Οι βασικοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών εφημερίδων είναι οι ακόλουθοι:
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: “ΣΥΡΙΖΑ δίπλα στον «λύκο» των Εξαρχείων”.
Η εφημερίδα γράφει ότι “σοβαρά ερωτήματα εγείρει πλέον η στήριξη που είχαν προσφέρει το 2006 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε προφυλακισμένο τότε, γνωστό αντιεξουσιαστή, ύστερα από τη νέα (προ ημερών) σύλληψή του για οπλοκατοχή από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής στα Εξάρχεια, στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό του «Μανώλη» της 17 Νοέμβρη Χριστόδουλου Ξηρού”.
ΕΘΝΟΣ: “Σύρραξη στα σχολεία για την αξιολόγηση”.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι “σε κλίμα έντασης, που πυροδοτούν οι συνδικαλιστικές αντιδράσεις, προχωρεί η αξιολόγηση των διδασκόντων σε στοιχειώδη και μέση εκπαίδευση. Η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ απειλούν να χρησιμοποιήσουν το όπλο της διαγραφής για τους σχολικούς συμβούλους που υλοποιούν τον νέο θεσμό. Ηδη αναφέρεται κρούσμα στη Χίο. Το υπουργείο Παιδείας είναι αποφασισμένο να προχωρήσει σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα που ολοκληρώνεται στο τέλος Μαΐου”.
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: “Ο Πασσας προειδοποιούσε για τα δεινά μας από το… 1945!”
Σύμφωνα με την εφημερίδα “με το επικό του έργο “S.O.S.” έστελνε το μήνυμά του στον Ελληνισμό”.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: “Κούρεμα έως 40% στα δάνεια των αγροτών”.
Η εφημερίδα γράφει ότι “γενναίο «κούρεμα» έως 40% των κόκκινων αγροτικών ενυπόθηκων δανείων και δυνατότητα εξόφλησης σε διάστημα πέντε έως δέκα ετών, με προνομιακό επιτόκιο μόλις 3%, προβλέπει η τροπολογία επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων που κατέθεσαν χθες στη Βουλή 30 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. και αναμένεται να ψηφιστεί τη Δευτέρα”.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: “Πνίγηκαν 12 κι ο υπουργός σφυρίζει”.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “βαριές καταγγελίες από τους μετανάστες που σώθηκαν από το φονικό ναυάγιο και κατακραυγή διεθνώς για τη στάση των λιμενικών, αλλά και του υπουργού για τη θαλάσσια τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 12 γυναικόπαιδα από το Αφγανιστάν και τη Συρία στο Φαρμακονήσι Δωδεκανήσου”.
ΕΣΤΙΑ: “Η επάνοδος του σοσιαλκρατισμού”.
Η εφημερίδα τονίζει ότι “στις 21 Σεπτεμβρίου 2009, δύο εβδομάδες προ των προώρων εκλογών της 4ης Οκτωβρίου στις οποίες κακώς προσέφυγε ο τότε Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, η «Εστία» εδημοσίευε κύριο άρθρο με τίτλο «Η επάνοδος του σοσιαλκρατισμού»”.
Η ΑΥΓΗ: “Τώρα Μεσοπρόθεσμο και μετά Μνημόνιο”.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου στις αξιώσεις της τρόικας για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού «κενού» 2014-15, καθώς και για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των δόσεων πριν από τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, που τοποθετείται μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου”.
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: “12 μήνες σκλάβοι”.
Η εφημερίδα γράφει ότι “δουλέψτε τζάμπα για ένα χρόνο για να μειωθεί η ανεργία, λέει στους νέους έως 24 ετών το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Πλήρως εναρμονισμένο με τις… ρηξικέλευθες προτάσεις διεθνών οικονομικών οργανισμών, το ΚΕΠΕ προτείνει κατάργηση του βασικού μισθού των 511 ευρώ”.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: “Σκληρή διαπραγμάτευση για μεταρρυθμίσεις”.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μπαίνουν πλέον ως σημείο αιχμής οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση του ανταγωνισμού. Η διαπραγμάτευση αναμένεται ιδιαίτερα σκληρή, καθώς η τρόικα επιθυμεί την υιοθέτηση του συνόλου των συστάσεων του Οργανισμού, τη στιγμή που στο εσωτερικό της κυβέρνησης εκφράζονται ενστάσεις για μία σειρά από αυτές”.
