώνει πως το πρόβλημα είναι ότι οι τράπεζες θα πρέπει να πουλήσουν τα κόκκινα δάνεια με υψηλό discount, «ακόμη και στο 1/4 της ονομαστικής τους αξίας.
Εξάλλου, αναφέρει ότι με δεδομένες τις προβλέψεις που έχουν ήδη λάβει, οι οποίες ανέρχονται στο ήμισυ της ονομαστικής αξίας των επισφαλών δανείων, οι απομειώσεις μπορεί να αποδειχθούν μεγαλύτερες, ίσως στα 15 δισ. ευρώ.
Και το ερώτημα που εγείρεται σύμφωνα με το Reuters είναι πού θα βρεθούν τα χρήματα; Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι απαντήσεις είναι δύο: Να υπάρξει νέα κεφαλαιακή ένεση από το ΤΧΣ από το απόθεμα των 10,3 δισ. ευρώ που υπάρχει από το πακέτο της ανακεφαλαιοποίησης ή να πουληθούν μετοχές στην αγορά, όπως συμβαίνει με τη Eurobank.