«Η Ελλάδα αντεπιτίθεται», είναι ο τίτλος άρθρου των Financial Times, οι οποίοι ωστόσο σχολιάζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να επιλέγει πιο προσεκτικά τις «μάχες» της με την Ευρώπη.
Το άρθρο των FT, το δεύτερο σε δύο ημέρες για τις κινήσεις της Αθήνας σε σχέση με τις απαιτήσεις των δανειστών, κάνει λόγο για μία ουσιαστικά άνιση σχέση μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της από τη στιγμή που η χώρα εντάχθηκε σε πρόγραμμα διάσωσης το 2010.
Ωστόσο, «με τα δημόσια οικονομικά να πλησιάζουν στο πρωτογενές πλεόνασμα, η κυβέρνηση αισθάνεται ότι έχει πια ένα πιο ισχυρό χαρτί να παίξει», υπογραμμίζουν οι Financial Times.
Το άρθρο του έγκυρου βρετανικού φύλλου προσθέτει ότι «είναι κατανοητό» που ο Πρωθυπουργός αισθάνεται την ανάγκη να κάνει «επίδειξη δύναμης», καθώς η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του συνασπισμού του είναι τώρα «εξαιρετικά ισχνή» και κόμματα της αντιπολίτευσης – όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή- ενισχύονται λόγω των δεσμεύσεών τους να επαναδιαπραγματευτούν τη συμφωνία διάσωσης ή ακόμα και να εγκαταλείψουν το ενιαίο νόμισμα.
«Παρόλα αυτά ο κ. Σαμαράς οφείλει να είναι προσεκτικός ώστε να μην το παρακάνει. Ενώ η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί τον επόμενο χρόνο, η προοπτική της είναι ακόμα εύθραυστη» σημειώνεται.
Ωστόσο, τονίζεται, ότι δεν όλοι οι όροι του πακέτου διάσωσης είναι επιζήμιοι για την ελληνική οικονομία. «Είναι αλήθεια ότι έχει δοθεί υπερβολική έμφαση στη δημοσιονομική προσαρμογή και υπερβολικά λίγη στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι στόχοι ήταν κατά κανόνα μη ρεαλιστικοί. Αλλά η Ελλάδα πρέπει να ανανεώσει το σύστημα είσπραξης φόρων για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της».
Το άρθρο καταλήγει με την επισήμανση ότι ενώ η Αθήνα ελπίζει σε συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους της, η διατήρηση εποικοδομητικής σχέσης με την Ευρώπη είναι ουσιώδης για την εξασφάλιση μελλοντικών παραχωρήσεων:
«Για την ώρα ο κ. Σαμαράς ίσως θα πρέπει να περιορίσει την κατηγορηματική του στάση. Ένας καλός στρατηγός ξέρει ποιες μάχες να διαλέγει».