Ο ΛΟΓΟΣ: “Ασφυκτιούν 4 στα 10 νοικοκυριά. Σοκάρει η έκθεση της ΓΣΕΒΕΕ”.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας βρίσκεται μεγάλο μέρος των ελληνικών νοικοκυριών με 4 στα 10 νοικοκυριά να έχουν τουλάχιστον έναν άνεργο, να παρουσιάζουν σημαντικές υποχρεώσεις στις τράπεζες και να θεωρούν ότι δεν θα τα βγάλουν πέρα, ενώ 1 στα 3 φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του λόγω των συσσωρευμένων υποχρεώσεων”.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: “Αντιλαϊκά μέτρα ανεξάρτητα από το μείγμα πολιτικής”.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι “συντριπτικά χτυπήματα σε όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν ακόμη απομείνει, με επιδίωξη την ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών, προαναγγέλλουν δύο μελέτες του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), που δημοσιοποιήθηκαν χτες”.
ΤΑ ΝΕΑ: “Δώρο στους αγρότες”.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι “με γενναίες ρυθμίσεις για τα κόκκινα ενυπόθηκα αγροτικά δάνεια στην παλαιά Αγροτική Τράπεζα, η κυβέρνηση επιδιώκει να κρατήσει τα τρακτέρ στα χωράφια και, ταυτόχρονα, να κατευνάσει τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού από την περιφέρεια”.
Kontranews: “Αναζητούν στοιχεία και για τον Κόκκαλη”.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “θέλουν να κλείσουν μέσα όλους τους μεγάλους επιχειρηματίες, οι οποίοι πραγματικά θησαύρισαν από τις κρατικές προμήθειες, τις εργολαβίες και τις μίζες, δηλαδή από χρήματα των φορολογουμένων αλλά και χάρη στη δουλειά, τον κόπο και το μόχθο των Ελλήνων εργαζομένων και γι΄αυτό θα πρέπει όλος αυτός ο τεράστιος πλούτος να μείνει στην Ελλάδα και σε ελληνικά χέρια”.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: “Ομαδικές απολύσεις με ομπρέλα προστασίας”.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι “για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση, οι κοινωνικοί εταίροι καταλήγουν σε συμφωνία. Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της τρόικας, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων και των συνδικάτων καθόρισαν οι ίδιοι τους όρους για τις περιπτώσεις που επιβάλλεται να ληφθεί το επώδυνο μέτρο των ομαδικών απολύσεων”.
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: “Οκτώ κλάδοι θα ανοίξουν την πόρτα της ανάπτυξης”.
Η εφημερίδα τονίζει ότι “αναπτυξιακό μοντέλο που θα βασίζεται στην τόνωση των επενδύσεων και την ενίσχυση των εξαγωγών και θα υποστηρίζεται από διαρθρωτικές αλλαγές και δημοσιονομική εξυγίανση προτείνει το ΚΕΠΕ, σε μελέτη που εκπόνησε για το αναπτυξιακό όραμα της χώρας”.
ΚΕΡΔΟΣ: “Το μίγμα της ανάπτυξης”.
Η εφημερίδα γράφει ότι “η αναδιάρθρωση του ΑΕΠ, προς την κατεύθυνση της αύξησης των μεριδίων των επενδύσεων και των εξαγωγών, η αποκατάσταση της ρευστότητας και η ανάπτυξη των δυναμικών κλάδων, αποτελούν το βασικό μίγμα του νέου αναπτυξιακού μοντέλου που προτείνει το ΚΕΠΕ για την Ελλάδα, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης, την εγγύηση της κοινωνικής συνοχής και τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων”.