Στις επιτυχίες της Ελλάδας που «εντυπωσίασαν την καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ», αλλά και στα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αναφέρεται σε εκτενές ρεπορτάζ της η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία τονίζει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα είναι δοκιμασία για την χώρα που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ.
Οπως επισημαίνει, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, το 2014 θα είναι η χρονιά της αλλαγής, έπειτα «από την πιο μακροχρόνια και δύσκολη ύφεση την οποία έζησε ευρωπαϊκή χώρα από το τέλος του πολέμου».
Στο δημοσίευμα αναδεικνύεται ωστόσο ο κίνδυνος ενίσχυσης των λαϊκιστών εξτρεμιστών, αλλά και το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης εάν η αντιπολίτευση επιτύχει ξεκάθαρη νίκη στις εκλογές του Μαΐου.
«Οι διεθνείς πιστωτές, στο μεταξύ, παραμένουν επιφυλακτικοί. Υπενθυμίζουν, ότι χρειάζεται ταχύτερος ρυθμός στις διαρθρωτικές αλλαγές», τονίζει ο ανταποκριτής, αλλά αναγνωρίζει και ότι εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών προχωρά με γρηγορότερους ρυθμούς απ’ ό,τι αναμενόταν.
«Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι εφέτος σε ποσοστό κατά πάσα πιθανότητα 2,2% του ΑΕΠ, μόνον το ήμισυ απ’ ό,τι υπολογίζεται στον προϋπολογισμό, ο οποίος ανέμενε πρωτογενές πλεόνασμα μόλις για το 2014 -τα έσοδα ξεπερνούν τις δαπάνες χωρίς τα τοκοχρεολύσια- ενώ ήδη αυτό επιτεύχθηκε εφέτος. Ο Άνχελ Γκουρία, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, έκανε λόγο αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα για μια θεαματική αλλαγή», γράφει η Handelsblatt.
«Αυτό βέβαια δεν μπορούν να το αναγνωρίσουν οι περισσότεροι Έλληνες», συνεχίζει το δημοσίευμα και τονίζει τη μείωση του ΑΕΠ και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας.
«Σύμφωνα με υπολογισμούς της Eurostat, σχεδόν ένας στους τρεις Έλληνες ζει στα όρια της φτώχειας. Οι άνθρωποι είναι κατάκοποι, ορισμένοι μέχρι και σε απόγνωση. Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Α. Γκουρία παρηγόρησε τους Έλληνες: “Υπάρχει ζωή και μετά το χρέος”. Αλλά όχι για όλους. Ο αριθμός των αυτοκτονιών έχει αυξηθεί κατά 50% από το 2009. Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι προσέρχονται μέρα με τη μέρα στα συσσίτια των φτωχών», υπογραμμίζεται, ενώ επισημαίνεται, ότι «στην πραγματικότητα η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ξεπεράσει τα δύσκολα» και «πολλές από τις αισιόδοξες προβλέψεις απηχούν αναγκαστική αισιοδοξία».