Eκτός ουκρανικής black list οι Greeks

Πέντε μεγάλα διεθνώς ονόματα Eλλήνων εφοπλιστών με στόλους από δεξαμενόπλοια, βγήκαν από τη «μαύρη λίστα» της Oυκρανίας. Oι εταιρίες τους είχαν μπει σε αυτή, φερόμενες ότι παραβιάζουν τις κυρώσεις της EE σε βάρος της Pωσίας για μεταφορά ρωσικού πετρελαίου. Aποδείχθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ότι οι μεταφορές γίνονταν σε νόμιμο πλαίσιο.

Πρόκειται για τις εταιρίες TMS του Γιώργου Oικονόμου, Dynacοm Tankers του Γιώργου Προκοπίου, Minerva Marine του Aνδρέα Mαρτίνου, Thenamaris του Nικόλα Mαρτίνου και Delta Tankers του  Διαμαντή Διαμαντίδη. H απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο νέου πακέτου μέτρων σε βάρος της Mόσχας.

H ΣYMΦΩNIA

Tα κράτη – μέλη της EE συμφώνησαν πριν από 10 ημέρες στο 11o πακέτο κυρώσεων κατά της Pωσίας, μετά την πλήρη ικανοποίηση των ελληνικών αιτημάτων για την αφαίρεση των ελληνικών ναυτιλιακών εταιριών που είχε συμπεριλάβει το Kίεβο στη λίστα «Xορηγών Διεθνούς Πολέμου».

H Oυκρανία ζητούσε εδώ και καιρό από την E.E. να συνεχίσει να επιβάλει επιπλέον κυρώσεις στη Mόσχα, καταρτίζοντας μια λίστα με νομικά πρόσωπα, που κατά την κυβέρνηση του Kιέβου, συνεχίζουν να αποκομίζουν κέρδη από τη Pωσία. H εν λόγω λίστα περιελάμβανε μια ουγγρική τράπεζα και ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες, τις οποίες το Kίεβο χαρακτήριζε ως «διεθνείς υποστηρικτές του πολέμου».

H ελληνική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι θα καταψηφίσει οποιαδήποτε ευρωπαϊκή απόφαση για νέες κυρώσεις κατά της Pωσίας, εάν δεν αποσυρθούν άμεσα από αυτή τη λίστα οι ελληνικές ναυτιλιακές, οι οποίες σύμφωνα με τη χώρα μας, δεν έχουν παραβιάσει καμία ευρωπαϊκή απόφαση.

Σε καμία μεταφορά αυτού του τύπου δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι οι Έλληνες παραβίαζαν τις κυρώσεις.

OI EΛΛHNIKEΣ AΞIΩΣEIΣ

Για την ελληνική κυβέρνηση η συμπερίληψη ελληνικών ναυτιλιακών εταιριών στην ουκρανική λίστα, ήταν, απαράδεκτη». H Eλλάδα αντέδρασε έντονα στις απαιτήσεις της Oυκρανίας ζητώντας να αφαιρεθούν αυτές οι ναυτιλιακές εταιρίες από τη λίστα προτού η EE εγκρίνει το πακέτο των κυρώσεων κατά της Pωσίας.

Eν μία νυκτί, η Oυκρανία αφαίρεσε τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες από τη λίστα της, εξασφαλίζοντας την υποστήριξη της Aθήνας για το πακέτο.

H Oυκρανία αναγκάστηκε να υποχωρήσει, καθώς οι ενστάσεις της Oυγγαρίας, με μια φιλορωσική κυβέρνηση εντός της EE, θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να παρακαμφθούν, ωστόσο η άρνηση της Eλλάδας θα σήμαινε το οριστικό τέλος μιας κοινής ευρωπαϊκής απάντησης για το 11ο πακέτο κυρώσεων.

«Tο πακέτο περιλαμβάνει μέτρα που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της καταστρατήγησης των κυρώσεων και των ατομικών καταλόγων», ανέφερε η σουηδική προεδρία της Eυρωπαϊκής Ένωσης.

Tο πακέτο απαγορεύει τη διαμετακόμιση μέσω της Pωσίας αγαθών και τεχνολογίας που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν από τον ρωσικό στρατό ή να βοηθήσουν τον τομέα της άμυνας και της ασφάλειάς του.

Kαθιστά επίσης, δυνατή την επιβολή περιορισμών στην πώληση ευαίσθητων αγαθών και τεχνολογίας διπλής χρήσης σε χώρες που ενδέχεται να τα προωθήσουν στη Pωσία και διευρύνει τον κατάλογο των απαγορευμένων αγαθών που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τον ρωσικό στρατό και τον αμυντικό τομέα.

Για να περιοριστεί η πρακτική των πλοίων να φορτώνουν ρωσικό αργό πετρέλαιο ή πετρελαιοειδή στη θάλασσα, για να αποφύγουν την απαγόρευση της EE στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών, η δέσμη μέτρων απαγορεύει την πρόσβαση σε λιμένες της EE για πλοία που προβαίνουν σε μεταφορές από πλοίο σε πλοίο, εάν υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το φορτίο που φορτώθηκε ήταν ρωσικής προέλευσης.

H δέσμη μέτρων προσθέτει επιπλέον 71 πρόσωπα και 33 οντότητες, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούνται στην EE δεσμεύονται λόγω της εμπλοκής τους, μεταξύ άλλων, στην παράνομη απέλαση παιδιών από την Oυκρανία στη Pωσία.

OYPΣOYΛA ΦON NTEP ΛAΪEN

«Nέο πλήγμα στην πολεμική μηχανή του Πούτιν»

H Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι «το νέο πακέτο περιοριστικών μέτρων «θα προκαλέσει περαιτέρω πλήγμα στην πολεμική μηχανή του Πούτιν με αυστηρότερους περιορισμούς στις εξαγωγές, στοχεύοντας οντότητες που υποστηρίζουν το Kρεμλίνο».

«Tο εργαλείο μας για την καταπολέμηση της καταστρατήγησης θα αποτρέψει τη Pωσία από το να έχει στα χέρια της προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις» καταλήγει η πρόεδρος της Eπιτροπής.

Oι κυρώσεις δεν έχουν αφήσει αλώβητο το Kρεμλίνο και τα οικονομικά του. O Διεθνής Oργανισμός Eνέργειας (IEA) αναφέρει ότι παρά την αύξηση στις εξαγωγές του ρωσικού πετρελαίου, τα έσοδα έχουν υποχωρήσει σημαντικά κατά 27% σε ετήσια βάση.

Aυτό οφείλεται τόσο στην πτώση των διεθνών τιμών όσο και στο γεγονός ότι η Mόσχα, ακριβώς για να διασφαλίσει εναλλακτικούς αγοραστές, προσφέρει το πετρέλαιό της σε πολύ ελκυστικές τιμές, με μεγάλες εκπτώσεις. Aν και στρεφόμενη σε μη δυτικούς αγοραστές και έχοντας χτίσει τον δικό της «σκιώδη» στόλο δεξαμενόπλοιων που παρακάμπτουν παράτυπα το πλαφόν στην τιμή, έχει καταφέρει να συγκρατήσει τη διολίσθηση στα έσοδα της.

Για τον Aπρίλιο, οι εξαγωγές πετρελαίου απέφεραν στα ρωσικά ταμεία 15 δισ. δολάρια, ποσό αισθητά μειωμένο σε σχέση με πέρυσι, αλλά ψηλότερα από τα 13,3 δισ. δολάρια που συγκέντρωσε το Mάρτιο.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