Οι βασικοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών εφημερίδων είναι οι ακόλουθοι:
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: “Πολιτικός ίλιγγος”.
Η εφημερίδα γράφει ότι “πολιτικό… ίλιγγο προκαλούν στο ΠΑΣΟΚ, με παρενέργειες και στην κυβέρνηση, οι εξελίξεις που ξεκίνησαν από το ιδιότυπο αντάρτικο που έχουν στήσει στον Ευάγγελο Βενιζέλο οι εναπομείναντες βουλευτές του Κινήματος”.
ΕΘΝΟΣ: “Το δράμα μιας γενιάς”.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι “τις συνέπειες του αχαλίνωτου συνδικαλισμού, που επιδεινώνει δραματικά το επίπεδο σπουδών, ζουν οι φοιτητές των ελληνικών ΑΕΙ. Χάνουν εξάμηνα και εξεταστικές περιόδους. Καθυστερούν στο πτυχίο και αναζητούν πηγές για τις διπλωματικές εργασίες. Την ίδια ώρα συνομήλικοί τους στα πανεπιστήμια του εξωτερικού αποκτούν απρόσκοπτα και συστηματικά ακαδημαϊκά και επαγγελματικά εφόδια”.
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: “Πρεσβεία Η.Π.Α.: Ο Βενιζέλος είναι… Τούρκογλου!”.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “τα στοιχεία παρουσιάζονται από πανίσχυρες διεθνείς πηγές ως αναμφίβολα. Ο ευτραφής πολιτικός που υποκλίνεται στην τρόικα μαζί με τον σύγχρονο Τσολάκογλου της Δεύτερης Μετακατοχικής Κυβέρνησης της σκλαβιάς και της δουλοφροσύνης, έχει Τουρκικές ρίζες (είναι Τούρκος με στάμπα και γενετική «βούλα»), τις οποίες αλλοίωσε και απέκρυψε εσκεμμένα”.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: “Οι λίστες στο Δημόσιο για διαθεσιμότητες, απολύσεις”.
Η εφημερίδα γράφει ότι “σε υγεία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους η δεξαμενή των επόμενων 12.500 διαθεσιμοτήτων. Οι 11.000 αποχωρήσεις θα προκύψουν από «ξαφνικό θάνατο» φορέων ή ΔΕΚΟ, προσωπικό του ΕΟΠΥΥ και εργαζόμενους σε δημοτικές επιχειρήσεις”.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: “Σε δικαστικό κλοιό τα ΑΕΙ”.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “υπό δικαστική πίεση για να ανοίξουν το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο βρίσκονται από χτες οι διοικητικοί υπάλληλοι και οι πρυτανικές αρχές. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη συναντήθηκε εκτάκτως με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνη και του ζήτησε «να πράξει τα δέοντα» για να αποκατασταθεί η λειτουργία του Ιδρύματος”.
ΕΣΤΙΑ: “Σφάζουν την κόττα που γεννά αυγά!”.
Η εφημερίδα τονίζει ότι “η «κόττα» της ελληνικής οικονομίας ήταν επί δεκαετίες η οικοδομική δραστηριότης. από αυτήν εξηρτώντο τα πάντα. Οι περισσότεροι Ελληνες έκτισαν δικό τους σπίτι. Αρκετοί εκτισαν και εξοχικό, ενώ όλοι, λίγο-πολύ, είχαν κάποιο πατρικό στο χωριό, που ήθελε επισκευή”.
Η ΑΥΓΗ: “Περιτύλιγμα νέων μέτρων”.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “αδειο κουτί, που στην πορεία και μέχρι την ψήφισή του θα γεμίσει με τα νέα μέτρα που θα συμφωνήσουν κυβέρνηση και τρόικα, αποτελεί ο προϋπολογισμός του 2014 που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή”.
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: “Απολύσεις με «ξαφνικό θάνατο»”.
