Στο μικροσκόπιο του Economist μπαίνουν οι αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα δίνοντας έμφαση στις καθυστερήσεις.
Όπως αναφέρει το περιοδικό, «η Ελλάδα είναι μια κακή διαφήμιση για την κυβέρνηση και τις ιδιωτικοποιήσεις. Οι κρατικές επιχειρήσεις διαχειρίζονται πολύ άσχημα και συνήθως υπάρχει πολιτική ανάμειξη».
Σχετικά με τις καθυστερήσεις ο Economist επισημαίνει πως αν και όλοι γνωρίζουν ότι δε θα βοηθήσουν ιδιαίτερα στο ελληνικό χρέος, μένουν πίσω λόγω γραφειοκρατίας.
«Η Ελλάδα είναι μια κακή διαφήμιση για την κυβέρνηση και τις ιδιωτικοποιήσεις. Οι κρατικές επιχειρήσεις διαχειρίζονται πολύ άσχημα και συνήθως υπάρχει πολιτική ανάμειξη. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων το οποίο επιβλήθηκε στη χώρα, όταν η οικονομία κατέρρευσε, είναι αρκετά πίσω από τους στόχους. Η κυβέρνηση κατάφερε να χάσει τον στόχο της για το 2013 των 1,3 δισ. ευρώ, αν και τον μετέθεσε ήδη δύο φορές», γράφει ο Economist.
Το βρετανικό περιοδικό επισημαίνει πως «το πρόγραμμα είναι υπό αναθεώρηση, αλλά οι θεσμοί και η πολιτεία στην Ελλάδα είναι τόσο δυσλειτουργικοί, ώστε «τίποτα λιγότερο από μια μεταμόσχευση μυελού των οστών» δεν πρόκειται να λειτουργήσει, όπως αναφέρει σύμβουλος των διεθνών δανειστών. Μια πολλά υποσχόμενη ιδέα, σύμφωνα με το περιοδικό, να μεταβιβάσει δηλαδή περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να πωληθούν ή να αναδιαρθρωθούν σε εταιρία συμμετοχών στο εξωτερικό, στο Λουξεμβούργο όπως έχει συζητηθεί, έχει ήδη απορριφθεί. Οι Φινλανδοί έφεραν την πρόταση αυτή, πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για άλλες προβληματικές οικονομίες, όπως η Πορτογαλία. Αλλά αντιμετωπίστηκε με κατηγορηματική άρνηση από την ελληνική κυβέρνηση…».