Παραδίδει «σκυτάλη» η άλλοτε κραταιά και εύρωστη πρωτεύουσας της Λομβαρδίας
Το Μιλάνο -κατά τεκμήριο h πλουσιότερη πόλη της Ιταλίας- βρίσκεται αντιμέτωπη με μια παροιμιώδη ύφεση.
Όπως αναφέρει το έγκυρο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σε άρθρο του, η κρίση υπονομεύει εκ βάθρων την οικονομική κυριαρχία της βιομηχανικά εύρωστης πρωτεύουσας της επαρχίας της Λομβαρδίας.
«Έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί οι ημέρες που το Μιλάνο μπορούσε να περηφανεύεται ότι αποτελεί υπόδειγμα ανάπτυξης και οικονομικής προόδου. Τώρα οι ταγοί της πόλης αφήνουν πολλούς ξένους επενδυτές κι επενδυτικές εταιρείες να «εισβάλλουν» και να κάνουν μπίζνες», τονίζει το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού και φέρνει ως απόδειξη γι’ αυτό δυο παραδείγματα.
Η διοίκηση της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera πούλησε το ιστορικό κτίριο όπου στεγάζεται έναντι 120 εκατομμυρίων ευρώ στο αμερικανικό hedge fund Blackstone, προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια στους εργαζομένους. Η απόφαση πώλησης του κτιρίου -που κρίθηκε αναγκαία μετά την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που ακολούθησε την πτώση στα έσοδα της RCS Mediagroup, όπου ανήκει η εφημερίδα- εντάσσεται στο πλαίσιο ενός επιχειρηματικού σχεδίου ανάπτυξης για τη διετία 2013 – 2015.
Περίπου το ίδιο συνέβη με την Ίντερ, έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους αθλητικούς συλλόγους παγκοσμίως και τη μοναδική ιταλική ομάδα που δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ στα 105 χρόνια της ιστορίας της: ο ποδοσφαιρικός σύλλογος φεύγει από τον έλεγχο της οικογένειας του Μάσιμο Μοράτι (ιδιοκτήτη της εταιρίας ελαστικών Pirelli) και περνάει στα χέρια του Ινδονήσιου μεγαλοεπιχειρηματία Ερίκ Τοχίρ, ο οποίος παίρνει το 70% των μετοχών.
Ο νέος ιδιοκτήτης θα αποκτήσει αυτό το ποσοστό συνεισφέροντας σημαντικά κεφάλαια στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα πραγματοποιήσει η Ίντερ, μια κεφαλαιακή ενίσχυση που είναι αναγκαία για να μπορέσει η ομάδα να αποπληρώσει τα χρέη της και να πραγματοποιήσει μεταγραφές παικτών.
«Και δεν είναι μόνο αυτοί οι δυο προαναφερθέντες σημαντικότατοι θεσμοί για τη πόλη του Μιλάνο που πουλήθηκαν εν μέρει σε ξένους επενδυτές. Πολλές ιταλικές επώνυμες φίρμες μόδας, όπως Gucci, Fendi, Bulgari και Valentino, έχουν ήδη περάσει σε ξένα χέρια», επισημαίνει το άρθρο προσθέτοντας πως «η ίδια η Corriere della Sera έγραψε ειρωνικά πως έτσι όπως πάνε τα πράγματα, σύντομα ο Καθεδρικός του Ντουόμο θα πουληθεί σε Καναδούς και η κρέμα σοκολάτας Nutella θα αγοραστεί από Πακιστανούς επενδυτές».
Δεν έχουν μόνο οι πλούσιοι προβλήματα όμως, αλλά και οι απλοί πολίτες του Μιλάνου. Σύμφωνα με το ιταλικό Ινστιτούτο Κοινωνικών και Οικονομικών Ερευνών Eures, ο ιταλικός Βορράς και ειδικότερα η περιφέρεια της Λομβαρδίας βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας για τις περισσότερες αυτοκτονίες στην Ιταλία. Σύμφωνα επίσης με την ιταλική Στατιστική Υπηρεσία πάνω από 225.000 άνθρωποι ζουν σήμερα στο Μιλάνο των 1.3 εκατομμυρίων κατοίκων υπό συνθήκες φτώχειας.
Όλ’ αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι προγνώσεις για την ιταλική οικονομία δεν είναι διόλου ευνοϊκές για το 2014: όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, η συρρίκνωση του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2013 αναμένεται να φτάσει το 1,7% αντί του 1,3% που είχε προβλεφθεί αρχικά, ενώ η κυβέρνηση κάνει λόγο για «τάση αύξησης στο 3,1%» του ελλείμματος επί του ΑΕΠ.