Την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επεκτείνει, για έναν χρόνο ακόμα, το «πάγωμα» των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία σχολιάζει η παρουσιάζει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, παρουισιάζοντάς το όμως από διαφορετική σκοπιά.
Συγκεκριμένα, η εφημερίδα χαρακτηρίζει ως αναπάντεχο χριστουγεννιάτικο δώρο για τις Τράπεζες» την υπερψήφιση από την Βουλή του σχετικού νόμου για τις πλειστηριασμούς.
Στο δημοσίευμα τονίζεται πως οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Ελλάδας που ελέγχουν το 90% της αγοράς, πίεζαν την κυβέρνηση να προκρίνει μια επέκταση του χρονικού ορίου προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, παρά τις αντίθετες απόψεις της Τρόικας, κάτι που τελικά έγινε, προς μεγάλη ανακούφιση των τραπεζιτών. Ο συντάκτης της εφημερίδας τονίζει πως μπορεί υπό φυσιολογικές συνθήκες οι τράπεζες να ήθελαν να απαλλαγούν από τους δανειολήπτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν, όμως όχι στην παρούσα φάση, καθώς μετά από έξι συναπτά χρόνια ύφεσης και μετά το σπάσιμο της φούσκας των ακινήτων, οι τράπεζες έχουν βρεθεί με ένα τεράστιο όγκο επιισφαλών δανείων (περίπου 70 δισ. ευρώ).
Ήδη το 24% αυτών των στεγαστικών δανείων (περίπου 17,4 δισ. ευρώ) έχουν ουσιαστικά διαγραφεί, καθώς οι δανειζόμενοι έχουν χρεοκοπήσει. Οι τιμές των ακινήτων πέφτουν κατακόρυφα, ενώ ένα κύμα κατασχέσεων θα οδηγούσε τις τιμές τους σε ένα ράλι καθόδου της τάξης του 10 -15%, όπως σημειώνουν οι αναλυτές.
Συνεπώς όλοι – κυβέρνηση, δανειολήπτες και τράπεζες – επιθυμούν αυτή την στιγμή μια “ήρεμη και αργή προσαρμογή”. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση κορυφαίου Έλληνα τραπεζίτη προς τη WSJ στην οποία τονίζει πως οι τράπεζες “δεν επιθυμούν να γίνουν μαγαζιά real-estate”.