Ο «Μεγάλος Αδελφός» παρακολουθεί με το άγρυπνο μάτι του τα πάντα στη Ρωσία, σημειώνει σε άρθρο της στην εφημερίδα The Guardian μια γνωστή Ρωσίδα δημοσιογράφος που είδε το ίδιο της το κανάλι να πέφτει θύμα… παλαιοσοβιετικών τακτικών.
Η Νατάλια Σιντέγεβα, γενική διευθύντρια του ρωσικού ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου TV Rain, το οποίο οι Αρχές έκελισαν με συνοπτικές διαδικασίες, ισχυρίζεται πως η Ρωσία σήμερα θυμίζει χαμένο κεφάλαιο από το μυθιστόρημα «1984» του Τζορτζ Όργουελ, αφού οι τακτικές παρακολούθησης των επικοινωνιών και του διαδικτύου που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν θα έκαναν τα κόκαλα του Βρετανού συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας να… τρίζουν στο τάφο του.
«Όπως πολλοί ακόμη Ρώσοι, έτσι κι εγώ είμαι εξαιρετικά ανήσυχη για τις ολοένα κι αυξανόμενες παρεμβάσεις στην ελευθερία λόγου κι έκφρασης στη χώρα μου. Ανησυχώ για τις απόπειρες των Αρχών να μας επιβάλλουν με το έτσι θέλω μια ιδεολογία που μιμείται σε πολλές της πτυχές το ύφος της σοβιετικής προπαγάνδας, η οποία ανήκει σε άλλες, παρελθούσες, εποχές. Επίσης φοβάμαι για την εξάρτηση της δικαστικής εξουσίας από το καθεστώς αυτό», σημειώνει η Σιντέγεβα.
Και προσθέτει : «Αλλη μία απόδειξη των παρεμβάσεων αυτών είναι το κλείσιμο του TV Rain, επειδή κάναμε μια απλή ερώτηση. Το ερώτημα ήταν «Μήπως έπρεπε να θυσιάσουμε μια ολόκληρη πόλη, το Λένινγκραντ, προκειμένου να διασωθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που πέθαναν υπερασπιζόμενοι την πόλη από την πολιορκία της ναζιστικής Γερμανίας;» Το θεωρητικό αυτό ερώτημα, που αφορούσε σε ένα γεγονός που συνέβη πριν από 70 χρόνια, προκάλεσε σάλο κι έντονες αντιδράσεις κι οδήγησε στο κλείσιμο του σταθμού μας. Εμείς, από τη πλευρά μας ζητήσαμε συγγνώμη από τους θεατές μας, μια συγγνώμη ωστόσο που δεν αποδείχτηκε αρκετή, παρόλο που ο ρόλος των ΜΜΕ είναι και αυτός: να υποβάλλουν τέτοιου είδους ερωτήματα στο λαό».
Όπως τονίζει η Ρωσίδα δημοσιογράφος «πολλοί πολίτες της χώρας μας εξακολουθούν να πιστεύουν αυτό που τους έχουν μάθει τα βιβλία της ιστορίας και πως οι Αρχές της χώρας μας ουδέποτε υπέπεσαν σε κάποιο σφάλμα ή ιστορικό έγκλημα», για να καταλήξει με νόημα πως «αυτό που συνέβη με το κλείσιμο του καναλιού μας είναι σαν να ξεπήδησε από ένα άγραφτο κεφάλαιο του βιβλίου «1984»: το κράτος έχει πάντα δίκιο κι όποιος κάνει το λάθος να θέσει ένα ερώτημα που ανατρέπει την καθεστηκυία τάξη, είναι καταραμένος».