Στην άνοδο της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Tagesspiegel του Βερολίνου.
«Δυνατό ξεκίνημα για το χρηματιστήριο της Αθήνας» επιγράφεται σημερινή ανταπόκριση της εφημερίδας, με τον αρθρογράφο να σημειώνει: «Κρίση; Το χρηματιστήριο της Αθήνας φαίνεται να την έχει ξεπεράσει. Μπορεί η ελληνική οικονομία να συρρικνώνεται ακόμη, καθώς η επιστροφή στην ανάκαμψη αναμένεται το νωρίτερο στο επόμενο εξάμηνο μετά από έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης, αλλά οι επενδυτές προεξοφλούν από τώρα τη μεταστροφή: στις πρώτες δέκα ημέρες συναλλαγών του νέου έτους, η άνοδος του δείκτη στο χρηματιστήριο της Αθήνας έφτασε σχεδόν το 12%».
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στην ανταπόκριση τονίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σχεδιάζει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές- ένα εγχείρημα που, αν πετύχει, θα δώσει νέα ώθηση και στο χρηματιστήριο. Αλλά όπως επισημαίνεται: «Μέχρι τότε μπορεί να γίνουν πολλά. Η κυβέρνηση καθυστερεί με τις μεταρρυθμίσεις, ελάχιστα γίνονται με τις ιδιωτικοποιήσεις και οι Έλληνες έχουν εξαντληθεί από τη λιτότητα».
Θετικές προοπτικές για τα ομόλογα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου βλέπει ο Φρανσέσκο Γκαρζαρέλλι, στέλεχος της Goldmann Sachs, σε συνέντευξή του στην οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt. «Σε αντίθεση με το 2011 και το 2012 (…) τα ομόλογα βρίσκονται σήμερα στα χέρια επενδυτών, οι οποίοι είτε προέρχονται από τις εν λόγω χώρες, είτε γνωρίζουν το ρίσκο που επωμίζονται. Εξάλλου οι επενδυτές έχουν περάσει τα ομόλογα στα βιβλία τους σε τιμές που δεν είναι εκτός πραγματικότητας, αλλά ακολουθούν τις τιμές της αγοράς, τις οποίες όλοι γνωρίζουμε» λέει ο Γκαρζαρέλλι. Στην ερώτηση, εάν έχει επέλθει κορεσμός στη ζήτηση για ομόλογα νοτιοευρωπαϊκών χωρών, επισημαίνει: «Όχι, γιατί τα δύο τρίτα όλων των ισπανικών ή ιταλικών ομολόγων βρίσκονται πλέον στα χέρια Ισπανών και Ιταλών επενδυτών αντιστοίχως. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άλλοι έχουν χάσει το ράλι των ομολόγων και θα επιστρέψουν σταδιακά στις αγορές».