Η εφημερίδα υποστηρίζει “με «ξαφνικό θάνατο» δημόσιας επιχείρησης θα προσπαθήσουν να συμπληρώσουν τον αριθμό των 4.000 απολύσεων από το Δημόσιο που προβλέπονται για το 2013. Στη συνάντηση τρόικας-Μητσοτάκη συμφωνήθηκε να προσμετρηθούν οι 2.000 πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ, ενώ υπολογίζονται ακόμα 400 επίορκοι υπάλληλοι, άλλοι τόσοι που θα αποχωρήσουν για λόγους υγείας και όσοι απομακρυνθούν από τις αμυντικές βιομηχανίες”.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: “Ραντεβού τον Δεκέμβριο”.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “χωρίς την έγκριση της τρόικας θα είναι το σχέδιο του προϋπολογισμού που καταθέτει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, καθώς κατά τη χθεσινή τελευταία συνάντηση με τους επικεφαλής του κλιμακίου δεν κατέστη εφικτό να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών για το δημοσιονομικό κενό του 2014”.
Ο ΛΟΓΟΣ: “Αναξιοπρεπής διαβίωση για το 40% των Ελλήνων”.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η οικονομική «ασφυξία» πνίγει τους λαούς. Η κατάσταση στην Ελλάδα περιγράφεται ως η χειρότερη σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ”.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: “Επαγρύπνηση και ετοιμότητα για τις εξελίξεις στην Υγεία”.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι “πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα στα νοσοκομεία, σοβαρές οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, ενώ, την ίδια στιγμή, μετατρέπουν νοσοκομειακές μονάδες σε πάρκινγκ ασθενών! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα» Νοσοκομείο που, ενώ είχε καταργηθεί, σήμερα ξανανοίγει για να δεχτεί τους ασθενείς που δε χωράνε στο «Αττικόν» και στο Κρατικό Νίκαιας τα οποία έχουν γεμίσει ραντζα!!”.
ΤΑ ΝΕΑ: “Φτάνει πια! 28.000 φοιτητές ζητούν ανοικτά πανεπιστήμια”.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι “το απόλυτο αδιέξοδο βιώνουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΕΜΠ, καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοι επιμένουν στις κινητοποιήσεις τους, παρά τη νέα δικαστική απόφαση που κήρυξε την απεργία τους παράνομη. Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κάλεσε τον πρύτανη Πελεγρίνη να εφαρμόσει τον νόμο, ενώ 28.000 φοιτητές έχουν υπογράψει υπέρ των «ανοικτών σχολών» στο Διαδίκτυο”.
Το ΠΟΝΤΙΚΙ: “Επί στύλου κρεμάμενος”.
Η εφημερίδα γράφει “ως «ύστατη προσπάθεια» καταγράφονταν οι χθεσινές προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου να βρει συμβιβασμό με την τρόικα στο θέμα του δημοσιονομικού κενού του 2014. Ολοι όμως γνώριζαν ότι τέτοια συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει”.
Kontranews: “6.000.000$ ή 2.000.000.000 δρχ. άρπαξε η Μαργαρίτα για να δώσει διαζύγιο στον Ανδρέα”
Σύμφωνα με την εφημερίδα “άνθρωπος που ανήκει στην οικογένεια του «KONTRA CHANNEL» και της εφημερίδας «Kontranews» χειρίστηκε εκ μέρους του Ανδρέα Παπανδρέου το διαζύγιό τους με την Μαργαρίτα”.
NEWSBOMB: “«Πρόεδρε απομάκρυνε τον Αδωνι… τώρα»”.
Η εφημερίδα γράφει “τι εισηγούνται στον Σαμαρά στενοί συνεργάτες του. Στα «κάγκελα» γαλάζια στελέχη με τις προκλητικές συμπεριφορές του υπουργού Υγείας. Την ίδια ώρα ο Γεωργιάδης εγκρίνει κονδύλι 160.000 ευρώ για καλώδια στο κτίριο του γραφείου του”.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: “Παιδιά της κρίσης στον «Αγιο Στυλιανό»”.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: “Η ώρα των τραπεζών”.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι “κλίμα αισιοδοξίας για το μέλλον των τραπεζών επικράτησε στο συνέδριο που οργάνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με συμμετοχή εκπροσώπων των τραπεζών και χρηματιστών. Γενική πεποίθηση ότι οι τράπεζες βελτιώνουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια και θα επιστρέψουν εκ νέου και με ταχύτερες διαδικασίες στα χέρια ιδιωτών”.
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: “Η Κομισιόν σπάει στα δύο τις ευρωπαϊκές τράπεζες”.
Η εφημερίδα τονίζει ότι “πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ευρώπη, οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια σημαντική μεταρρύθμιση στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο”.